Adaptarea la grădiniță e o etapă plină de emoții, atât pentru părinți, cât și pentru copii. La început, lacrimile sunt aproape inevitabile. Dacă îi lăsăm triști, stăm toată ziua cu grijă că al nostru copil nu se simte bine la grădiniță, chiar dacă educatoarea este prietenoasă și copiii din jur, jucăuși. Ne-am dori să știm cum se este copilul nostru în orele când nu e lângă noi. Pentru acest răspuns, unele grădinițe au instalat camere de filmat. Însă imaginile nu ne spun și despre starea emoțională a copilului.
Vseodetyah.com propune un test care poate să-i ajute pe părinți să afle cum se simte copilul în noul mediu. Testul se numește ”Desenează grădinița ta” – desigur, este un test pe care îl pot face copiii care deja desenează.
Care este subiectul desenului?
Imaginile făcute de copii pot avea conținut diferit. În mare, se împart în trei grupe:
• Copilul desenează doar clădirea grădiniței.
• În imagine apar clădirea și locul de joacă
• În desen apare și copilul în timp ce se joacă în interior sau afară
Prima categorie indică anxietate ridicată. În cazul în care în afară de o clădire nu mai apare nimic în desen, înseamnă că grădinița este percepută de el ca un loc complet străin, cu care nu se asociază și care nu îi trezește emoții pozitive.
Adaptarea la creșă/ grădiniță. Sfaturi de la psiholog ca să faci tranziția ușoară
La polul opus este a treia categorie, când copilul apare în imagine în timpul unei activități. Acest lucru înseamnă că ceea ce se întâmplă în grădiniță este foarte important pentru el.
Ce fac personajele din desen?
Să ne uităm acum la detalii. În cazul în care copilul se sprijină de ceva sau e așezat pe scaun, covor, podea, înseamnă că simte încredere în locul unde se află. Florile, păsările, soarele – toate sunt semnale bune că preșcolarul este în armonie cu acel loc.
Un plus este și dacă educatoarea e prezentă în desen – dovedind că joacă un rol important în viața lui. Și aici există nuanțe – e cu spatele sau cu fața la copil? Așa veți ști dacă educatoarea comunică mult cu copilul sau îl ignoră.
Ce culori folosește?
1. În cazul în care eroii de desenele copilului sunt pictați în culori variate: galben, verde, albastru, roz arată o stare psihologică pozitivă a copilului.
2. Dacă predomină violetul, este posibil ca cel mic să se confrunte cu un disconfort în preajma celorlalți. Excesul de roșu indică o cantitate prea mare de stimuli emoționali.
3. Disconfortul este transmis prin culori închise și negru. Abundența de negru este un semn de anxietate puternică.
Dacă desenul transmite foarte multe emoții negative, psihologii recomandă să repetați testul după câteva săptămâni, pentru că neliniștile copilului s-ar putea să fie de moment și să fie legate de alte evenimente decât cele de la grădiniță, cum ar fi o vizită la medic.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.