Copilul meu doarme cu noi în pat. Ce e de făcut?

Alexandra Constantin
copilul meu doarme

Deşi ai sperat că va creşte şi o să-l convingi să doarmă singur… şansele de reuşită nu prea au fost de partea ta. Patul tău şi al soţului este acum patul a toţi trei şi parcă devine tot mai neîncăpător pe zi ce trece. E mai bine să rămâi fermă pe poziţie şi să stabileşti nişte limite sau să-l mai laşi ceva timp în pat cu voi până mai creşte?

Teama de a dormi singur

Nu puţini sunt părinţii care reuşesc cu greu să-l convingă pe copil să doarmă singur în camera lui, mai ales după împlinirea vârstei de doi ani, etapă în care cel mic dezvoltă un ataşament mai puternic faţă de mama lui, arată www.doctissimo.fr.

Chiar dacă în timpul zilei copilul pare să devină tot mai independent, când vine ora de culcare, începe să aibă uşoare stări de anxietate, stări care sunt deseori accentuate şi de oboseala de peste zi.

Pentru cel mic nu este uşor să facă trecerea de la dormitul cu părinţii la dormitul de unul singur, mai ales că simte în continuare nevoia de protecţie şi de liniştire, sentimente pe care le resimte din plin când este lângă mamă şi tată.

Spray anti-monștri, becuri deșurubate sau cum își mai adorm părinții copiii

Teama de a dormi singur se diminuează treptat, sunt de părere specialiştii. Bine este ca părinţii să nu forțeze mutarea copilului în camera lui și să îl lase pe el să își exprime dorința de a dormi singur. De asemenea, este bine să-i povestească despre camera lui, să o amenajeze împreună, astfel încât copilul să simtă că, într-adevăr a crescut și că poate trece la o altă etapă. .

Lasă-l să descopere singur independenţa

Mama şi tata nu mă mai iubesc la fel de mult? De ce vor să rămână singuri? De ce mă trimit să dorm separat? – sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le va pune copilul în momentul în care părinţii doresc să-l convingă să doarmă singur în camera lui.

Pentru ca ,,transferul” să fie unul uşor, plăcut şi pentru cel mic, important este ca părinţii să-l lase să descopere treptat independenţa pe care poate să o aibă. Ei îi pot explica şi faptul că au dreptul să doarmă singuri şi că ei vor continua să-l iubească la fel de mult, dar că este normal ca la un moment dat ei să doarmă în camera lor şi el în camera lui, mai ales că aşa fac şi ceilalţi copii când cresc mai mari.

Cosleepingul distruge relaţia intimă dintre soţi?

Din timp îi pot explica şi faptul că poate să vină să doarmă cu ei ori de câte ori va dori. Dacă astfel de discuţii vor avea loc treptat, atunci şi copilul poate ajunge să dorească să doarmă singur în camera lui, fără să mai aibă stări de anxietate sau să se simtă exclus.

Limitele stabilite trebuie respectate

În cazul în care copilul nu doreşte să doarmă singur, deşi a depăşit vârsta de 3-4 ani, părinții trebuie să fie pregătiți pentru o tranziție mai dificilă.

Dacă unul dintre părinţii încearcă să impună uşor anumite limite, el trebuie să aibă şi susţinearea celuilalt.

Mutarea copilului în camera lui şi dormitul singur după vârsta de 5 ani sunt paşi esenţiali pentru ca el să devină treptat independent, să aibă parte de intimitate şi să se dezvolte armonios din punct de vedere psihologic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa