Copiii prelungesc viața, arată studii făcute în Suedia pe un eșantion de peste 1,4 milioane de persoane. Se pare că bărbații au mai multe beneficii în comparație cu femeile când vine vorba de longevitate.
Părinții trăiesc mai mult decât cei care nu au copii, au descoperit cercetătorii suedezi. Diferențele de longevitate nu sunt însă majore. De exemplu, tații au șanse să trăiască cu 2 ani mai mult în comparație cu bărbații de 60 de ani fără copii pe când mamele au speranță de viață cu un an și jumătate mai mare în comparație cu femeile fără copii, conform studiului. La vârsta de 80 de ani tații se așteaptă să trăiască cu aproximativ 8 luni mai mult, iar mamele cu 7 luni decât cei fără copii. „Părinții trăiesc mai mult în comparație cu cei fără copii chiar și la vârste înaintate”, spune conducătoarea studiului, Karin Modig, profesor asistent de epidemiologie la Institutul Karolinska din Stockholm.
Acest surplus de longevitate apare indiferent dacă părinții au fii sau fiice, mai spun cercetătorii. Modig și colegii ei au folosit date statistice din Suedia pentru a urmări toți bărbații și femeile născuți între 1911 și 1925 în această țară. Studiul a inclus aproape 705.000 bărbați și peste 725.000 de femei. Cercetătorii au comparat speranța de viață raportată la starea civilă și prezența copiilor pentru a vedea dacă îngrijirea unui copil influențează cât de mult trăiește o persoană.
Explicații posibile ale longevității părinților
Cercetătorii nu au putut spune cu exactitate de ce creșterea unui copil pare să mărească speranța de viață. O ipoteză este aceea că părinții au un comportament mai sănătos decât persoanele fără copii, spune Modig. Lipsa copiilor ar putea fi de asemenea un semn al selecției naturale, indicând că persoanele care nu au copii sunt predispuse la probleme biologice sau sociale care le afectează speranța de viață, a mai sugerat ea.
O altă explicație plauzibilă este că părinții au copii adulți care să îi ajute pe măsură ce îmbătrânesc. „Copiii, probabil, dau un ajutor important părinților bătrâni”, spune Modig. Indivizii care îmbătrânesc fără copii sau alte rude apropiate găsesc mai greu ajutor în altă parte.
Soluție: implicarea socială
Părinții în vârstă probabil beneficiază mai mult de interacțiune socială mulțumită copiilor adulți și nepoților, spune Gisele Wolf-Klein, director la Northwell Health din Great Neck, New York. „Implicarea socială s-a dovedit a fi de importanță critică în îmbătrânirea sănătoasă. „Noi, oamenii, suntem animale sociale la bine și la rău. Beneficiem și prosperăm în funcție de compania celorlalți. Bănuiala mea este că nu contează ce faci cu copiii, dacă ești expus unei familii aceasta îți va menține starea bună fizic și psihic”, mai spune Wolf-Klein.
Bătrânii fără copii își pot prelungi speranța de viață intrând în grupuri, făcând voluntariat și construindu-și propria familie, sugerază expertul Wolf-Klein. Ei pot de asemenea să apeleze la programe care le dau tipul de ajutor pe care cineva ar putea să-l aștepte de la un fiu sau o fiică, de exemplu programe care ajută la livrarea de cumpărături sau transportul persoanelor în vârstă la doctor. “Dacă nu ai copii, asta nu înseamnă că nu poți să te atașezi unui grup”, mai spune Wolf-Klein.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.