Copilăria după divorț. Sfaturi pentru părinți

Daniela Ghiorghe
copilăria după divorț

Copilăria după divorț este foarte diferită față de cea anterioară. Din păcate, mulți copii au părinți care nu mai locuiesc împreună. Se despart. Divorțează. Și, dintr-o dată, aceștia au două case, două familii. În această perioadă este foarte greu din punct de vedere emoțional, practic și financiar să nu-i alterezi copilăria micuțului tău. Dar nu este imposibil.

Mai jos găsești câteva sfaturi pe care să le aplici ca să îmbunătățești copilăria după divorț a copilului, conform psychologytoday.com:

Fii alături de copilul tău, fizic și emoțional

Cantitatea de timp pe care o petreci cu copilul tău contează pentru că, pentru a forma o relație calitativă, ai nevoie de suficient timp pentru a se instala o rutină care să susțină acea relație. Dar, deși este necesar cât mai mult timp împreună, copiii au nevoie ca părinții lor să fie prezenți și din punct de vedere emoțional.

Vorbește cu micuțul tău despre divorț

Cel mai important este ca cel mic să știe că nu va fi abandonat de niciunul dintre părinți. Așa că trebuie să-i explici cu răbdare întreg procesul și toate implicațiile acestuia. S-ar putea să fie nevoie să faci acest lucru de mai multe ori, până va înțelege pe deplin.

Lasă copiii să fie copii

Nu-ți implica micuții în problemele de adulți. Mai degrabă, încearcă să menții o continuitate în rutina lor zilnică și să îi protejezi de responsabilitățile părintești.

Susține-l în continuare pe celălalt părinte

Ideea este să optimizezi timpul pe care copilul îl petrece cu fiecare părinte în parte. Este foarte dificil pentru un părinte să facă față situației dacă este subminat de celălalt. Cooperarea părinților contribuie la bunăstarea copilului, așa că  lăsați ostilitățile deoparte.

Nu-l vorbi de rău pe fostul partener în fața copilului

Pentru a-ți menține copilul departe de conflict este vital să vorbești de celălalt părinte într-o manieră respectuoasă. De asemenea, încercați să nu vă certați în fața acestuia. Aceeași regulă se aplică și în cazul părinților vitregi.

Menține comunicarea constantă cu celălalt părinte

Comunicarea regulată este cheia parentingului eficient. Dacă nu este posibil să vorbiți față în față, te poți folosi de tehnologie pentru a menține legătura cu fostul tău partener. Iar în cazul în care nu vă înțelegeți, faceți un plan de vizite de la care nu se va abate niciunul dintre voi.

Menține relațiile copilului tău cu ceilalți membri ai familiei

Este esențial pentru copii să-și păstreze relația actuală cu ceilalți membri ai familiei, prieteni, colegi sau alte cunoștințe. Acest lucru ajută la menținerea stabilității vieții lor.

Învață despre nevoile copilului tău

Custodia comună oferă o multitudine de variante de parenting comun pe care le puteți adopta în funcție de programul fiecăruia sau de vârsta copilului. Citește cât poți de mult și informează-te din mai multe surse.

Nu refuza ajutorul altor oameni

Membrii familiei, prietenii sau colegii sunt persoane vitale în viața părinților, mai ales când trec prin vremuri grele. Lasă-i să te ajute să stea cu copilul sau pur și simplu să te asculte.

Fii atentă la sănătatea ta

Este foarte important să ai grijă de tine nu numai pentru tine, ci și pentru copilul tău. Acesta depinde de tine și îi datorezi să îți pui sănătatea pe primul loc.

Citește și ”Când părinții se despart”, o carte centrată pe copii și ceea ce simt ei în cazul despărțirii părinților. Este un ghid practic și cuprinzător pentru a face tot ce este mai bine în timpul și după separare sau divorț. Aceasta este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa