Copilul care vrea să fie mereu primul în orice face – cum îl temperezi?

Cristina Călin, redactor
Copilul competitiv

Foarte mulți părinți se plâng de faptul că au copilul competitiv și vrea să fie mereu primii în orice fac. Fie că urcă scrările sau că li se aduce un pahar cu apă, ei vor să aibă întâietate. În cazul în care nu li se întâmplă acest lucru, se nasc crize de tantrum care duc la situații tensionate pentru întreaga familie. Cum facem ca micuții noștri să fie mai puțin competitivi sau să le canalizăm energia pentru momentele când chiar este important să fie primii?

Schimbările nu pot fi făcute de pe o zi pe alta, evident. Dacă ar fi atât de simplu, probabil că lumea ar fi mult mai bună. Dorința de a fi cel mai bun, competitivitatea dusă la extrem este aproape o epidemie în societatea actuală. Există și familii unde copiilor li se inculcă de la vârste foarte mici că nu trebuie să lase pe nimeni să le-o ia înainte. Noi ca adulți suntem extrem de deranjați dacă alții sugerează că ar fi mai buni decât noi.

Nevoia de a câștiga tot timpul se poate naște din situații complicate

uneori, trebuie să căutăm rădăcinile acestei nevoi de a câștiga permanent în situațiile dificile cărora copilul a trebuit să le facă față. Poate nici nu ne dăm seama. Poate fi vorba despre o spitalizare, despre o boală gravă, de divorțul părinților sau de tensiuni constante în familie. În aceste momente poate s-a simțit singur sau neajutorat și nu a fost ajutat să scape de aceste sentimente. Situațiile de acest tip rămân în memoria emoțională și se manifestă în relația pe care o are cu ceilalți.

Sufletul fiind încărcat, el va încerca în mod constant să facă tot felul de lucruri care îl fac să se simtă bine. Atunci când simte că deține controlul, că este primul, durerile lui rămân undeva în urmă. Încearcă în felul acesta să atragă atenția pe care a pierdut-o atunci când a fost bolnav sau când cei mari au fost prea ocupați cu problemele lor. Cu cât s-a simțit mai lăsat mai la o parte, cu atât mai des va încerca să arate că el este șeful. Dorința de a atrage atenția este de nesatisfăcut. Indiferent cât de multă atenție i se acordă, va vrea mai mult și mai mult!

Copilul competitiv strigă după ajutor

Copiii copetitivi vor atenție, dar într-un mod diferit față de cum o cer. Dacă se tăvălesc pe jos, nu vor să îi certați, ci au nevoie să vă apropiați, să le arătați dragoste, să fiți afectuoși. Nu au nevoie mereu să fie primii sau să câștige. Ei vor să scape de surplusul emoținal cu care au fost încărcați atunci când nu le-a fost bine. În aceste cazuri părinții nici nu trebuie să știe exact ce a declanșat acest comportament competitiv, ci au nevoie să folosească două unelte, care s-au dovedit a fi eficiente. Una dintre ele este râsul și a doua este plânsul de descărcare. Ambele ajută la eliberarea încărcăturii emoționale care apasă copilul competitiv și îi dă încredere că viața lui va fi mai bună.

Reasigurați-vă copilul că este iubit plin joacă și râs

Râsul nu trebuie să fie forțat. Nu este voie să îl gâdilați. Când aveți un copil competitiv trebuie sp vă jucați și să-l lăsați pe el să câștige de fiecare dată. Veți repeta jocul și de fiecare dată el va fi învingător. Urmărește ce îl face pe copil să râdă și în timp ce vă jucați faceți acel lucru de mai multe ori sau variațiuni pe aceeași temă. Puteți stabili ca premiu pentru concurs pupici sau îmbrățișări, iar în timp ce vă jucați încurajați-l spunându-i ”hai să simți dragostea mea!”. Jocurile pot avea premii dintre cele mai diverse: primul care ajunge în casă va fi luat în brațe și întors cu capul în jos, cel de-a doilea va fi ridicat până la tavan. Astfel, fiecare va simți afecțiunea părinților, vor râde și vă vor apropia unii de alții. Veți satisface în acest fel dorința copilului de a câștiga, fără să mai fie nevoie ca el să o ceară prin tantrumuri.

Atunci când copilul pierde sau când îi stabiliți limite, ascultați-l

Când casa dvs răsună de râsete și voie bună, când îi arătați copilului afecțiune în mod constant, este construită siguranța lui emoțională. Veți observa că va deveni mult mai exploziv atunci când sunt lucruri care îl dezamăgesc. Nu vă alarmați! Acest este primul semn că faceți progrese. Atunci când este supărat, aveți șansa de a fi aproape de el, să îl iubiți și să în securizați emoțional, făcându-l să uite de problemele care l-au marcat în trecut.

Faptul că va plânge pentru că ați tăiat sandvișul greșit nu înseamnă că a luat-o razna. El asociază această dezamăgire cu cea pe care a avut în trecut și se simte din nou vulnerabil și dornic să fie ascultat de cineva. Așa că trebuie să vă apropiați și să îl lăsați să vorbească și, de asemenea, să-l reasigurați de dragostea ce i-o purtați. Trebuie să îi explicați că data viitoare veți știi cum să taiați sanvișul pentru că acum ați înțeles că v-a deranjat. Lăsați-l să se simtă disperat, să simtă că totul este nedrept, că lumea i se năruie. Sunt sentimente care de fapt vin din trecutul său și care acum erup tocmai ca să-l vindece.

În aceste momente copilul competitiv vă poate respinge și poate avea un atac de panică. Acesta este unul dintre modurile prin care se eliberează frica. Are nevoie de părinți să îl ghideze prin acest proces de eliberare, fără să încerce ei să îl repare. Trebuie doar să îi dați încredere că va reuși singur, că viața va fi frumoasă și că veți fi acolo, alături de el. Nu vă grăbiți să terminați acest proces.

Atunci când momentul a trecut și mintea lui este eliberată, va fi foarte bucuros să se apropie de voi. Poate va mai plânge puțin, dar fără să vă respingă și să se lupte cu dvs. Va fi conștient că are suportul vostru și că este iubit. Veți vedea că va deveni mai flexibil și că în comportamentul lui vor avea loc niște schimbări.

Un partener care știe să ascute va fi un partener de încredere pentru copilul competitiv

Lucrurile vor evolua și mai repede dacă veți reuși să nu îl judecați în vreun fel. Chiar dacă simțiți că modul în care reacționează distruge liniștea familiei sau că este un copil rău, descărcați-vă față de alte persoane, adulte. Și dvs aveți nevoie să vă eliberați emoțional pentru a-l putea asculta pe copilul competitiv. Veți fi mai afectuos și vă veți putea asculta copilul dedicându-i-vă complet.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa