Și copiii voștri o iau razna când aveți musafiri?

Ruxandra Rusan
copilul cand ai musafiri totul despre mame

Tocmai am avut-o în vizită pe verișoara mea, o puștoaică simpatică, plecată la studii în Scoția. Ca de obicei când avem musafiri, copilul s-a transformat ca prin magie într-o persoană nouă și destul de greu de înghițit.

E un tipar cu care am început să ne resemnăm. Cum vine cineva la noi pentru o vizită mai lungă de câteva ore, cum se dezlănțuie o serie de comportamente ieșite din comun. Am aflat că nu sunt singura mamă care observă această metamorfoză la odorul ei. Așadar, cum și de ce se schimbă copiii când avem musafiri?

Poți citi și cartea Cum să crești un copil energic pentru a putea înțelege mai bine cum să te porți cu un copil care are nevoie de atenție. 

Pierd din atenția părinților

Să ai musafiri presupune mai puțină atenție acordată copilului. E simplu de înțeles frustrarea pe care o simți, copil fiind, când adulții tăi personali, adică mama și tata, sunt mai ocupați să țină companie altcuiva decât ție. Mai mult, îi vezi că râd cu poftă. Mai stau de povești de oameni mari, par să se distreze de minune. Tu, cel mic, cu greu îți faci loc în noua schemă de lucruri. Și-atunci nu-ți rămâne decât să te frustrezi și să încerci să atragi atenția făcând ceea ce știi sigur că are efect: mutre, replici acide și bombăneli.

Ce e de făcut? Planul implică nu doar familia, ci și musafirul buclucaș. Care va trebui să aibă răbdare să vadă colecția de mașinuțe. Și să asculte desenul animat preferat povestit și repovestit și să admire ultimele picturi. Apoi, cel mai indicat este să găsim ceva de făcut împreună. O ieșire în parc sau la pădure, la ZOO sau la un loc de joacă. Undeva unde copilul să nu simtă nevoia să acapareze discuția. Iar adulții să aibă un strop de liniște pentru toate poveștile care așteaptă să fie povestite.

Au parte de atenție nedorită

Unii musafir, în special cei care nu au copii și nu înțeleg exact cum stă treaba cu cei mici, au tendința să ofere atenție nedorită. De la a-i cere copilului să recite poezii, la îmbrățisări forțate. Care se termină, în funcție de vârsa copilului, fie cu plânsete aprige, fie cu îmbufnări sau răbufniri care te fac pe tine, mama, să-ți promiți că vei zăvorî ușa casei până face copilul 18 ani. În această situație, cel mai prietenos pare să explici cum stă treaba cu copilul. Nu este nici sălbatic, nici răsfățat, nici antisocial. Este pur și simplu un omuleț ca toți omuleții, cu personalitate, sensibilități și dorințe proprii. Pentru afecțiune la comandă există căței. Eu am doi. Amândoi împlinesc cu succes această parte ori de câte ori intră cineva în casă. Entuziasmul lor este de neoprit. Se pupă (aproape) cu oricine.

Ies din rutină

Indiferent de vârstă, copiii au rutina lor. Chiar dacă, aparent, este o plăcere să iasă din ea, în scurt timp se văd efectele secundare. Oboseală, agitație, teme care rămân pe ultima sută de metri, mâncat prea mult sau prea puțin. De aceea, am ținut mereu ca toate lucrurile pe care le am de făcut cu copilul să rămână pe loc fruntaș, chiar dacă asta nu mă face o gazdă perfectă. Știu cât este de important să am un copil liniștit și bine cu el însuși și mai știu că oamenii cărora le pasă de binele copilului înțeleg nevoia sa de rutină. Este simplu, în esență. Atâta timp cât cei care vin în vizită percep copilul ca pe un om, și nu ca pe o jucărie, lucrurile au toate șansele să funcționeze bine. Dacă sunt dispuși să îi dea timp de acomodare cu situația nouă, să ofere atenție când e nevoie și spațiu privat când e cazul, sunt toate șansele ca vizita să fie un succes și copilul să simtă ca și-a făcut noi prieteni, pe care abia îi așteaptă să revină.

Spațiul lui personal este invadat

Poate cel mai important dintre toate lucrurile – atunci când ai musafiri pe termen mai lung – este să ai grijă ca spațiul copilului să rămână al său. Camera lui, patul lui, jucăriile lui sunt la fel de intime și de importante precum dormitorul adulților. Așa cum noi ținem la intimitate și avem nevoie de un loc doar al nostru, copiii se simt copleșiți când oameni noi le încalcă teritoriul. Permite-i, așadar, să aibă unde să se retragă când vrea să fie singur. Un simplu gest – cum ar fi să bați la ușa sa și să intri doar când și se permite – te transformă într-un musafir simpatic. Indiferent cum va decurge vizita, ține minte că mai toți copiii reacționează destul de intens la schimbarea ordinii lucrurilor. Și că, odată vizita încheiată, cel mic va redeveni el însuși.

Câteva reguli simple, însă, îl vor ajuta să învețe să fie o gazdă bună, numai răbdare să fie!

Pentru că nu numai când ai musafiri se declanșează comportamentul dificil :), citiți și acest articol: Motivul pentru care copiii se poartă urât când mamele sunt în preajmă

Și nu uitați să ne dați like și pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu cele mai utile și interesante articole pe care le publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa