Copilul minte? Iată o soluție pentru a-l dezvăța de acest obicei!

TOTUL DESPRE MAME
minciuna copii

Când copilul minte, e nepoliticos, fură, lovește sau rănește sentimentele cuiva, ești tentată să începi discuția cu el făcându-i reproșuri. Aceasta nu este, însă, o soluție. Atunci când a făcut o prostie, începe conversația amintindu-i punctele lui forte. 

Pentru început, spune-i copilului că ai încredere în potențialul lui. Recomandarea vine din partea lui Meg F. Schneider, în cartea Educația copilului meu în 25 de tehnici (care nu dau greș). ”Încearcă apoi să îl faci să vorbească. Spune-i că ai vrea să afli ce s-a întâmplat cu el. De ce s-a purtat așa? A avut vreun motiv deosebit să spună o minciună? Dă-i de înțeles că ești cu adevărat interesată și că te interesează această stare de spirit care l-a împins să mintă”, scrie Meg F. Schneider”.

Avantajul acestei tehnici este că îl scoate treptat pe copil din defensivă și, arătându-i compasiune, îl ajutați să se deschidă, să se gândească la ce a făcut și să nu mai repete. ”Tehnica e bună mai ales pentru că depășirea evenimentului în sine reduce șansele repetării lui. În loc să te rezumi la greșeală și la reproșuri, vei scoate în evidență cât de multă încredere ai în copilul tău și cât ai vrea să înțelegi ce s-a întâmplat cu el în momentul respectiv. Se poate să descoperi probleme legate de anturajul lui sau vreo teamă nemărturisită până acum”, mai scrie autoarea.

Un alt sfat pe care aceasta îl dă părinților este acela de a-l face conștient pe copil de faptul că o greșeală nu îi știrbește valoarea, nu îl face să fie un om rău. ”E esențial să îi dai de înțeles că te interesează mai mult ceea ce simte, decât ceea ce a făcut, că problemele sau stările care duc la o faptă sunt mai importante decât fapta în sine”.

Cartea ”Educația copilului meu în 25 de tehnici (care nu dau greș)”, scrisă de Meg F. Schneider, a apărut la Editura Humanitas. Dacă ești interesată să afli cum trebuie să te comporți atunci când tu, ca mamă, greșești față de copilul tău, citește articolul: Ai greșit față de copilul tău? Cere-i scuze! Iată de ce este important acest lucru! 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa