Cum descoperi talentele copilului tau?

Raluca Manea
talentele-copilului-tau-totul-despre-mame

  Unii copii se remarcă prin talentele lor evidente, în vreme ce ale altora se deghizează sub masca vorbăriei, a visării cu ochii deschişi, al unul nivel ridicat de energie sau chiar a unui comportament neadecvat.

  Experţii  te încurajează să îți analizezi atent copilul, aflând şi perspectiva educatorilor care petrec timp cu micuţul, cu privire la talentele şi înclinaţiile lui. Astfel îl poţi ajuta pe cel mic să îşi atingă potenţialul maxim.

  Iată câteva indicii utile în descoperirea talentelor ascunse ale copilului tău:

  Adoră să sorteze

  Împerechează şosete, îşi aliniază maşinuţele, sortează pe forme, culori şi mărimi, îi place un mediu ordonat – asta înseamnă că este un gânditor analitic, un spirit organizat, care acordă atenţie detaliilor. Aparţine cu siguranţă stilului de învăţare auditiv secvenţial. Toate acestea denotă aptitudini în matematică şi ştiinţele exacte. Este bine să îi încurajezi înclinaţiile, oferindu-i activităţi de sortare, ordonare, potrivire, patterning etc.

  Citește și: De ce e ar trebui să îţi înscrii cât mai repede copilul la un curs de muzică

  Vorbeşte ca o moară stricată

  Copilul vorbăreţ are un vocabular dezvoltat, elaborează poveşti complicate, făcând foarte puţine greşeli gramaticale – aceste calităţi denotă inteligenţă lingvistică şi probabil ai în faţa ta un viitor bun avocat sau jurnalist.
  Cum îl poţi susţine? Scrie sau înregistrează poveştile lui, faceţi vizite frecvente la bibliotecă şi citiţi cât puteţi de mult, învaţă-l să susţină elegant o dezbatere dar şi să… asculte. Din când în când, stabiliţi de comun acord un timp de linişte în casă, de dragul tuturor!

  Meştereşte non stop şi îi place să dezasambleze obiectele

  Dacă explorează cum funcţionează lucrurile, apasă butoane şi întrerupătoare, desface pentru a vedea cum se asamblează la loc, dacă adoră să se joace cu cuburi şi este fascinat de motoraşe, atunci probabil că are un stil de învăţare de tip vizual-spaţial.
  El poate fi un viitor mecanic, inginer, arhitect, inventator sau om de ştiinţă. Oferă-i jocuri de construcţie, mecanisme de tipul lacătelor cu cheie, dar fii  foarte atentă, pentru că are tendinţa să „testeze” cam ce s-ar întâmplă dacă bagă cuţitul în priză, de pildă.

  Se refugiază  în reverie

  Pare un copil absorbit în lumea lui, care se joacă mult joc imaginativ, pictează, vine cu idei noi şi năstruşnice, foloseşte obiectele în alte moduri faţă de cum au fost ele destinate (de exemplu, un papuc pe post de lopata), găseşte soluţii creative la probleme.
  Deşi lumea din jur îi pare plictisioare şi are tendinţa de a se refugia în fantezie, în general acestea sunt semnele unui copil extrem de creativ, poate un viitor artist, scriitor, actor, designer. Ajută-l pe copil să exploreze această latura artistică, ascultaţi muzică împreună, mergeţi la teatru şi lasă-l să te încânte cu orice formă ia creativitatea lui. Dar fii atentă la tendinţa de a inventa minciuni gogonate în locul adevărului, în situaţiile de zi cu zi.

  Unul dintre talentele copilului tău: se pricepe la puzzle-uri

  Dacă îi plac jocurile de tip puzzle, I spy, ghicitorile şi poveştile poliţiste, atunci probabil că este un copil care gândeşte bine în imagini, pe stilul de învăţare vizual-spaţial, iar mai târziu va fi un bun arheolog sau cercetător. Pune-i la îndemână multe puzzle-uri, jucării sortatoare şi probleme de rezolvat .

  Preia conducerea întotdeauna

  Are opinii puternice despre cum ar trebui să stea lucrurile, îi plac jocurile dramatice în care el să aibă ultimul cuvânt. Această atitudine bossy poate prevesti un viitor lider, calitate ce îi va fi mereu de folos la şcoală, în sport. Va şti să privească conflictele din diferite puncte de vedere şi îl va duce spre o poziţie de conducere în afaceri, politică etc. Sfatul specialiştilor este să îi satisfaci această nevoie de a conduce ori de câte ori este posibil, însă fără a renunţă la rolul tău de adult atunci când siguranţa copilului este pusă în pericol.

  Nu are stare

  Îi vine greu să stea nemişcat, îi place mişcarea în toate formele ei şi probabil are o inteligenţă kinestezică ridicată.  Copilul de acest gen absoarbe informaţia numai atunci când este implicat în vreo activitate fizică. Motricitatea lui fină şi grosieră este dezvoltată, va fi probabil un talent în sport şi dans şi va preferă mai târziu o slujba care nu te leagă de birou. Asigură-te că fiecare zi îi oferă oportunitatea de mişcare, roteşte frecvent activităţile ca să nu se plictisească, oferă-i posibilitatea să exploreze prin muzică şi arte plastice. De asemenea, stabileşte o rutină care să îl liniştească înainte de ora de culcare.

  Observându-l pe fiul meu cel mare, mi-am dat seama că se încadrează în categoria tipului de învăţare auditiv secvenţial, cu latura kinestezică a unui constructor, iar asta mă ajută să îi fortific punctele tari când vine vorba de educaţia de la şcoală sau de acasă.

  Care sunt talentele copilului tău?

  Citește și:
  5 sfaturi antreprenoriale pe care părinții ar trebui să le insufle copiilor lor
  Copiii au stiluri de învăţare diferite
  Ai un copil talentat?

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa