Copiii încăpăţânaţi vor fi bogaţi!

Raluca Dumitrică
copiii-incapatanati-totul-despre-mame

Cel puţin aşa ne spun cele mai noi studii referitoare la copiii încăpăţânaţi

La ceva vreme de la naşterea primei fetiţe, mi-am dat seama că am un copil încăpăţânat. Inteligent, creativ, logic, dar şi încăpăţânat. Venirea pe lume a celui de-al doilea copil nu a echilibrat situaţia deloc, și acesta fiind destul de căpos. Iar acum, după ce în familia noastră a mai apărut o fetiţă, iată-ne în postura de părinţi a trei copii încăpățânați. Deşi viaţa cu ei este plină de bucurie, nu neg faptul că m-am gândit adesea dacă nu cumva această încăpăţânare n-ar putea să le fi dăunătoare, mai târziu.

Din fericire, există o veste bună pentru familia noastră şi pentru familiile altor copii cu voinţă puternică. Cercetătorii au aflat că tocmai copiii încăpăţânaţi au şansa de a avea succes în carieră și venituri ridicate ca adulţi!

Citește și: De ce e bine să ai un copil încăpăţânat?

O serie de studii efectuate recent de o echipă de şase cercetători europeni, printre care şi o româncă, Rodica Damian, au relevat că acei copii care au fost incluşi în categoria încăpăţânaţilor au ajuns să aibă o traiectorie profesională ce le-a oferit avantaje financiare mai mari decât celor care în copilărie erau docili. Potrivit studiului, înclinaţia copilului de a nu se conforma în totalitate cu regulile impuse de părinţi şi de a-i contrazice pe aceştia s-au dovedit a fi cel mai bun indice al câştigurilor ridicate de mai târziu.

Cercetătorii au analizat 745 de adulţi, ce au fost observaţi iniţial în urmă cu câteva zeci de ani în Luxemburg, pe când erau mici, şi care au fost atunci incluşi într-un studiu amplu din care au făcut parte 3000 de copii, intitulat MAGRIP. Studiul din perioada cu pricina a măsurat inteligenţa copiilor, mediul din care proveneau aceştia şi statutul lor socioeconomic, cei mici fiind, totodată, supuşi unor chestionare referitoare la sentimentele, gândurile şi obiceiurile lor cotidiene, raportate la şcoală şi viaţa de acasă. La studiu au contribuit şi profesorii acelor copii, care au furnizat păreri despre elevi, clasificând dorinţa lor de a învăţa şi seriozitatea demonstrată în privinţa studiului.

Copiii încăpăţânaţi de ieri, angajaţii bine plătiţi de azi

Acestui lot actual de 745 de adulţi li s-au comparat rezultatele notate în copilărie, pe când aveau aproximativ 12 ani, cu succesul profesional obţinut astăzi, adică la aproximativ 40 de ani după acel moment. S-a observat ca la categoria venituri mai mari s-au încadrat tocmai acei adulți care fuseseră niște copii încăpățânați, iar în această lumina studiul a și relevat că tendinţa unui copil de a nu respecta regulile şi de a-şi contrazice părinţii, combinată cu cât de responsabil şi studios este copilul, rezultă în venituri personale mai mari.

„Putem presupune că elevii care s-au clasat sus în evaluarea respectivă au ajuns adulţii care să câştige mai bine în urma jobului, deoarece, potrivit acestei trăsături, sunt dispuşi să fie mai înfipţi în situaţii critice cum ar fi negocierea salariului la angajare sau a creşterii ulterioare a acestuia”, au declarat autorii studiului. „O altă explicaţie ar fi că indivizii cu nivele crescute de bravadă şi de contestare a autorităţii parentale sunt mai dispuşi să-şi susţină cauza personală, o trăsătură care duce la rezultate individuale pozitive”, au mai spus autorii, accentuând faptul că acestor persoane le este mai uşor să-şi negocieze salariul, rolul lor sau avantajele personale.

Acum vă întrebăm şi pe voi: cunoaşteţi foşti copii încăpăţânaţi care au acum, ca adulţi, succes profesional?

Citește și:
La ce joburi visau celebritățile când erau copii?
Clişee care îţi afectează cariera
Copiii şi eficienţa la job
4 tipsuri pentru o eficienţă maximă la serviciu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa