Așa părinte, așa copil. Nu știu cine a spus-o, dar bine a făcut! Și știi de ce? Pentru că dincolo de personalitatea copilului la a cărei construcție participă părinții, profesorii și alte persoane din jurul celui mic, copilul „imită” tot ce vede la tine: de la gesturi și obiceiuri până la reacții.
Îți amintești de copilăria ta? Îți amintești când ieșeai în fața blocului și reproduceai scene din desene animate sau filme cu ceilalți copii? Eu și generația mea am făcut asta: imitam personajele prin joacă.
Pentru părinții care vor să fie o bună oglindă pentru copiii lor, Robin Grille a scris cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte
Câți dintre voi v-ați jucat de-a mama și de-a tata?
Câți dintre voi v-ați jucat de-a vânzătorul și clientul și reproduceați scene importante? Câți dintre voi vă făceați bebeluși din haine și vă comportați ca niște oameni mari?
Pentru copii, părinții sunt persoanele cu autoritate absolută, exemplele cele mai bune în viață, așa că ai grijă ce exemplu îi dai copilului tău și nu-l subestima niciodată!
Amintește-ți cu câtă încredere mănâncă tot ce îi dai, amintește-ți cum se uită la tine atunci când îi vorbești, amintește-ți că tu ești cea pe care o caută dacă visează urât. Atât de multă încredere are în tine! Atât de mult își va dori să fie ca tine!
Nu-l subestima crezând că e prea mic pentru a înțelege. Va înțelege orice, atâta vreme cât îi poți explica pe înțelesul lui.
Nu îl lăsa să creadă că suferința este normalitatea
Nu o dată am auzit mame care au rămas, deși și-ar fi dorit să fugă! De ce să faci asta? De ce să crezi că totul este de dragul copiilor? Nu. Nu-i faci un bine copilului dacă ești nefericită. Nu-i faci un bine copilului daca îmbrățișezi non-sensul. Va învăța și va imita. Și nu doar acum, ci și când va fi ca tine. Dacă vei alege să nu divorțezi de dragul copiilor, din lașitate sau din orice alt motiv, copilul va percepe nefirescul ca fiind normalitate, va percepe că suferința nu trebuie îndepărtată și că fericirea înseamnă sacrificiu.
Sigur că nu e ușor să crești un copil singură, dar e mai sigur pentru el să facă parte dintr-un mediu liniștit și plin de dragoste. Arată-i în fiecare zi că iubești și ești iubită, arată-i în fiecare gesturi de tandrețe (o bună perioadă i se poate părea scârbos să te vadă pupându-te cu tatăl lui, dar îi va face bine) și dacă ești o mamă singură, ajută-l să se apropie de noul tău partener.
Nu îl lăsa să ia un stil de viață nesănătos drept firesc
Vrei să aibă un stil de viață sănătos, să nu ajungă să fumeze sau să aibă alte vicii? Atunci arată-i ce înseamnă un stil de viață sănătos. Vrei să nu aibă probleme cu greutatea? Fii tu prima care începe să facă mișcare. Vrei să munceacă pentru rezultatele lui? Povestește-i în fiecare zi ce ai câștigat datorită muncii tale. Stârnește-i curiozitatea, fă-l să-și dorească să fie ca tine și o va face.
Copiii imită tot. La început din joacă, dar mai apoi devine un stil de viață. Fii primul exemplu pentru copil: arată-i iubire, respect, răbdare, cere-ți scuze când greșești, fii fermă când greșește el, nu îi interzice lui să stea în fața televizorului pentru a sta tu mai mult.
Pentru părinții care vor să fie o bună oglindă pentru copiii lor, Robin Grille a scris cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte