Studiu: Copiii fără o rutină a somnului ajung obezi

Cristina Călin, redactor-șef

  O rutină pentru somn este esențială pentru buna dezvoltare a copilului. Lipsa ei se traduce prin risc de obezitate pe măsură ce acesta crește , avertizează un studiu realizat de cercetători din Ohio.

  Copiii cu vârsta de peste 3 ani care aveau o rutină bine stabilită cu privire la orele de culcare, de luat masa, dar și limite cu privire la timpul petrecut la televizor/tabletă pot să își controleze mai bine emoțiile și impulsurile, reiese din studiul citat mai sus. Cu cât viața lor este mai haotică, cu atât riscă să se lupte cu kilogramele în plus până la vârsta de 11 ani. ”Atât lipsa unui program coerent de somn, cât și incapacitatea de a-și regla singuri emoțiile cresc riscul de obezitate cu cât se îndreaptă spre adolescență”, a declarat pentru agenția Reuters conducătoarea studiului Sarah Anderson, cercetătoare la Ohio State University.

  Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat comportamentul a peste 10.000 de copii, timp de doi ani. Pentru a obține rezultate concludente au luat în calcul datele oferite de părinți cu privire la obiceiurile din casă atunci când copiii lor aveau 3 ani și câte kilograme cântăreau la vârsta de 11 ani. În urma analizării informațiilor au constatat că aproape 6% erau obezi. Când aveau 3 ani, aproape jumătate dintre copiii participanți la cercetare aveau un program constant de culcare și masă, iar 23% nu se uitau deloc la televizor sau aveau voie mai puțin de o oră. Riscul de obezitate a apărut la 87% dintre cei care nu aveau o oră anume pentru a merge seara la culcare. Totodată, cei care respectau rutina de somn, aveau și mese regulate.

  Pentru a evita problemele este necesar să stabilim o rutină pentru somn. Cum putem face acest lucru?

  Stabiliți care este ora la care vreți să culcați copilul. Înainte cu 20 de minute, începeți să puneți în aplicare câteva activități care să devină rutină pentru somn. Dacă cel mic obișnuiește să se culce târziu, în fiecare săptămână începeți programul cu 10-15 minute mai devreme, până ajungeți la ora care trebuie. Atunci când puneți copilul în pat, dați-i jucăria preferată sau obiectul care îl face să se simtă confortabil. Lăsați o lampă de veghe aprinsă dacă este necesar.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa