Copiii dezordonaţi învaţă mai repede?

Alexandra Irimiea
copiii-dezordonati-totul-despre-mame

Cu cât mai dezordonați, cu atât mai inteligenți? Iată ce spun specialiștii.

Recent, studiile au scos la iveală faptul că nu este atât de grav ca un copil să fiedezordonat, ba dimpotrivă!

S-a descoperit că un copil este cu atât mai inteligent cu cât este mai… dezordonat.

Să fie oare posibil?

De ce e bine ca bebelușii să se obișnuiască cu dezordinea și murdăria

Încercăm să-i învățăm de mici să fie ordonați, să strângă în urma lor, să-și facă și ei curat la jucării. Nu e un lucru rău, dar nici nu trebuie să ne condamnăm dacă dăm greș în încercarea noastră.

Spre exemplu, s-a constatat că bebelușii care se joacă cu mâncarea învață mult mai rapid despre mâncare și implicit despre lumea din jur decât cei care stau cuminți. Aceasta este concluzia unei cercetări realizate de către Universitatea din Iowa și publicată în jurnalul de specialitate „Developmental Science“.

Au fost incluși în studiu 70 de copii, cu vârsta de 16 luni și au fost observați în procesul lor de învățare a diverselor mâncăruri non-solide. De ce nu solide? Pentru că acestea din urmă sunt mai ușor de memorat și recunoscut pentru că nu își modifică forma, pe când cele care curg sunt într-o continuă transformare.

Așadar, atunci când copiii sunt lăsați să exploreze substanțele lichide din farfuriile lor, ei învață despre texturi, mirosuri și culori, chiar dacă asta înseamnă să-i lași să le arunce peste tot prin bucătărie. În plus, le pot numi și le pot recunoaște mult mai ușor față de cei care mănâncă liniștiți, ajutați mai mult de părinți. Bineînțeles, aceasta implică și o oarecare doză de răbdare și toleranță din partea ta. Nu-i ușor să-l vezi pe cel mic cum murdărește totul fără milă, dar ține cont de scopul final – învățarea.

Dezordonați, adică mai creativi

Și alte studii publicate pe diverse site-uri americane ajung la aceeași concluzie: un mediu dezordonat încurajează creativitatea și inteligența. Steve Jobs, Albert Einstein și Mark Twain – iată trei genii care au avut cel puțin o chestiune în comun: un spațiu de lucru dezordonat. Specialiștii concluzionează că astfel de persoane au curaj să încerce lucruri noi, față de cei care sunt ordonați și care au tendința să respecte reguli stricte. În plus, în ciuda concepțiilor noastre, camerele dezordonate îi ajută pe oameni să gândească mai clar, se arată într-un alt studiu apărut în publicaţia „Journal of Consumer Research”, scrie LiveScience.com.

Însă, atenție: inteligenţa copiilor depinde de mai mulţi factori: alimentația, genetica, educaţia sau antrenarea funcţiilor de atenţie şi memorare.

Acum te lăsăm pe tine să răspunzi la o întrebare pe care și-a pus-o și Albert Einstein: “Dacă un birou dezordonat este semnul unei minți dezordonate, atunci o minte goală este un semn pentru ce?”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa