Cum începi să îi oferi libertate copilului tău? (P)

TOTUL DESPRE MAME

În jurul vârstei de 11-13 ani, copilul începe să se desprindă de copilărie, îndreptându-se către etapa adultă. Este poate cea mai complicată perioadă din viață pentru că nu știe cine este sau care e drumul lui, dar începe să știe ce vrea: libertate.

Pas cu pas, iată cum îi poți dărui libertatea într-un mod sănătos pe termen lung:

Mărește-i zona de confort

Cea mai mare dorință este să petreacă mai mult timp cu prietenii și să fie acceptat și apreciat de oameni din afara familiei. Perioada pare greu de depășit, iar asta, pe de o parte, din cauza nevoii de confort pe care copilul o simte față de mediul familial, pe de alta, din cauza nevoii părinților de-a îl ști pe cel mic acasă, în siguranță, sub protecție și îndrumare.

Și cu toate acestea, un anumit grad de libertate este ideal pentru dezvoltarea personală a copilului. Putem începe prin a-i lărgi zona de confort, astfel încât să simtă că are mai mult spațiu de mișcare.

Oferă-i înțelegere

Un alt lucru pe care îl putem face este să ne amintim că și noi am trecut prin aceeași situație la vârsta lui. Fiindcă simte că a crescut “mare” (iar schimbările fizice îl pot face să creadă acest lucru despre el) își dorește să fie tratat ca atare și are nevoie să “exploreze” lumea, să descopere lucruri noi, să cunoască medii diferite de cel familial pentru a ajunge să fie acceptat și integrat. Interacțiunea cu medii exterioare familiei este importantă fiindcă îi satisface aceste nevoie firești și îl ajută să dobândească abilități de relaționare cu ceilalți, sănătoase pentru dezvoltarea sa ca adult.

Trimite-l în tabără

Știu că procesul nu pare ușor nici pentru părinți și nici pentru copii, dar se mai poate realiza și prin ceea ce eu numesc „libertate controlată”. Mai exact, o tabără unde copilul va petrece timp și va împărți experiențe noi cu alți copii de vârsta lui, va întreprinde acțiuni potrivite etapei sale din viață, va fi departe de familie (așa cum și simte nevoia în această perioadă) pentru un timp, iar toate acestea în limite clare, impuse de către adulți.

Tabăra NERF este un bun exemplu în acest sens. Interacțiunea socială cu tineri de vârsta lui îi va da posibilitatea să își câștige independența emoțională față de părinți, lucru care îl va ajuta să fie un adolescent responsabil și conștient: conștient de el, de ceilalți, de el în raport cu ceilalți astfel încât, la un moment dat, să devină un adult echilibrat și sănătos. Iar ca părinți, asta este ceea ce ne dorim să se întâmple cu copiii noștri.

Ligia Moise, psiholog clinician

Despre Tabăra NERF puteți găsi mai multe informații aici: www.tabaranerf.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa