4 metode eficiente pentru a-ți motiva copilul să fie activ
Probabil că ai auzit că mult timp petrecut fără a face mișcare poate avea un impact negativ asupra sănătății tale, chiar dacă, de regulă, ești o persoană activă. Acum, noi cercetări au ajuns la concluzia că același lucru este valabil și pentru copilul tău, oferindu-ți, astfel, un alt motiv important pentru a-l ajuta pe cel mic să rămână activ.
Copii care fac diferite activități, chiar și atunci când nu fac mișcare, tind să fie mai sănătoși decât cei care nu fac nimic în perioade lungi de timp, conform unui studiu publicat în jurnalul PLoS One. Folosind accelerometrele, cercetătorii au urmărit nivelurile de activitate a mai mult de 500 de copii, pe parcursul a șapte zile, și au observat că cei care au luat pauze scurte în timpul activităților sedentare, cum ar fi privitul la televizor sau folosirea calculatorului, au avut indicii de masă ai corpului și riscurile cardiometabolice la un nivel mai scăzut, în comparație cu cei care nu au făcut pauze.
Chiar și copiii care aleargă prin casă sau ies la joacă afară în mod regulat se pot îmbolnăvi dacă stau mult timp. Atunci când ne așezăm pentru perioade lungi de timp, cantitatea de zahăr și de grăsimi din sânge devine mai mare, determinând organismul să pompeze mai multă insulină, spune co-autorul studiului, doctorul Travis Saunders. De-a lungul timpului, acest nivel crescut al insulinei poate duce la o presiune mai mare a sângelui și o creștere a nivelului de colesterol, precum și la apariția obezității sau diabetului. Orele petrecute vegetând în fața televizorului sau calculatorului ar putea fi chiar mai dăunătoare, deoarece timpul petrecut în fața ecranului este asociat cu creșterea consumului de alimente la copii.
Există și alte motive pentru a descuraja copiii să fie sedentari. Petrecerea timpului stând poate crea un precedent pentru obiceiurile nesănătoase. Saunders afirmă că persoanele care sunt sedentare în timpul copilăriei tind să fie sedentare și ca adulți, ceea ce poate crea riscul apariției problemelor de sănătate.
Care sunt cele mai eficiente metode pentru a-ți convinge preșcolarul să fie activ? Iată patru instrumente simple, care-l ajută pe cel mic să se miște mai mult și să-și protejeze sănătatea!
Limitează timpul petrecut în fața ecranului
Limitează folosirea televizorului și calculatorului la două ore pe zi pentru preșcolari. Copiii cu vârsta de sub 2 ani nu ar trebui să se uite deloc la televizor. Copiii care au televizor în camera lor s-ar putea să se uite mai mult la el decât să doarmă.
Încurajează joaca afară
Alege un moment în fiecare zi, care să fie special rezervat pentru jucat afară. Și menține acest plan. Zilele de toamnă, de exemplu, sunt perfecte pentru construirea unui zmeu.
Încurajează alte forme de joacă
Boardgame-urile, coloratul sau alte activități pline de imagine, precum joaca în bucătărie, s-ar putea să fie perfecte pentru cel mic. Chiar dacă cei mici fac o activitate care implică statul jos, există foarte puține lucruri care ne fac la fel de sedentari ca privitul la televizor, după cum afirmă Saunders.
Promovează pauzele frecvente
Experții nu sunt sigur exact cât de des ar trebui să întrerupă statul jos pentru a rămâne sănătoși, dar cel mai adesea e bine mai mult, spune Saunders. Dacă observi că micuțul tău a stat așezat pentru o lungă perioadă de timp, cere-i să te ajute cu ceva, cheamă-l să-i arăți ceva interesant sau fugi până la el să-l gâdili.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.