Copiii si televizorul – ce trebuie sa stie un parinte responsabil

TOTUL DESPRE MAME

Pentru o generatie de parinti crescuti fara televizor sau cu cele doua ore de program televizat al Epocii de Aur, ideea ca televizorul ar putea face rau copiilor poate parea scandaloasa.

În ultimii 20 de ani, televizorul a devenit un membru al familiei și nu puține sunt locuințele în care putem gasi cate un televizor în fiecare camera. Dar dincolo de relaxarea pe care adultii sustin ca o gasesc in fata televizorului, cat de relaxant este privitul la televizor pentru copiii nostri?

Cat de educative sunt in mod real programele pentru copiii? Cum inteleg ei violenta si agresivitatea atat de prezente pe micile ecrane? Cine stabileste limitele privitului la televizor si cat de responsabili suntem noi, parintii pentru efectele nedorite ale prezentei televizorului in viata copiilor nostri?

Eu cred ca suntem singurii responsabili, iar problema relatiei dintre televizor si copilul nostru nu este una minora. Pediatrul Berry Brazelton avertizeza: „In afara de familia copilului, nu exista o forta mai puternica in ziua de azi care sa influenteze comportamentul acestuia mai mult decat televiziunea. Copilul de nivel mediu petrece mai mult timp in fata televizorului decat studiind la scoala sau fiind atent la instructiunile parintilor”.

Asadar televiziunea nu este doar zgomotul de fond al vietii noastre ci partenerul nostru in educarea copilului. Suna infricosator, nu? Dar iata cateva date extrase din studiile efectuate in Statele Unite ale Americii, o tara a carei traditie in televiziune o face mult mai atenta si la efectele negative ale acestei industrii.

Cateva date semnificative pentru relatia dintre copii si televizor

  • Copiii intre 8 si 18 ani petrec in medie 7 ore si jumatate in fata televizorului
  • 90% din copiii cu varsta de pana la 2 ani se uita la televizor, intre o ora si doua ore pe zi
  • 30% din copiii de pana la 3 ani au televizor in propria camera
  • Pentru copiii de varsta scolara, privitul excesiv la televizor (peste 3 ore pe zi) este asociat cu probleme psihologice, fizice si sociale.

Copiii pana la doi ani – cat mai departe de televizor

Asociatia Americana de Pediatrie(AAP) a emis o recomandare in 1999 cerand parintilor sa nu permita copiilor de pana la doi ani sa se uite la televizor. Interdictia, prea ferma poate, nu a functionat: studiile ulterioare au aratat ca 90 % din copiii de pana la 2 ani au in continuare acces la televizor cel putin o ora pe zi. AAP a realizat atunci ca o interdictie vehementă nu face decat sa indeparteze parintii, astfel incat, in noiembrie 2011 a facut public un nou studiu  insotit de recomandarea de a controla si limita ccesul copiilor de pana la 2 ani la televizor, daca nu se poate inlatura cu totul aceasta practica. AAP a lansat astfel sloganul Copiii invata din joaca si nu din ecrane. Principalul argument al pediatrilor americani este absenta rolului educativ al televiziunii pentru copiii mici. Dimpotriva, AAP sustine ca:

  • Multe programe pentru copiii sunt promovate ca fiind ”educationale” dar nu exista nico dovada pentru a sustine aceasta eticheta. Programele pot fi educationale doar pentru copiii care inteleg continutul si contextul imaginilor video, ceea ce se intampla de obicei dupa varsta de doi ani.
  • Joaca libera este mult mai valoroasa pentru dezvoltarea creierului decat imaginile video.
  • Copiii invata din, si au nevoie de, interactiunea cu alte fiinte umane, nu cu ecrane.
  • Privitul televizorului inainte de somn poate provoca perturba progamul de somn al copilului, afectand si alte domenii ale vietii lui diurne.

Este important de remarcat ca afirmatiile pediatrilor americani nu se refera numai la televiziune ci la ecrane in general, adica la orice fel de imagini video pe care le folosim pentru a ne ”ocupa” copiii.

Ce e de facut? Cateva reguli de convietuire cu televizorul

Dacă esti un parinte constient de efectele negative ale imaginilor televizate, dar nu poti inlatura cu totul televiziunea si ecranele din viata familiei tale, iata cateva sugestii care pot imbunatati calitatea vietii copilului tau:

  • Stabileste o limita clara, in functie de varsta, a timpului pe care copilul tau il poate petrece in fata televizorului sau a oricarui alt ecran.
  • Stai langa el cat de mult poti si explica-i ce vede pe ecran. Asta iti da posibilitatea de a controla ce programe urmareste.
  • Incearca sa inlocuiesti desenele difuzate la televizor cu desene vizionate la calculator sau de pe un DVD player. Astfel vei alege tu ce desene animate urmareste si eviti si prezenta reclamelor cu un continut imposibil de controlat.
  • Evită sa ai un televizor in camera copilului
  • Nu lasa telecomanda in mana copilului. Programele de stiri si cele pentru adulti nu sunt deloc potrivite pentru copii.

Pentru copii, privitul la televizor nu este o sursă de relaxare, ci mai degrabă de stres si excitatie. Mai ales pentru copiii mici, ”privitul la TV este una din cele mai intense experiente ale zilei” (Berry Brazelton) iar parintii trebuie sa cantareasca atent cate imagini video, fie ele si desene animate, poate copilul lor realmente sa suporta fara sa devina agitat si irascibil.


Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa