A venit și momentul să spun că copilul meu s-a îndrăgostit. În urmă cu vreo doi ani, pe când băiatul meu era încă la grădiniță, doamna educatoare ne-a spus zâmbind că l-a văzut pupând o fetiță. Am zâmbit și noi, ne-am amuzat, ne-am spus vai, ce frumos, cât de drăguți trebuie să fie ei jucându-se așa, de-a dragostea.
De curând însă, o dată cu intrarea la școală, se pare că băiețelul meu începe să se transforme într-un mic bărbat. Așa încât, tot zâmbind, ne-a anunțat el însuși că s-a logodit! Ooo!…stai așa! asta e…, mi-am zis… e… cum e de fapt?
În cartea sa, Copilul conștient, Susan Kaiser Greenland ne propune o serie de exerciții pentru copii și părinți, menite să ne ajute să ne înțelegem mai bine emoțiile.
Copilul meu s-a îndrăgostit și eu îi respect sentimentele
Adevărul este că nu am știut prea bine ce reacție să am. Să râd? Nu, nu pot râde de sentimentele lui.Să mă supăr? Nu am motive. Și totuși, ce poți răspunde atunci când micuțul tău, da, cel pe care îl știi de la primul zâmbet, primul dințișor, primul pupic dat lui tati, te anunță oficial că e îndrăgostit. Panică! Asta a fost reacția mea. Într-o fracțiune de secundă l-am văzut mult mai mare, cu inima zdrobită, cu muzică dată la maxim, ne-am văzut pe noi, părinții lui, discutând noaptea despre asta sau, și mai rău, ziua, împreună cu părinții fetei, despre notele proaste pe care le iau de când “pierd vremea împreună”.
Respectați-l, dați-i timp să își încarce bateriile…
În realitate, nici copilul nostru nu se simte foarte confortabil cu noile sentimente cu care se confruntă. Este ceva nou și pentru el. Mai ales pentru el, aș spune. Sentimentele cele noi, pe care el le cataloghează drept “îndrăgostire” sunt percepute ca amenințătoare pentru echilibrul lui interior. Nu este bine să adăugăm propriile temeri anxietății sale. Așa încât, dacă observați că evită discuția pe acest subiect, respectați-l, dați-i timp să își încarce bateriile. Evitarea temporară a conversației poate fi benefică. Luați în calcul că regula din viața adultă li se aplică și lor: fetele vorbesc mult mai ușor despre ceea ce simt; pentru băieței, puneți-va o zi deoparte, pe care să o petreceți împreună și în care să încercați cu tact să aduceți vorba despre… dragoste.
În primul rând luați acest lucru că pe ceva normal, la orice vârstă. Face parte din procesul de autocunoaștere. Dacă la vârstă de patru-cinci ani micuțul oscila între un părinte sau altul, îndrăgostirea de acum face parte din testarea limitelor proprii și a relațiilor de prietenie, pentru a înțelege lumea din care face parte. Chiar dacă ei sunt mici, sentimentele lor sunt trăite cu intensitate maximă. Este momentul în care are nevoie de multă empatie din partea părinților.
Copilul meu s-a îndrăgostit – cum aș vrea să se poarte
Cum să își exprime sentimentele sau ce să facă dacă este respins. Consolează-l și asigură-l că nu se va întâmplă mereu asta.
În această perioada puteți observa schimbări comportamentale la micuțul vostru. Dintr-un copil vesel și echilibrat se poate transforma într-unul morocănos sau chiar agresiv față de părinți sau frați. Poate da semne de nerespectare a regulilor zilnice – spălatul pe mâini, făcutul temelor etc. Fiți blânzi cu el. Nu este ușor să te străduiești toată ziua la școală să înveți lucruri noi, să faci față relațiilor dintre ține și prietenii tăi, cu provocările specifice iar pe deasupra să înțelegi și sentimentul acesta nou cu care te confrunți. În cazul școlarilor mici, colegii pot rade de el sau îi pot aruncă vorbe care dor. Stai de vorba cu el, atunci când și el este dispus.
Explică-i că ceea ce simte este normal și frumos
Povestiți-i întâmplări asemănătoare din viața voastră și mai ales explicați-i că și mama lui și tatăl lui au simțit aceste lucruri unul față de altul și tocmai de aceea au ales să fie împreună și să îl aibă pe el. Arătați-i că cei mai apropiați oameni din viață lui simt la fel cu el. Dacă pentru prietenii lui, cărora nu li s-a întâmplat încă, el poate părea un ciudat, este datoria noastră de părinți că acasă să îl facem să se simtă acceptat și înțeles.
În cartea sa, Copilul conștient, Susan Kaiser Greenland ne propune o serie de exerciții pentru copii și părinți, menite să ne ajute să ne înțelegem mai bine emoțiile.