Cum comunicăm cu un băiat preadolescent?

Cristina Călin, redactor
preadolescent

Noile studii ale psihologilor subliniază că băieții tind să rămână cumva blocați în copilărie mai mult decât o fac fetele. De aceea, părinții trebuie să găsească modalități de comunicare cu ei astfel încât intrarea în adolescență să se facă fără probleme și traume. Cercetătorii vin în ajutorul lor și explică ce abilități dezvoltă mai greu băieții după ce ajung la pubertate și la ce le depășesc pe fetele de vârsta lor.

Cele mai frecvente greșeli ale părinților în relația cu copiii lor. Drumul sigur spre eşec

Băieții pot recupera

Cercetătorii arată că, în jurul vârstei de 15 ani, atât băieții cât și fetele au aceleași abilități și capacități. Totuși, rămâne critică perioada adolescenței timpurii când copiii își dezvoltă identitatea personală și conștientizează ce este acela statut social. De aceea, este nevoie ca băieții să primească mai mult suport în această perioadă.

Diferențe de limbaj

În perioada preadolescenței, fetele tind să îi depășească pe băieți la numărul de cuvinte pe care le au în vocabular. Frances Jensen, profesor de neurologie la Universitatea din Pennsylvania spune că, dacă unei fete de 13 ani i se dă ca sarcina să spună într-un minut câte cuvinte poate ea cu o singură literă, va face asta fără prea mari eforturi. În schimb, un preadolescent de aceeași vârstă își va începe lista tăcând și cu greutate va spune cel mult 10 cuvinte. Potrivit unui studiu din 2016, fetele au o acuratețe mai mare și o memorie mult mai bună atunci când vine vorba de cuvinte. Această abilitate este un indicator al capacității lingvistice, dar și al priceperii cu care vor lua decizii în viața de adult.

5 lucruri pe care nu să nu le faci niciodată pentru un adolescent

Părinții trebuie să îi ajute pe băieți în perioada de pre-adolescență să capete încredere în ei. Trebuie să le accepte tăcerea și să le dea o șansă să răspundă întrebărilor fără să se enerveze și să îi repeadă, pentru a-i face să depășească aceste momente. Mai mult, trebuie să le explice că fiecare are ritmul său de dezvoltare și că trebuie să-și canalizeze eforturile pentru a progresa fără să se compare tot timpul cu cei din jurul lui. Descoperirea de hobby-uri sau de îndeletniciri potrivite personalității lor poate fi o cale de a le crește încrederea în sine.

Diferențe de concentrare

Mulți dintre părinți știu că băieților le este destul de greu să se concentreze asupra unei sarcini pentru o perioadă lungă de timp. Atunci când copilul vede că are de făcut o mulțime de teme, poate să intre în panică sau să înceapă să tragă de timp. Fetele, în schimb, vor lua sarcinile pas cu pas și vor termina ceea ce au de făcut în timp util. Pentru a-i ajuta, părinții ar trebui să le monitorizeze sarcinile zilnice și să îi sprijine fără să îi critice. În loc să îi spuneți ”în 10 minute vin să îți verific temele”, e de preferat să îl întrebați cu ce îl puteți ajuta.

Cum vorbești cu adolescenții despre pubertate?

Puteți folosi chiar și aplicații pe smartphone pentru a le organiza programul, pentru că băieții se simt mult mai atrași de gadgeturi și componentele digitalizate.

Diferențe de empatizare

Mulți părinți au un șoc atunci când află că băiețelul lor s-a comportat urât cu un alt copil. Nu trebuie să facă din acest lucru o tragedie, pentru că, potrivit studiilor, atunci când sunt mici, băieților le este greu să recunoască sentimentele altora doar uitându-se la expresia lor facială. De asemenea, le este greu să își dea seama ce gândesc alții făcând legări contextuale, de conversație sau de limbaj al corpului. Această abilitate se dezvoltă în jurul vârstei de 13 ani.

GHID. 9 trucuri ca să comunici eficient cu un adolescent

Părinții ar trebui să vorbească mai des despre sentimentele lor și ale altora, pentru ca și băieții lor să înceapă să se gândească la ele. Puteți face exerciții pornind de la filme sau personaje de romane și să vorbiți despre modul de a acționa al acestora, despre cum gândesc și despre sentimentele lor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa