Copilul mușcă? Iată cum îl poți ajuta să scape de acest obicei!

Alexandra Constantin

De ceva timp, copilul tău a început să muște alți colegi de joacă și nu reușești să-l dezveți, indiferent de strategia pusă în practică? Noi îți spunem care sunt motivele pentru care face acest lucru, dar și cum îl poți ajuta!

Nu de puține ori se întâmplă ca părinții copilului care obișnuiește să muște să fie criticați, să fie puși la colț. Nu numai că nu și-au crescut bine copilul, ci nu știu să ia atitudine și să-l învețe să se comporte civilizat.

Scenariul pare cunoscut pentru părinții care trec prin astfel de situații, unele care par atât de greu de gestionat. În timp ce, pentru adulți, obiceiul de mușca poate părea un comportament violent și extrem, pentru copil este foarte asemănător cu acela de a lovi sau de a împinge alți copii, arată www.picklebums.com.

De ce obișnuiesc să muște copiii

Copiii au tendința de a mușca companionii de joacă din diferite motive: frustrare, anxietate, pentru a imita, pentru a cere atenție, dar și din spirit de competitivitate. Îl poți ajuta ca părinte să scape de acest obicei, dacă reușești să descoperi și care sunt motivele pentru care acesta apare.

Nu spune nimeni că e ușor când copilul mușcă, dar, dacă analizezi care sunt cauzele care îl fac să aibă un astfel de comportament, ții cont de vârsta și de dezvoltarea lui emoțională și descoperi ce alte probleme are când interacționează cu ceilalți copii – toate aceste aspecte îți vor da indicii legate de motivele pentru care el ajunge să muște.

Încearcă să uiți pentru câteva secunde de șocul, rușinea și starea de nervi pe care le simți când copilul tău face un astfel de gest și privește situația din punctul lui de vedere. Specialiștii susțin că, de cele mai multe ori, micuții ajung să muște alți copii atunci când se simt frustrați, lipsiți de putere, dar și când nu știu cum să facă față trăirilor pe care le au.

Așa cum și adulții simt nevoia să se descarce când sunt nervoși sau frustrați, la fel și cei mici fac primul gest de revoltă pe care îl simt, iar de multe ori acesta este chiar un astfel de comportament față de ceilalți copii. Spre deosebire de adulți, copiii nu înțeleg consecințele faptului că mușcă și nici știu cum să se oprească atunci când simt impulsul de reacționa nu tocmai pozitiv.

Ce să faci când vezi că vrea să muște

Cel mai indicat este să-l ajuți pe copil să-și schimbe comportamentul atunci când îți dai seama că urmează să se enerveze și să muște.

  • în cazul în care observi că vrea să muște deoarece este frustrat sau nervos – bine este să-l ajuți să găsească o altă modalitate prin care să se descarce și să scape de tensiunea pe care o simte;
  • în cazul în care vrea să muște ca urmare a reacției pe care o are părintele (și care nu este tocmai pe placul copilului) – bine este să te asiguri că micuțul nu se simte singur sau că nu primește suficientă atenție. Se poate întâmpla să aibă un astfel de comportament atunci când se simte neglijat;
  • în cazul în care copilul vrea să muște ca urmare a erupției dentare – bine este să prevezi dinainte un astfel de gest și să îi dai lucruri care să îi fie de ajutor, precum un inel special pentru dentiție.

Important este ca părintele să-și dea seama când copilul urmează să muște și să-l ghideze către lucruri, dar și modalități prin care să scape de stările pe care le simte și cărora nu știu de cele mai multe ori să le facă față.

De asemenea, indicat este ca părintele să caute modalități de a ajuta copilul încă de la primele situații de acest fel. Nu trebuie așteptat ca el să crească și să înțeleagă de unul singur că nu a făcut ceva bine.

De ajutor este să vorbești cu el, să-i explici că gestul lui îi afectează pe cei din jur, că mușcatul poate provoca durere celorlalți copii, dar și că îi ești alături și că îl ajuți să găsească soluțiile adecvate atunci când se simte nervos sau neajutorat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa