Cum evităm crizele de nervi ale copiilor în perioada sărbătorilor?

Cristina Călin, redactor
crize de isterie

Perioada sărbătorilor este una plină de magie. Până să ajungi la ea, trebuie să trecem prin niște probe de foc: curățenie, cumpărături, cadouri, serbări, gătit. Dacă ajungi pe 24 decembrie seara, atunci poate începe Crăciunul. Agitația noastră se va transmite în mod inevitabil și copiilor care nu înțeleg ce se întâmplă cu noi de ne-am transformat în niște roboți care îi grăbesc la fiecare pas pe care îl fac. Și așa apar crizele.

Dacă vrem ca în ziua de Crăciun să fim cu toții relaxați, trebuie să prevenim tantrumurile copiilor.

Situația este mai dificilă dacă cei mici au sub 10 ani, pentru că au o capacitate mai mică de autocontrol. Cum putem face acest lucru? Potrivit northjersey.com, care citează medicul psiholog Stephanie O’Leary, autoare a lucrării ”Parenting în lumea reală” nu este foarte greu. Trebuie în primul rând să ținem cont de personalitatea copiilor, de nevoile lor și, mai ales, de rutina cu care i-am obișnuit.

Sfaturi pentru a evita tantrumurile:

Spune nu! Multe dintre problemele care apar în perioada Crăciunului vin din cauza faptului că părinții vor să facă de toate. Vor să participe la tot felul de activități și ateliere, să viziteze toate rudele, să bifeze tot felul de liste doar pentru că așa este tradiția, să cumpere cele mai interesante cadouri, să facă dacă este posibil chiar și câteva excursii. Chiar dacă programul gândit este unul care pe hârtie pare frumos, pentru copii poate fi extrem de obositor. Alegeți 3 lucruri de pe listă, unele care chiar vă transpun în spiritul sărbătorilor și faceți-le doar pe acelea.

Evitați să vă judecați pe voi și copiii voștri. Nu considerați că sunteți un părinte rău dacă cel mic are crize de plâns și se tăvălește pe jos prin magazine. Trageți aer în piept și considerați că este un moment ca oricare altul. Și voi și copilul vă veți calma și veți intra în atmosfera de Crăciun.

Faceți lucruri împreună. Ați putea găti preparatele tradiționale sau ați putea face prăjituri. Important este să lăsați la o parte telefonul sau orice alt gadget și să vă conectați unii cu alții.

Vorbiți pur și simplu. Stați pe canapea și pălăvrăgiți despre câte în lună și în stele. Povestiți despre ce vor ei să faceți, despre ce vreți voi, râdeți, glumiți. Faceți-vă planuri de distracție pe care să le și urmați.

Ca o concluzie, O’Leary ne sfătuiește să nu mai luăm chiar așa în serios sărbătorile pentru că până la urmă copiii își vor aminti atmosfera din familie, iar jucăriile de la Moș Crăciun vor ajunge într-un colț al casei.

Citește și sfaturile practice ale lui Mary Sheedy Kurcinka pentru situațiile în care copilul are o criză de nervi. Descarcă acum GRATUIT capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”. Acesta este disponibil AICI, iar cartea o puteți găsi în SHOP Totul despre mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa