Cum îi faci loc copilului în noua casă după divorț? Poate fi greu să faci acest lucru, mai ales dacă situația financiară nu este una tocmai bună. Dar măcar o parte din stresul de a avea copii care locuiesc temporar cu tine poate fi redus dacă îți dai seama cum să faci ca cel mic să aibă camera lui sau măcar un spațiu personal, scrie psychcentral.com.
În România, una din cinci căsătorii se încheie cu un divorț. În majoritatea cazurilor, copiii locuiesc cu mamele, în timp ce tații au drept de vizită. Pentru tații divorțați (sau mame) este foarte greu să rămână o prezență continuă în viața copiilor lor. De aceea este important ca aceștia să creeze o a doua casă pentru micuții lor, potrivită pentru aceștia.
7 sfaturi care te ajută să îți menții copilul fericit
Mai jos găsești câteva motive care îți arată de ce e bine să-i faci loc copilului în noua casă după divorț:
- Încurajează normalitatea într-o situație cu care cel mic nu este obișnuit: să aibă două case. Copiii au nevoie să se simtă bineveniți în ambele căminuri. Într-o situație ideală, asta înseamnă să aibă:
- o cameră în care să-și țină lucrurile cu siguranța că se vor afla în același loc atunci când se vor întoarce.
- un spațiu permanent în baie pentru periuța de dinți și pieptene
- un dulap pentru haine
- un loc special pentru cărți și jucării sau lucruri pentru școală
Toate aceste aranjamente pot fi diferite de la casă la casă, lucrul important este să aibă spațiul lor alocat în casa ta pentru a simți că locul lor este acolo.
- Liniștește copiii mici. Aceștia înțeleg mai greu ideea că trebuie să stea într-o altă casă, așa că se tem că vizitele se vor sfârși la un moment dat. Dacă le aloci un spațiu care să fie doar al lor, le trimiți mesajul că da, ai o casă separată, dar va exista tot timpul loc în viața ta și pentru ei.
- Încearcă să vorbești cu fostul partener(ă) și să stabiliți împreună spațiul acordat copilului în ambele case. Dacă într-una dintre ele are o cameră întreagă iar în cealaltă doar un colțișor, discrepanța îl va pune pe gânduri. Aceștia se pot simți vinovați că preferă să-și petreacă timpul în casa mai mare sau te pot învinui că nu-i oferi un spațiu la fel de mare.
- Chiar dacă copiii sunt mici, intimitatea este importantă. Dacă micuțul are camera lui, te poți uita în voie la televizor, îți poți face alte treburi sau îți poți chema câțiva prieteni în vizită în timp ce acesta doarme. În acest fel, conversațiile adulților rămân doar între adulți.
- Și copiii au nevoie de spațiu, mai ales ca să-și facă temele fără a fi întrerupți, să doarmă, să se joace singuri, etc. Adolescenții în special au nevoie de spațiu personal, fără părinți. Iar acest lucru ajută la scăderea tensiunii dintre membrii familiei.
- Dacă ai un nou partener de viață, nu te aștepta să-ți iubească copiii la fel de mult, așa cum o faci tu. Este mai bine să fii realist și să te aștepți la niște situații stânjenitoare, în cel mai bun caz. Pe cât posibil, încearcă să aloci spații separate copiilor și noului partener pentru a nu cauza alte probleme.
Copilăria după divorț. Sfaturi pentru părinți
Chiar dacă există multe familii care locuiesc în spații mici, care nu pot acomoda foarte multe persoane este important să fii creativ și să găsești o soluție care avantajează pe toată lumea.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.