Copiii deprind, încetul cu încetul, noi abilități care le permit să fie independenți. Este momentul pe care îl așteaptă toți părinții. Ce trebuie să știți este că autonomia se formează în timp, există ferestre de oportunitate pentru fiecare progres în parte, iar atitudinea părinților față de copil este definitorie, spun specialiștii.
A învăța să mănânce singur, să doarmă în camera lui, să renunțe la scutec sunt realizări importante pentru copil, achiziții care apar în timp și pe care toți copiii, la un moment dat, le vor deține. Când și cum învață copilul să fie independent? Asta depinde de atitudinea părinților. Depinde cât de mult este încurajat să experimenteze lucruri noi, dar fără a forța situația. Este important ca micuțul să realizeze în fiecare moment că este capabil și pregătit să facă lucruri fără a cere ajutor, dar fără a fi forțat. Autonomia este foarte importantă, este un pas mare pentru copii, le permite să învețe noi abilități și să se simtă capabili și stăpâni pe o situație. Iată principalele deprinderi pe care un copil între 12 și 36 de luni le poate avea și cum învață copilul să fie independent.
1. Mănâncă singur
Copilul învață să mănânce singur prin imitație. Cu multă răbdare din partea părinților, acest proces nu va dura foarte mult. Probabil, la început, vor exista mai multe alimente pe scaun și pe jos decât în stomacul celui mic, dar acesta este modul în care copilul învață să fie autonom la masă. Este important să i se dea posibilitatea de a experimenta, fără a fi presat de ceva. Copilul poate fi lăsat să mănânce singur încă de la diversificare.
Cum poți crește un copil independent
2. Se spală pe mâini și pe dinți
În ceea ce privește igiena personală, prima acțiune pe care copilul o învață este spălatul pe mâini. Este important ritualul de dinainte de masă și după plimbările în parc. Apoi puteți încerca spălarea feței, dar și a dinților. Va fi distractiv și, totodată, educativ. Celelalte părți ale corpului sunt mai greu de gestionat. Puteți profita de momentul de plăcere în care se bălăcește în cadă, acesta fiind un prilej bun de a învăța și părțile corpului. Este important să fie încurajat ori de câte ori încearcă să facă singur un lucru.
3. Își alege hainele și se îmbracă singur
Este important ca ei să aleagă cu ce se îmbracă, însă cumpărați haine ușor de folosit. Puteți începe cu șosetele, după 14-16 luni sunt chiar interesați de ciorapii colorați. Treptat, puteți continua cu o bluză cu fermoar. Satisfacția este mare când obiectivul este atins, așa că perseverați și ajutați-i să reușească. Când ajungeți la pantofi, cel mai bine este să alegeți un model fără șireturi, ușor de pus, să lipiți stickere care să se îmbine ca un puzzle pentru a ști în care picior să pună pantoful și să exersați alături de ei.
Cum devine copilul independent un adult pe picioarele lui?
4. Doarme în camera lui
Unii copii adorm foarte repede, alții au nevoie de ritualuri, cum ar fi povestea și sărutul de noapte bună. Când copilul este relaxat, adoarme mai ușor, de aceea este foarte important să evitați televizorul sau jocurile pe calculator înainte de somn. Când vine vorba de timp pentru a adormi, respectați ritmul copilul. Mulți nu se simt confortabil singuri în cameră, de aceea adorm și mai greu. Stați alături de ei și acordați-le timp. Ritualul de somn este de mare ajutor: cițiți, ascultați un cântec liniștitor, povestiți despre ziua care a trecut.
5. Renunță la scutec și folosește olița
În jurul vârstei de doi ani, copilul este pregătit să renunțe la scutec. Din punct de vedere anatomic, vezica urinară și intestinul pot fi controlate. Pentru a ajuta copilul să fie autonom în acest sens, trebuie să aveți răbdare pentru că fiecare copil reacționează într-un anumit mod la oliță. Nu-l forțați și nu insistați dacă refuză categoric. Începeți în timpul sezonului de vară pentru un confort mai mare în cazul accidentelor.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Te-ar mai putea interesa și:
- Ajutor! Copilului meu îi curge sânge din nas!
- Ne pasă oare prea mult? Sau când grija față de copil e exagerată
- Igiena excesivă dăunează copiilor? Categoric da! 4 reguli pentru imunitate mai bună