Cum îți înveți copilul să doarmă cu lumina stinsă

Adriana Moscu
lumina-stinsa-copil-totul-despre-mame

Lumina de veghe ajută sau mai mult încurcă? Află cum să-ți înveți copilul să adoarmă cu lumina stinsă.

Clic-clac, ușa de la dormitorul celui mic, închisă cu infinită grijă de tine cu cinci minute înainte, se deschide sub forța unei mâini mici, dar disperate. „Mami? Maaaami?! Mamaaaaaaaaaaa!” – și începe să se-audă un plânset în crescendo. Iar s-a trezit! De ce? Doar te-ai mișcat mai ceva ca o felină!

Citește și: Copiii care dorm cu device-uri electronice în proximitate au parte de mai puţin somn

De ce majoritatea copiilor nu dorm singuri și, mai ales, de simt nevoia unei luminițe de veghe, care să le mențină interesul pentru orice, mai puțin pentru lumea viselor? Sunt multe variante de a răspunde la aceste întrebări care frământă orice mamă frântă de oboseală, la finalul unei zile în care iar a încercat să fie superwoman. Însă experții spun că trebuie să faci tot posibilul să-l determini pe cel mic să renunțe la lumina care, cel puțin în filmele americane pline de clișee (nu întotdeauna foarte sănătoase) pare să înlocuiască cu succes prezența blândă și ocrotitoare a mamei. Iată argumentele lor:

Efectele poluării luminoase

Ai auzit de poluare cu deșeuri, chiar și de poluare fonică. Dar îți era cunoscut termenul de poluare luminoasă? El există și este cât se poate de dăunător. Dacă piticul tău doarme într-o încăpere unde este înconjurat de tot felul de beculețe de diferite mărimi și culori, care clipesc sau nu în diverse ritmuri, de la felinarele de-afară, a căror lumină se întrezărește prin geam, până la lumina telefonului mobil sau a tabletei, a calculatorului sau a televizorului, ori a tuturor la un loc, este foarte posibil ca ritmul său circadian să-i fie dat peste cap. În cazul în care acest ritm este dat peste cap, cel mic va avea probleme să adoarmă și să aibă un somn de calitate și se va trezi a doua zi, dimineața, obosit și surescitat.

Lumina de veghe poate duce la dereglări hormonale

În lipsa capacității de a distinge între noapte și zi, organismul este derutat și la fel se întâmplă și cu hormonii. Unul dintre aceștia este melatonina, secretată de organism la apusul soarelui – adică atunci când lumina naturală de peste zi dispare. Melatonina este responsabilă cu starea de somnolență plăcută pe care o resimțim în apropierea orei de culcare. Dacă organismul nostru nu produce melatonină în cantități suficiente, din cauza expunerii la lumină artificială puternică înainte sau în timpul somnului, pot apărea probleme de sănătate.

Probleme de sănătate cauzate de lumina de veghe

Afectarea sistemului imunitar – studiile arată că răspunsul de apărare al organismului prin anticorpi, în fața virusurilor se dublează în cazul persoanelor care dorm suficient și au un somn de calitate, fără întreruperi pe timpul nopții.

Creșterea în greutate – dacă cel mic nu doarme suficient, corpul produce mai puțină leptină (un hormon  responsabil pentru senzația de sațietate) și mai multă grelină (un hormon care provoacă foamea). Acest lucru poate duce ușor la o creștere necontrolată în greutate.(Atenție, acest lucru este valabil și în cazul tău.)

Pierderea memoriei și a creativității – hipocampul (zona din creier responsabilă cu gândirea), trebuie stimulat pentru a produce performanță. Atunci când organismul este privat de somn, această porțiune din creier nu funcționează la parametri optimi.

Apariția depresiei – o sursă continuă de lumină pe timp de noapte poate duce la aparițiasau la accentuarea unei depresii.

Crește riscul de diabet – dacă organismul se odihnește mai puțin de șase ore pe noapte, crește incidența apariției unor afecțiuni ca diabetul și bolile de inimă, așa cum arată un studiu citat de independent.co.uk.

Citește și: Recomandări practice pentru somnul copiilor

Cum îl determini pe cel mic să doarmă cu lumina stinsă

Luați-o încetul cu încetul. Dormiți împreună la început, citește-i o poveste și asigură-l că o să vii să-l vizitezi de câteva ori pe noapte. Dacă problema persistă, fă-i analizele de sânge, pentru a stabili valorea glicemiei – atunci când crește, glicemia poate provoca temutele coșmaruri. Hrănește-l sănătos și adaugă în meniu grăsimi bune, care sporesc starea generală de bine. Nu-i da voie să urmărească desene sau filme cu un subiect care l-ar putea înspăimânta, mai ales în timpul serii.

Dacă probleme de somn persistă, poate e o idee bună să faceți o vizită la psiholog – îți poate oferi răspunsuri la care niciunul dintre voi nu s-a gândit și îl poate împrieteni repede pe ștrengar cu Moș Ene.

Dacă e musai ca cel mic să doarmă cu o lumină aprinsă, află mai multe despre tipul de lumină recomandată, care nu îi influențează somnul și ritmul circadian.

Citește și:
Somn uşor pentru toată familia!
Cele mai proaste 5 sfaturi despre somnul copiilor
Somnul de după-amiază: până la ce vârstă se recomandă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa