Ai observat că de ceva timp copilul își roade unghiile? Deși poate părea un lucru aparent banal, bine este să iei din timp măsuri înainte ca rosul unghiilor să devină un obicei.
De ce își roade unghiile?
Nu puține sunt la număr motivele pentru care copilul își roade unghiile: din curiozitate, din plictiseală, pentru a face față situațiilor stresante, din obișnuință sau pentru a imita. Rosul unghiilor completează lista obiceiurilor (care pot apărea uneori pe fond nervos) pe care le au copiii. Pe măsură ce cresc aceştia pot să aibă stări de anxietate, iar multe dintre tensiunile pe care le resimt nu sunt vizibile și pentru părinți. De exemplu: dacă micuțul își roade unghiile când se uită la televizor sau când urmează să dea un test la școală – atunci acesta este modul lui de a face față situațiilor stresante sau la care apelează când se plictisește și nu ai motive să te îngrijorezi. De cele mai multe ori acest obicei dispare treptat în perioada adolescenței, arată www.babycenter.com. Bine de știut este că există soluții la care poți apela dacă observi că el continuă să își roadă unghiile când este și mai mare sau dacă ajunge să le roadă până apar răni la nivelul unghiilor.
Copilul își roade unghiile – iată cum îl poți ajuta
Găseşte cauza – ,,Primul impuls pe care îl au părinţii când copilul face ceva ce îi îngrijorează este să îi stopeze comportamentul. Dar înainte de a face acest lucru este important să găsească motivele care au dus la apariţia comportamentului sau să observe dacă el a apărut ca urmare a stresului”, explică Janis Keyser, autoarea volumului ,,Become the parent you want to be”. Discută cu copilul şi încearcă să remediezi situaţiile care au cauzat stresul şi au dus la apariţia stărilor de anxietate (ele pot apărea ca urmare a unui divorţ, a schimbării locuinţei, mutarea la o altă şcoală sau apropierea unui examen important).
Nu-i atrage des atenţia şi nici nu aplica pedepse – Copilul îşi roade unghiile? Ca multe alte obiceiuri, rosul unghiilor poate să fie făcut fără ca micuţul să realizeze. Nu ajută cu nimic să-i atragi atenţia des sau să îl pedepseşti atunci când îşi roade unghiile. De ajutor este să stabileşti în primă fază nişte limite. De exemplu – să îi ceri să nu-şi roadă unghiile cât timp stă la masă şi mănâncă. Cu cât îi atragi mai des atenţia să se oprească cu atât el va resimţi mai mult stres şi şansele să-şi roadă unghiile sunt tot mai mari. Copilul o să renunţe treptat la acest comportament sau va cere ajutor dacă va avea nevoie, asta doar dacă obiceiul o să fie tot mai puţin asociat cu starea de agitaţie.
Ajută-l dacă observi că are nevoie – Copilul va încerca să nu-şi mai roadă unghiile şi chiar va cere ajutor părintelui dacă prietenii îl vor tachina legat de acest obicei. Discută cu el în primă fază despre răutăţile care vin din partea prietenilor, dar şi despre ceea ce îl face să îşi roadă unghiile. Aminteşte-i că îl iubeşti indiferent de obiceiurile pe care le are şi că îl ajuţi să găsească soluţii pentru a scăpa de ele.
Ajută-l să devină conştient de acest obicei – Copilul roade unghiile tot mai des în ultima perioadă? Încurajează-l şi ajută-l să realizeze că are acest comportament. Stabileşte împreună cu el un gest sau o acţiune prin care să îi atragi atenţia când face acest lucru. În paralel poţi pune în practică diferite soluţii pentru a-l ajuta să renunţe treptat la acest obicei: să aplice la nivelul unghiilor plasturi, să se dea pe unghii un strat de lac incolor sau cu soluţii care au un gust neplăcut.
Oferă-i o alternativă – De ajutor este şi să îi propui copilului una sau două activităţi care să înlocuiască rosul unghiilor. Îl poţi învăţa câteva tehnici de relaxare (să respire profund, să strângă pumnii apoi să desfacă mâna) la care să apeleze ori de câte ori simte nevoia să roadă unghiile. Iar dacă este mai mare îi poţi arăta cum să folosească pila ca înlocuitor al obiceiului (îi poţi pune una la-ndemână în baie, dar şi una pe noptiera de lângă patul lui). De asemenea, bine este să te asiguri că merge şi se joacă afară zilnic, prilej bun de a-şi consuma energia şi de a scăpa şi de starea de tensiune cu care vine în unele zile de la şcoală.
Încearcă… şi iar încearcă – Copilul îşi roade unghiile? Explică-i atunci că la fiecare persoană funcţionează o altă strategie şi ajută-l să găsească soluţii pentru a scăpa de acest obicei. Şi nu uita că unele comportamente dispar mai greu, de aceea este nevoie de multă răbdare. Aminteşte-i copilului cât de mult îl iubeşti şi că îi rămâi alături mereu.
Când trebuie să te îngrijorezi
În cazuri rare, obiceiul de a roade unghiile (chiar şi până la apariţia rănilor) poate semnala o stare de anxietate excesivă. Nu ezita să ceri şi părerea medicului care îl supraveghează dacă observi că apar şi alte comportamente care să te pună pe gânduri pe lângă rosul unghiilor. Indicat este să vorbeşti cu medicul copilului şi dacă observi că a început deodată să-şi roadă unghiile, dar o face tot mai des.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.