Copilul tău are des accese de furie? Iată cum îl poți ajuta!

Alexandra Constantin

Micile accese de furie, cunoscute sub denumirea de tantrumuri, se numără printre obstacolele cu care au de-a face părinții, cu atât mai mult când copilul are 2-3 ani. Noi îți venim în întâmpinare cu câteva soluții care să te ajute să faci mai ușor față acceselor de acest fel, dar și care îl pot ajuta pe micuț.

De ce fac copiii astfel de accese de furie

Adesea, specialiștii spun că tantrumurile sunt echivalente din punct de vedere emoțional cu o furtună de vară. Acum, micuțul tău este liniștit și te înțelegi de drag cu el, în clipa următoare începe să țipe, să arunce cu lucrurile în jurul lui sau chiar să se trântească pe jos și să plângă din ce în ce mai tare.

Deși primul gând al părinților este că acest comportament apare pentru a-i manipula, de fapt, accesele pe care le au copiii sunt un răspuns la starea de frustrare pe care o resimt, potrivit www.babycenter.com.

”În intervalul 1-3 ani, copiii încep să înțeleagă tot mai multe dintre cuvintele pe care le aud. Cu toate acestea, abilitatea lor de a spune ceea ce simt și gândesc este limitată. Ei nu pot exprima ceea ce simt, iar acest lucru duce la apariția sentimentului de frustrare”, explică Claire B. Kopp, profesor de dezvoltare psihologică în cadrul California’s Claremont Graduate University. Vestea bună este că există soluții când vine vorba de crizele micuțului tău.

Încearcă să-ți păstrezi calmul

Țipetele, loviturile din picior, aruncarea de lucruri și chiar ținutul respirației sunt doar câteva dintre aspectele care pot descrie crizele de furie ale celor mici. Important este ca părinții să știe că, în astfel de momente, copiii nu ascultă ceea ce li se spune, iar dacă părinții își pierd răbdarea și ridică, la rândul lor, vocea și micuții devin tot mai nervoși, iar comportamentul lor poate să devină tot mai agresiv.

Chiar dacă pare greu de pus în practică, indicat este să te așezi alături de copil, pentru ca el să nu se simtă abandonat în astfel de momente. Emoțiile pe care le simte pot să fie copleșitoare pentru el, de aceea are nevoie de sprijinul și prezența părinților. La fel de important este ca părinții să-și păstreze calmul, mai ales că este un bun exemplu pentru copil.

Nu uita că tu ești adultul

Chiar dacă accesele de furie ale copilul par interminabile, încercarea de a negocia cu el nu este o soluție. Nu ajută nici dacă părinții cedează în fața cererilor micuțului. Încearcă să nu te mai gândești că lumea se uită la tine și că vorbește de rău. Aceia dintre ei care sunt părinți au trecut, la rândul lor, prin situații similare.

Ultimul lucru de care are nevoie copilul este să simtă că părintele se pierde cu firea, situație când lucrurile pot să devină tot mai dificile. Dacă accesele de furie au loc acasă, iar micuțul începe să lovească persoanele din jur, să țipe sau să arunce cu lucruri – cel mai bine este să în cerci să îi distragi atenția și să aștepți lângă el până se calmează. În schimb, dacă un astfel de comportament are loc în public – pregătește-te să mergi cu copilul într-un loc mai retras pentru a se calma.

Vorbește cu el după astfel de crize

O bună soluție este și să discuți cu copilul după ce furtuna a trecut, iar el este calm și poate să te asculte și să înțeleagă ceea ce îi spui. Discută cu el despre criza de furie în termeni cât mai simpli și ajută-l să spună ceea ce simte și ce l-a nemulțumit. Îi poți spune că îți pare rău că nu l-ai înțeles, dar că nu îl poți ajuta pe viitor dacă țipă și nu îți spune ceea ce simte și vrea.

Amintește-i copilului că îl iubești

Nu ezita să îți îmbrățisezi copilul și să îi spui că îl iubești după ce s-a calmat și ai discutat despre criza de furie. De ajutor este să îl recompensezi oferindu-i atenție și dragoste atunci când s-a calmat. Dar nu uita că și discuția cu el are un rol important, tocmai ca micuțul să înțeleagă unde a greșit și cum poate să facă atunci când este nemulțumit pe viitor.

Recunoaște din timp semnele de suprasolicitare

Indicat este să observi care sunt lucrurile sau situațiile când copilul devine tot mai nervos și când începe să aibă crize de furie. Dacă începe să își piardă răbdarea și să aibă stări de nervozitate atunci când îi este foame… soluția este să ai mereu la tine gustări care să îi potolească foamea. Este mai irascibil de obicei după masa de prânz? Încearcă să eviți să ieși cu el în oraș în acel moment al zilei sau nu-l lasă să facă activități care să îl solicite și mai mult.

Atunci când părintele recunoaște din timp semnele care anunță un acces de furie, este bine să distragă atenția micuțului. De ajutor în astfel de momente este să schimbi locația în care ești, să îi oferi o jucărie copilului sau să faci ceva la care el nu se așteaptă. De cele mai multe ori, micuțul tău îți oferă anumite indicii înainte să aibă un acces de furie. Recunoaște-le și încearcă să ,,stingi” incendiul înainte ca acesta să apară.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa