Conferința TDM la Braşov, un eveniment complex de parenting

Raluca Dumitrică

Autonomia copiilor, mindfulness-ul şi empatia au fost subiectele fierbinţi ale evenimentului

Venind în întâmpinarea nevoii şi dorinţelor părinţilor care vor să fie la curent cu tot ce este ce este nou, eficient şi benefic în sfera de parenting, TOTUL DESPRE MAME a organizat sâmbătă, 28 martie, la Hotelul Kronwell din Braşov, prima conferinţă TDM din afara capitalei.
Conferinţa TDM la Brașov, intitulată „Părinţi conştienţi, copii fericiţi”, a strâns un număr mare de mămici şi tătici doritori să afle de la Diana Stănculeanu, psiholog, Gáspár György, psiholog clinician, şi Monica Reu, trainer de comunicare non-violentă, cum pot avea o relaţie mai bună cu cei mici. Pe parcursul întregii zile, vorbitorii le-au oferit celor prezenţi, în cadrul a trei sesiuni distincte, sfaturi de parenting pentru o viaţă armonioasă de familie, dezbătând trei teme de mare interes: cum încurajăm autonomia copiilor, mindfulness pentru părinţi şi curajul de a creşte copii cu empatie.

Copiii noştri pot fi autonomi

Psihologul Diana Stănculeanu, psihoterapeut specializat în evaluarea şi terapia copiilor şi expert în educaţia părinţilor, pe care îi însoţeşte în procesul complex de creştere şi educaţie pozitivă a copiilor, a fost cea care a dat startul conferinţei. Pornind de la concluzia unanimă a sute de studii care au avut ca obiect de cercetare identificarea factorilor responsabili pentru succesul în viaţă, “performanţa în ariile sociale şi profesionale este cel mai bine prognozată de capacitatea copiilor de a funcţiona în contexte cu supervizare minimă”, expunerea Dianei Stănculeanu a atins minţile şi sufletele multor participanţi la eveniment.

Ea a prezentat sub titlul „Cum încurajăm autonomia copiilor” informaţii extrem de utile pentru părinţii care şi-au propus să aibă nişte copii ce nu se tem de luarea unor decizii sau de asumarea responsabilităţilor de diferite feluri. Aici se regăsesc lucruri simple, precum legatul şireturilor de la pantofi sau făcutul ghiozdanului, dar şi lucruri puţin mai complicate, aşa cum sunt crearea unei relaţii de prietenie sau mersul într-o lungă excursie alături de colegii de şcoală.

Mindfulness, o stare de bine a zilei de azi

Un alt subiect care a stârnit interesul părinţilor a fost mindfulness-ul. Gáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut, preşedintele Asociaţiei Multiculturale pentru Psihologie şi Psihoterapie, a fost cel care le-a adus părinţilor prezenţi în prim plan acest termen plin de semnificaţie şi provocări. Deşi nou apărut ca domeniu de interes în ţara noastră, mindfulnes-ul nu este o noutate pentru părinţii din alte colţuri ale globului, care pun în practică tehnicile de mindfulness inspirate din meditaţia budistă pentru a fi ancoraţi în prezent şi pentru a trăi o viaţă cu mult mai mult sens.

Bazându-se pe câteva studii de factură recentă şi pe principii ale parentingului conştient, prezentarea psihologului a avut ca punct de plecare acele preocupări de zi cu zi prin care suntem împiedicaţi să ne conectăm autentic la copiii noştri şi care influenţează calitatea relaţiei părinte-copil. Lipsa conectării furnizează frustrare şi confuzie pentru întreaga familie, dar, dacă identificăm tiparele noastre automate şi explorăm cu atenţie rănile dinăuntrul nostru, avem toate şansele să fim pe drumu cel bun. Pigmentată cu exemple personale şi strategii de cultivare a rezilienţei emoţionale, a blândeţii şi a compasiunii în familie, conferinţa a fost un bun prilej de conştientizare a lucrurilor pe care pot şi trebuie să le schimbe toţi părinţii.

Curajul de a creşte copii cu empatie

Prezentarea Monicăi Reu, trainer de comunicare non-violentă, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei pentru Comunicare Non-Violentă, a fost cea care a încheiat conferinţa de la Hotel Kronwell din Braşov. Plecând de la ideea că toţi oamenii vin pe lume cu nevoia de a primi empatie, conferinţă s-a adresat acelor părinţi care îşi doresc să integreze această stare valoroasă în interacţiunile de zi cu zi dintre ei şi copiii lor, pentru ca aceştia să crească fiinţe iubitoare de viaţă, autonome, încrezătoare în sine, pline de compasiune.

Monica Reu le-a arătat părinţilor că, în momentele în care creează conectare empatică între ei şi copii, cei mici sunt mai relaxaţi, mai cooperanţi, mai dispuşi să asculte ce le tramsmit părinţii, dar şi mai deschişi la valorile pe care mamele şi taţii lor doresc să le transmită. Conferinţa a fost ca o gură de aer proaspăt şi pentru părinţi, care au avut posibilitatea de a se descoperi pe ei înşişi, de a vedea cine sunt ei cu adevărat şi de a înţelege cum pt reuşi să construiască împreună cu cei mici o relaţie plină de bucurie şi de calm.
Părinţii participanţi la conferinţă au putut afla mai multe despre sănătatea copilului lor de la Colţul Specialistului REGINA MARIA organizat special pentru eveniment. Cei 4 medici REGINA MARIA de la Campusul Medical Braşov, Dr. Ioana Gozman, Medic Specialist Pediatrie, Şef Secţie Pediatrie Campus Medical Braşov, Dr. Carmen Oprisiu, Medic Primar Pediatrie, Dr. Cristina Mihalache, Medic Specialist Pediatrie, şi Dr. Roxana Ivan, Medic Specialist Pediatrie, au fost alături de părinţi şi au răspuns tuturor preocupărilor mamelor participante.

Foto: Fotografii de familie

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa