Copilul tău te iubește! Cum îți arată asta?

Alexandra Ion

Chiar dacă niciun părinte nu va spune asta cu voce tare, fiecare caută în gesturile, ochii și zâmbetele copilului său semne care să arate sau să confirme că micuțul tău îl iubește.

Poate că nu este un sentiment conștient de iubire, așa cum îl înțeleg adulții, dar există semne certe. Iată prin ce iți arată copilul tău că te iubește.

Un studiu a dovedit că 40% dintre părinți se întreabă dacă copilul îi iubește sau dacă nu cumva totul se rezumă la dependența și nevoie de a avea alături de el pe cei care i-au dat viață.

Copilul mic își iubește părinții, poate nu în felul în care înțeleg adulții iubirea, dar copiii au metodele lor, strategia lor și un limbaj natural, simplu și firesc prin care arată părinților că-i iubesc. Ceea ce mai trebuie spus este că atașamentul care se formează la copil, din prima zi de viață, față de părinții săi este un proces de durată, cu etape bine definite, spune Debbie Laible, profesor de psihologie la Universitatea Lehigh.

Iată prin cum îți arată copilul tău că te iubește:

Știe cine ești. Din prima zi de viață, copilul are capacitatea de a-și recunoaște mama. În prima zi de viață este instinct, dar două săptămâni de viață mai târziu copilul își va recunoaște conștient mama. Recunoașterea se face prin miros, de o sensibilitate specială la copil în prima lună de viață, dar psihologic vorbind este prima dovadă de dragoste.

Stă lipit de tine. La o lună după naștere, copiii răspund la expresiile faciale ale mamelor lor. Copilul zâmbește când mama îi zâmbește. Acestea sunt primele gesturi care contribuie la cimentarea relației dintre mame și copil, dintre părinți și copil, în general. În plus, va sta lipit de tine de fiecare dacă când îl vei lua în brațe și știe dacă este în brațele părinților sau ale oricui altcuiva.

Se uită în ochii tăi. Bebelușul te urmărește cu privirea? Se uită în ochii tăi chiar și atunci când nu-i vorbești? La aproximativ 2-4 luni copilul tău nu te va pierde din ochi și te va urmări în mod continuu cu privirea. Uneori, privirea copilului este chiar foarte insistentă. Copilul mai mare se ține după tine prin casă, că mielul după oaie, cum se zice. Ai cele mai simple și mai intense dovezi de dragoste! Când se uită în ochii tăi, la fața ta, este un semn de iubire.  Copilul știe că ești persoana cea mai importantă din viață lui, iar aceasta este o dovadă de dragoste și unul din semnele care arată că te iubește.

Te pupă și te mușcă. Undeva în jurul vârstei de un an, copilul tău va începe să te pupe și să te muște. Le face pe amândouă cu patimă. Entuziasmul  copilului în aceste gesturi arată că a fost atent la modul în care mama i-a arătat afecțiune, și vrea să facă același lucru. Bebelușii sunt elevii dornici să învețe când vine vorba despre afecțiune fizică, dar o fac în modul lor specific. Pătimaș și exagerat!

Întinde mâinile spre tine. Acesta nu este un gest de răsfăț și nici un gest prin care copilul ”vrea în brațe”. Acesta este un gest care arată dragostea copilului față de tine. Multi copii adoră să fie ținuți în brațe chiar de la început, dar este nevoie de aproximativ șase luni, până când vor avea abilitatea de a cere să fie luați în brațe. Gestul este o expresie a limbajului corporal și semnifică încredere și dragoste, pentru că nici un copil nu va face acest gest cu altcineva decât cu părinții săi.

Copilul tău protestează violent atunci când nu-l lași să facă ceva? Află că această este o dovadă de dragoste! Explicația psihologilor este următoarea: copilul se bazează pe tine, vrea să facă ceea ce faci și tu, și dacă îi interzici acest lucru, el percepe situația că fiind un refuz și respingerea dragostei lui pentru tine. Evident, reacția este specifică copiilor mici, de până la doi-trei ani. Ulterior copilul poate să înțeleagă interdicția, că fiind în interesul, și nu în defavoarea sa. În momentul în care te va asculta și se va opri din ceea ce face tocmai pentru că-i ceri asta, trebuie să recepționezi decizia lui tot ca pe un gest de dragoste pentru părinți.

În cazul copiilor mai mari, o dovadă de dragoste este nevoia copilului de a primi confirmarea și aprobarea părinților pentru tot ceea ce face. Iar aceasta este o dovadă de dragoste. Copilul vrea ca tu să știi ce face și să-l lauzi pentru ceea ce face, indiferent cât sunt acestea de mărunte.

Acesta este motivul pentru care o să-ți arate orice desen, orice contructie și o să vrea să fie apreciat pentru că a făcut ordine sau pentru că și-a dus șosetele în coșul cu rufe murdare. Ca un pețitor, copilul încearcă să te impresioneze, cu toate cele pe care le face. Trebuie să iei în calcul că unele din „realizări” pot intra în categoria pozne, iar aici este necesar să dovedești mult discernământ și înțelegere pentru că a-l certa este că și cum i-ai refuza „declarația de dragoste”.

Citește și: 9 lecții pe care le învățăm de la copiii noștri.

Dă-ne like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Te-ar mai putea interesa