De ce sunt copiii atraşi de kitsch?

Raluca Dumitrică
kitsch-totul-despre-mame

  De unde atâta atracție pentru auriu și roz aprins, ambele înecate în sclipici?

  În ultima vacanţă, fetele şi-au dorit tare mult să cumpere câteva suveniruri pentru bunicile lor, dar şi pentru cele mai bune prietene. Mare mi-a fost mirarea când am văzut „frumuseţile” pe care le aleseseră de la standurile de profil.

  Înainte să vă zic cu ce piese delicate de design şi cu ce accesorii s-au întors copiii de la bazarul din excursie, mă simt obligată să vă spun că nu avem în jurul nostru obiecte de decor din ipsos, plastic auriu sau cu imprimeu zebră. În plus, nici eu, când eram mică, nu mi-am decorat camera cu recipiente goale de deodorant, peşti coloraţi din sticlă şi nici în sufragerie n-am avut niciodată faimosul tablou cu Maria Magdalena seducătoare şi aparent cultă, tolănită cu delicateţe într-o peşteră. Ok, ştiu că sună a justificare evidentă, dar nu pot să nu mă întreb de unde până unde această înclinaţie către kitsch a copiilor mei!

  Sclipicios, încărcat şi strident? Daaaaa!

  Dar să mă întorc la achiziţiile de sezon. Aşadar, după o tură prin bazarul de la mare, copiii şi-au dorit să cumpere nişte magneţi de frigider ce păreau pictaţi de un artist certat rău cu culorile pastelate, bun prieten al anilor ’80 şi al freneziei cromatice de atunci, două suporturi de creioane pe care cineva lipise fără îndemânare scoci de toate felurile, stropite, mai apoi, cu un spray auriu cu sclipici, şi nişte brăţări handmade din plastic şi pene fosforescente (?), două decorate cu chipul lui Justin Bieber, iar una cu varianta prost realizată a drăgălaşei (nu şi acum) Masha. Se pare că exaltarea copiilor a fost atât de mare, încât soţul, care bătuse mai bine de o oră toate tarabele cu ele, nu putuse sub nicio formă să le refuze. Ba chiar fusese nevoit să încuviinţeze şi achiziţia unui cadou pentru mine, respectiv un suport mov din plastic asemănător cu cristalul, ornat cu magneţi de mici dimensiuni, pe care ar fi trebuit să-mi agăţ cerceii.

  Hainele şi accesoriile nu tocmai reuşite, tot pe lista preferinţelor

  Episodul acesta nu este singular, însă. Dacă în restul anului intru cu ele într-un magazin cu haine şi alte accesorii, care credeţi că sunt cele mai vânate piese? Cele din standul cu Elsa, Minnie, Sofia şi Barbie. Nu mă înţelegeţi greşit, Elsa, Minnie, Sofia şi chiar Barbie ar putea fi chiar deosebit de drăguţe. Ba am şi ochit în unele magazine nişte chestii atât de meseriaşe cu figurile lor pe ele, că eram gata să le cumpăr personal copiilor. Partea proastă e că aceste personaje nu sunt de cele mai multe ori la fel de simpatice şi de bine cizelate ca în filmele de desene animate din care coboară. La asta contribuie nu numai proasta execuţie a articolelor cu pricina, ci şi materialul de o calitate îndoielnică, sclipiciul şi paietele de pe ele turnate cu toptanul, culorile de trei ori mai puternice decât au fost concepute de creatorii lor, dar şi înşiruirea de texte bizare de pe ele, fără legătură cu imaginea.

  Ar fi şi nişte explicaţii, totuşi

  Iar pentru că am văzut astfel de preferinţe şi la copiii altor prietene, despre care chiar pot afirma fără rezerve că stau cu mult mai bine decât mine în ceea ce priveşte bunul gust şi înclinaţia către linii cât mai simple şi mai lipsite de ornamente inutile, trebuie să mărturisesc că acum sunt puţintel mai liniştită. Specialiştii ne asigură că există o înclinaţie a copiilor pentru lucruri stridente şi puternic colorate, deoarece în prima parte a copilăriei aceştia percep cel mai uşor nuanţele tari şi care sar repede în ochi, în detrimentul culorilor şterse.

  Nu e de mirare că un copil ar prefera rochia viu colorată în loc de cealaltă ţinută, alcătuită din galben pai şi gri deschis, care mie mi se pare nemaipomenit de frumoasă. Şi nici nu e de mirare că va alege acele jucării sau mărunţişuri decorative care îl stimulează vizual, lăsând la o parte piesele simple. Din fericire, gustul se poate modela şi de către părinţi, iar pe măsură ce copilul creşte va putea să distingă şi celelalte culori, aşa că şansele ca el să fie atras numai de articolele ţipătoare începe să scadă. Eu sunt plină de curiozitate să văd cam când urmează să se întâmple şi lucrul ăsta! 🙂

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa