Cum îl înveţi pe copil să aştepte

Alexandra Constantin
înveţi pe copil să aştepte

Nu fiecare adult este capabil să aştepte răbdător, să nu mai spunem de copiii care au atâta energie încât nu stau o clipă locului. Vestea bună este că există metode prin care îl înveţi pe copil să aştepte şi care sunt şi uşor de pus în practică.

Ajută-l să înţeleagă cum trece timpul

La copii gândirea abstractă se dezvoltă în jurul vârstei de 9 ani, iar până atunci ei gândesc cât se poate de direct, de aceea le este dificil de cele mai multe ori să facă diferenţa între 15 minute şi 45 de minute, potrivit www.brightside.me. Poţi să îl înveţi pe copil să aştepte dacă îi spui mai multe despre această diferenţă folosindu-te de imaginea ceasului sau de explicaţii pe înţelesul lui. De exemplu: înlocuieşte replici de genul ”Plecăm într-o oră. Ai 10 minute să-ţi pui jucăriile la loc.” cu ”Tata o să vină de la serviciu când soarele o să se vadă pe partea cealaltă a acoperişului.”. Aşteptarea nu o să fie la fel de dificilă pentru copil dacă el poate să facă unele comparaţii (de exemplu ”durează la fel de puţin ca şi un spălat pe dinţi”).

Cum îl înveţi pe copil să aştepte: să se joace singur

Nu puţine sunt motivele pentru care joaca de unul singur este importantă pentru copil. Unul dintre acestea este tocmai faptul că poate să se distreze oriunde şi oricând. În plus, aşa îl înveţi pe copil să aştepte. Se ştie că imaginaţia lui nu are limite, aşa că jocurile nu necesită obiecte speciale sau o pregătire înainte.

Categorii de jocuri care nu sunt indicate: cele de pe telefon sau de pe tabletă nu lasă imaginaţia şi creativitatea să se dezvolte (cursul şi rezultatul jocului sunt deja stabilite de cel care a făcut aplicaţia).

Jocuri de ajutor: cele de tip puzzle, vânătoarea de comori, schimbul de roluri şi construirea de poveşti.

Activităţi care distrag atenţia

Vrei să-l înveţi pe copil să aştepte până când vine autobuzul sau când se întoarce mama de la serviciu? Atunci o bună variantă este să găseşti modalităţi prin care să îi distragi atenţia.

Jocuri care te pot ajuta: doi participanţi hotărăsc o anume caracteristică şi decid să o caute în obiectele din jurul lor (de exemplu o anumită culoare, o literă sau un nume). Primul care găseşte 20 de obiecte care au această caracteristică este cel care câştigă şi care poate spune o dorinţă pe care o doreşte îndeplinită.

Care este trucul: în primul rând este un joc captivant care permite ca părintele să modifice regulile în funcţie de vârsta copilului. Bine este şi că jocul nu necesită ca unul dintre părinţi să participe, mai ales că el poate să fie jucat de doi sau mai mulţi copii.

Cum îl înveţi pe copil să aştepte: stabiliţi gesturi pe care să le ştiţi amândoi

Ţi se întâmplă şi ţie des ca micuţul să te întrerupă atunci când vorbeşti cu o altă persoană sau când eşti la magazin şi cumperi diferite produse? Pentru a evita astfel de situaţii este de ajutor să îl înveţi pe copil să aştepte prin trucuri simple, dar care funcţionează de fiecare dată. De exemplu, spune-i să te atingă pe braţ sau pe mână dacă doreşte ceva şi tu vorbeşti cu o altă persoană. Iar tu poţi să-i răspunzi tot printr-o atingere, acest lucru însemnând nu numai că l-ai auzit, ci că îl vei asculta cât de repede poţi. Prin menţinerea contactului copilului nu numai că ştie că nu este ignorat, ci şi că este respectat.

Aşteptarea unor evenimente importante

Dificil pentru copil este şi să fie răbdător şi să aştepte evenimentele cu adevărat importante (precum ziua de naştere, începutul vacanţei sau Crăciunul), nu doar să înveţe să nu întrerupă adulţii în timp ce vorbesc. De ajutor în astfel de situaţii este chiar un calendar. Împreună cu copilul poţi să stabileşti câte o activitate pentru fiecare zi până la marele eveniment sau anumite zile când el să primească unele daruri mici. Nu numai că timpul o să treacă mai uşor, ci el o să fie şi încântat de fiecare surpriză în parte.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa