Cum poți crește un copil independent

Alexandra Constantin

Bazele independenţei se pun încă din primii ani de viaţă, nu doar atunci când copiii sunt mai mari. Îţi spunem cum poţi să crești un copil independent, chiar dacă tot ”demersul” poate începe încă de foarte devreme.

Fă-ţi timp pentru a-l învăţa

Indiferent cât eşti de obosită sau de ocupată, nu uita să îţi faci timp doar pentru tine şi puiul tău. Nu este doar o bună ocazie să vă jucaţi, ci şi să-l înveţi lucruri care să îl ajute pe viitor, arată www.parents.com. Unul dintre acestea este cum să fie independent.

,,Găseşte câte o activitate nouă pe săptămână pe care copilul să o facă, la început cu ajutorul tău. Încearcă să îl înveţi pe etape, mai ales că aşa poate să reţină mai uşor, dar şi să aibă timp să exerseze. Chiar dacă lucrurile pe care îl înveţi par simple pentru tine, copilului îi pot părea dificile la început, dar îl pot ajuta şi să capete mai multe încredere de sine”, explică Amy McCready, fondatoarea Positive Parenting Solutions.

Pentru început, îl poţi învăţa pe micuţ cum să adune jucăriile din locul în care obişnuieşte să se joace sau să pună hainele ce trebuie spălate în coşul de rufe. De asemenea, copiii mai mari pot învăţa să-şi facă singuri patul sau chiar să ajute şi să pună masa (să aşeze farfuriile, să aranjeze tacâmurile).

Nu uita să îi lauzi eforturile

Nu ezita să îl lauzi după ce încearcă să facă un lucru nou, chiar dacă rezultatul nu este unul strălucit. Mai mult, specialiştii recomandă să îl încurajezi să mai încerce. ,,În intervalul de vârstă 2-5 ani, este esenţial să fie încurajat, dar şi să i se recunoască strădanie, când este cazul. Asta chiar şi pentru lucrurile simple pe care învaţă să le facă. De exemplu, să îşi pună singuri apă în pahar sau să îşi pună şosetele în picioare”, susține psihoterapeutul Frances Walfish.

Oferă-i mai multe opţiuni pentru a alege

Se spune că eşti independent atunci când ai posibilitatea să decizi pentru tine. Una dintre lecţiile despre independenţă presupune să îl înveţi pe copil să facă alegeri. De ajutor în astfel de cazuri sunt variantele multiple. ,,Indicat este să nu îi pui întrebări care să îl încurce şi mai mult. Pentru început îi poţi da două, cel mult trei opţiuni dintre care să aleagă, iar decizia trebuie să îi aparţină în totalitate”, explică Laura Olson, vicepreşedinte în cadrul Kiddle Academy.

Ajută-l doar atunci când nu poate singur

,,Evită să faci pentru copilul tău ceea ce poate să facă singur”, spune Michelle La Rowe, bonă şi autoarea cărţii ,,A Mom’s Ultimate Book of Lists”. Lasă-l pe micuţul tău să încerce să se lege singur la şireturi, să-şi pună singur cereale în castron sau să se îmbrace cu greaca dimineaţa, înainte de plecare. Îţi vine mai uşor să faci tu toate aceste lucruri ca să nu întârziaţi la muncă, respectiv la şcoală? Atunci pune ceasul să sune cu 15 minute mai devreme şi să aveţi timp ca fiecare să facă lucrurile de care are nevoie.

Un mediu cât mai prietenos pentru un copil independent

De ajutor, atunci când vrei să-l înveţe să fie independent, este să aşezi lucrurile la nivelul lui, astfel încât să îi fie mai uşor să ajungă unde are nevoie. Pune castronul lui, paharul sau recipientul cu cereale pe raftul de jos, mai ales că aşa poate să ajungă la ele să înveţe să-şi pună singur mâncarea la micul dejun. ,,Analizează puţin rutina copilul tău şi observă ce schimbări poţi face pentru ca mediul din jur să fie unul prietenos, unul în care poate să înveţe să se descurce şi singur”, explică Amy McCready.

Greşelile nu sunt un eşec

Atunci când vrei să crești un copil independent, este important să îl ajuţi în momentele în care când simte că se află în impas. De asemenea, ideal este să vezi partea pozitivă a lucrurilor pe parcursul acestui proces.

,,Fiecare părinte îşi doreşte ca celui mic să nu îi fie frică că o greşească – deşi această etapă face parte din viaţă. Atunci când copilul a greşit, asigură-te că îi eşti alături şi că îl ajuţi să găsească soluţii pentru a îndrepta lucrurile. Înlocuieşte <<ţi-am spus că aşa o să se întâmple>> cu <<hai să încercăm să facem din nou şi poate o să reuşim de această dată>>”, spune Sam Goldstein, autorul cărţii ,,Raising a Self-Disciplined Child”.

Nu există perfecţiune

Ştiai că îi poate fi afectată stima de sine a copilului dacă mereu ai tendinţa să refaci sau să mai adaugi detalii la lucrurile pe care le face? Mai mult, un astfel de comportament îl descurajează să mai încerce lucruri noi pe viitor. ,,Dacă tu consideri că poate să fie îmbunătăţit lucrul pe care tocmai l-a făcut copilul tău, poţi să îi spui că mai există şi alte modalităţi, pe care i le poţi prezenta chiar tu. Există posibilitatea ca micuţul tău să nu reacţioneze bine, mai ales că este mândru de munca lui. Atunci este bine să-i explici cu blândeţe unde mai pot fi adăugate detalii şi că îi eşti alături dacă are nevoie de ajutor”, sugerează medicul pediatru Lynne Miliner.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa