Cum îl ajuți pe copil să scape de frici și fobii?

Ramona Dinescu
frici și fobii

Cu toții avem frici și fobii, indiferent că suntem adulții. Copiii au și mai multe frici și fobii, iar noi, părinții avem datoria de a fi alături de ei și de a-i ajuta să treacă peste ele.

Un copil care suferă de frică sau fobie își pierde încrederea și poate apărea în fața celorlalți timid, stângaci sau ciudat. Asemenea frici trebuie conștientizate și trebuie tratate fără întârziere deoarece pot da naștere unor probleme mai mari pe măsură ce copilul crește sau devine adult, susține Saara Fatema, specialist american în educație parentală, parenting și jurnalist.

Tipuri comune de frici și fobii:

Fobia de animale ce include frica de câini, șerpi sau păienjeni

Frica de animale este foarte naturală la copii. Ei se sperie adesea de câini și reptile. Ca să pre întâmpini acest lucru, poți duce copilul la zoo și să-i faci puțină educație legată de animale. Ajută-l să înțeleagă că acele animale sunt de asemenea creațiile lui Dumnezeu și au trăsături ca și oamenii. Sau, vă puteți lua un animal de companie, lucru ce-l va ajuta pe copil să nu se mai teamă așa de rău sau să scape de această fobie pentru totdeauna.

Fobiile sociale ce includ conduită socială și interacțiune

Se teme copilul tău să vorbească cu prietenii săi? Evită situațiile sociale sau rezolvarea unor sarcini la școală atunci când are audiență? Dacă da, poate suferi de fobie socială. Puteți trece peste asta respectând anumite aspecte. În primul rând trebuie să-ți observi copilul și să înțelegi care este comportamentul său social. Încurajează-ți copil să se angajeze în activități școlare pentru a căpăta încredere. Întotdeauna atribuie-i remarci pozitive legate de comportamentul său social.

Fobiile de răni ce includ frica de sânge, frica de ace, de boală sau alte tratamente medicale

Dacă copilul tău are aceste frici, explică-i cu răbdare că nu are de ce să se teamă și că acestea nu sunt motive de îngrijorare. Pentru a opri asemenea frici, puteți merge în vizită la o clinică sau un spital din apropiere pentru a-i explica de ce este necesar un anumit tratament medical precum o injecție, de exemplu. acest lucru poate diminua fobia, dar nu neapărat o poate înlătura complet.

Fobiile de mediu ce includ frica de furtună, de apă sau de întuneric

Îți poți ajuta copilul să scape de o astfel de frică prin simplu fapt că îl asculți și rămâi calmă. Asigură-l că frica lui este normală, dar și că este în siguranță și că poate scăpa singur de frică. În timpul furtunilor acordă-i o atenție specială, respectă-i fricile și fii alături de el. Este evident că în întuneric, imaginația copilului poate crea multe imagini de groază așa că îmbrățișează-l înainte de culcare  și stai pe aproape până ce adoarme.

Trucuri pentru a scăpa de frici și fobii

Dacă copil arată alte tipuri de fobii, următoarele trucuri pot fi de ajutor în a-l face pe cel mic să scape de ele.

–  Vorbește cu copilul și ascultă ce are de spus. Întreabă-l de ce se teme. spune-i că și tu ai trecut prin asta când erai de vârsta lui. Timpul și înțelegerea ta reprezintă cel mai bun tratament pentru stresul cauzat de fobii și frici.

– Înțelege tulburarea. Copiii încă mai descoperă lumea în care trăiesc și aceste frici din viața lor sunt absolut normale. Nimeni altcineva nu poate fi cel mai bun prieten al copilului tău în afară de tine. așadar, rămâi calmă și încearcă să înțelegi situația mai degrabă decât să râzi de ea.

– Nu ignora frica copilului tău. Dacă copilul îți spune că îi este teamă de prietenul său, întreabă-l de ce. Apoi spune-i că prietenul său este și el o ființă omenească normală, la fel ca el. Roagă-l apoi să se întâlnească cu prietenul său în prezența sa, dar nu-l forța în nici un fel.

– Nu râde de fricile copilului. dacă vei face asta, rezultatul va fi o stimă de sine scăzută, iar frica va deveni și mai de temut. Cu cât neglijezi mai mult sau râzi e această situație, cu atât el va dobândi sentimente negative.

– Nu forța copilul să depășească frica. Dacă faci asta, ar putea să nu mai vorbească cu tine despre fobiile sale. dragostea și susținerea sunt două unelte puternice pe care le poți folosi pentru a-ți ajuta copilul să treacă peste fobii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa