Cu copilul la frizer pentru prima oară

Ramona Dinescu
la frizer

Chiar dacă bebelușul se naște cu mult păr sau aproape deloc, în primii săi ani tot vei ajunge cu copilul la frizer, doar și pentru a-i tăia părul ca să nu-i intre în ochi. De cele mai multe ori, copiii plâng la frizer ca la doctor.

Pentru părinți, prima tunsoare a copiilor lor este unul dintre cele mai emoționante momente. Majoritatea copiilor, însă, privesc acest eveniment cu rezistență și suspiciune, lucru normal de altfel, dacă nu sunt pregătiți dinainte pentru prima vizită la frizer. Cu copiii mei, după primele vizite la frizer, ieșeam din frizerie, transpirată toată, plină de păr, lacrimi și mucișori întinși pe hainele și pe fața mea. Copiii ieșeau aproape desfigurați de plâns și, chiar dacă ei uitau în secunda doi acea experiență pentru că primeau ceva că au fost curajoși, eu nu, și mă rugam să le crească cât mai încet părul ca să amânăm cât mai mult momentul.

Foarte mulți copii, spun specialiștii, sunt foarte precauți în ceea ce privește noile experiențe care apar în viața lor. Același lucru se întâmplă și la frizer. Ei vor să știe ce li se va întâmpla și cine este persoana care îi tunde. Iar, pentru că nu-și pot exprima în alt fel teama de necunoscut, cei mici încep să plângă și să facă un adevărat circ în fața frizerului.

Frizerul este persoana care umblă la integritatea corporală a copilului, iar acesta din urmă nu are control asupra a ceea ce se va întâmpla, motiv pentru care, în sufletul lui, se creează o angoasă și singurele arme pe care le are la îndemână sunt plânsul, țipătul, fuga și agățatul de rochia mamei. Vestea bună pentru tine este aceea că, dacă te vei ocupa puțin de cel mic înainte de a merge pentru prima dată la un salon, vei putea face din acest eveniment unul de neuitat.

Primii pași spre…frizer

Dacă ai timp, ai putea încerca să-l tunzi tu câte puțin acasă, atunci când el nu are nevoie încă de o vizită la frizer. Poți să-i arăți foarfeca și să-i explici că dacă e mânuită de cineva priceput, el nu va păți nimic. După ce a început să facă primii pași, ia-l cu tine la salon și lasă-l să se uite la cum sunt tunși alți copii. Acum ai șansa de a-i explica ce se întâmplă pentru ca el să se familiarizeze cu priveliștea, sunetele și mirosul dintr-o frizerie, înainte de marele eveniment al primului său tuns. Nu uita să-i spui că în afară de foarfece, frizerul va folosi și o pompiță cu apă pentru a-l transforma în cel mai frumos copil din oraș.

Într-o bună zi, atunci când va veni momentul, îi poți spune că tu nu mai poți să-l tunzi și, astfel, trebuie să se facă frumos în altă parte. Dacă nu-l vei pregăti dinainte pentru marea întâlnire cu frizerul, te vei trezi că cel mic va plânge cu lacrimi de crocodil atunci când va vedea foarfecele. Degeaba îi vei spune tu că „nenea” sau „tanti” îi vor face frumos, că pe el nu-l va interesa decât că cineva vrea să-i facă ceva ce el nu poate controla. Lucru care este și normal. Nici un copil nu are voie să se joace cu foarfeca acasă, iar știind acest lucru, cel mic se gândește că acest instrument nu-i poate face nici un bine. Cum ar putea să se lase el acum „pe mâinile foarfecii”?!

Ar mai fi încă o metodă de acomodare a copilului cu vizita la frizer. Dacă prichindelul tău este puțin mai mare, îl poți lăsa să tundă el o păpușă, bineînțeles sub atenta ta supraveghere. Astfel va înțelege că frizerul nu-i va face nici un rău atunci când va veni momentul pentru vizita la salon.

Fii alături de copilul tău chiar și la frizer!

Prezența părinților în astfel de momente „grele” pentru copii poate fi de mare ajutor, deoarece ei se simt în siguranță atunci când știu că mama sau tata sunt lângă ei. Dacă vrei o anumită tunsoare sau frizură care crezi tu că i-ar sta bine copilului, ar fi bine să-i aduci frizerului o fotografie dintr-o revistă, pentru a nu pierde foarte mult timp cu explicațiile. Totuși, ar trebui să înțelegi că rezultatul să nu fie exact ca acela din revistă. Nu trebuie nici să-i spui frizerului că vrei pentru cel mic „o tunsoare obișnuită” pentru băieți sau fetițe, pentru că această cerință este inexpresivă. El te va întreba cât de scurt vrei să-l tundă la spate, dacă să-i lase perciuni, sau în ce parte să-i lase cărarea.

Dacă cel mic este agitat, lasă-l să stea pe scaunul tău, nu pe cele special amenajate pentru pititci și încearcă să-l ții cu privirea la tine, cât mai departe de oglindă pentru a nu vedea cum frizerul îi umblă cu foarfecele prin păr. Copilul se va simți și mai în siguranță dacă îl aduci la salon și pe „prietenul” lui, adică jucăria lui preferată pe care să o țină în brațe atunci când este tuns.

S-ar putea ca, în momentul în care frizerul va dori să-l acopere cu un șorț special pentru a-l proteja de firele de păr jenante, cel mic să înceapă să plângă. O idee bună ar fi să-ți pui tu prima dată șorțul și să aștepți să-și exprime și copilul dorința. Majoritatea copiilor când văd că părinții lor fac ceva interesant, vor să participe și ei la acea activitate. Așa că, dacă vei purta tu șorțul, s-ar putea să-l auzi pe cel mic cerând să-i fie pus și lui. Dacă totuși nu vrea, nu e mare lucru. După vizita la frizer, mergi cu el acasă și bagă-l direct în cadă pentru o băiță bună.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa