Comunicarea la bebeluși. Cum le înțelegem gesturile și plânsul

Iulia Mirică
comunicare bebelusi

Mămicile pot decoda comportamentele bebelușilor, precum zâmbetele, imitarea părinților, frecatul la ochi și plânsul, pentru a le răspunde celor mici și a întări legătura pe care o au. Cei mici încep să comunice cu mult timp înainte de a spune primele cuvinte. Aceștia se nasc cu abilitatea de a exprima diferite emoții, printre care și nemulțumirea sau bucuria. Atunci când părinții descifrează aceste indicii importante și le răspund rapid nevoilor, bebelușii se simt în siguranță.

Indicii date de expresiile faciale

Încruntările, ridurile de pe frunte și alte expresii ale bebelușilor pot fi trecătoare și ușor de ratat, spune David Hill, profesor asistent la Universitatea de Pediatrie din cadrul Școlii Medicale din Carolina de Nord. Comparativ cu plânsul, expresiile faciale sunt cu siguranță mai subtile. Iată care sunt acestea!

Aversiunea față de privire

Un copil care întoarce capul de la tine are nevoie de o pauză de la contactul cu privirea ta. De la vârsta de două luni, bebelușii întrerup contactul vizual, dacă se simt copleșiți sau stimulați prea tare, afirmă doctorul Acredolo. Câteodată, cel mic își va întoarce capul în altă direcție, se va juca cu degetele sau chiar va începe să plângă pentru a întrerupe contactul cu un adult. Respectă nevoia copilului de a petrece puțin timp fără a avea contact cu tine și așteaptă cu răbdare și liniște să se uite iar la tine.

Zâmbetele

Primul zâmbet adevărat apare de obicei undeva între șase și opt săptămâni. La această vârstă timpurie, zâmbetele sunt probabil un semn de mulțumire fizică. În curând, zâmbetele devin mai controlate și au loc atunci când cel mic este înconjurat de cei dragi. Încurajează zâmbetele copilului prin reacțiile pozitive – râzi, zâmbește-i și spune-i cât de drăgălaș este, chiar dacă nu înțelege cuvintele încă.

Imitarea

Între trei și șase luni, cei mai mulți copii învață să imite expresiile faciale – frica, surprinderea și tristețea, afirmă doctor Hill. Dacă părintele este stresat, atunci anxietatea sa va crește. Relaxează-ți mușchii faciali, respiră adânc, pentru a micșora tensiunea. Zâmbetul ajută la calmare de multe ori.

Indicii date de limbajul corporal

Studiile sugerează că aproximativ 90% din comunicarea dintre bebeluși și adulți este non-verbală, după cum afirmă logopedul Diane Barh. De exemplu, mulți bebeluși își strâng pumnii atunci când le este foame și încep să mănânce. Odată ce sunt sătui, mâinile se relaxează și se deschid. Alte indicii date de limbajul corpului presupun:

Arcuirea spatelui

De la câteva săptămâni după naștere, bebelușii își arcuiesc spatele atunci când sunt în disconfort. Poate însemna că are un reflux, mai ales când spatele arcuit este combinat cu plânsul. Cel mic se va mișca mult, încercând să ajungă la o poziție confortabilă. Bebelușii își arcuiesc spatele și după ce mănâncă suficient și vor să se miște departe de sân. Ajută-l pe cel mic să-și schimbe poziția.

Frecarea ochilor și / sau a urechilor

Cei mici se vor freca la ochi sau pe urechi atunci când încep să obosească. S-ar putea să descopere urechea din greșeală și să fie plăcut pentru ei să tragă de ea. Urechile sunt o parte sensibilă a corpului, iar bebelușilor le place să se joace cu ele. Începe rutina de somn de îndată ce bebelușul începe să-și frece urechile sau fața. Dacă cel mic își freacă urechile și are temperatură sau este agitat, s-ar putea să aibă o infecție la ureche și trebuie să suni medicul pediatru.

Reflexul de tresărire

Zgomotele puternice și luminile strălucitoare îl pot face pe cel mic să tresară, ceea ce înseamnă că își va întinde mâinile și picioarele, după care le va trage repede înapoi și va începe să plângă. Reflexul de tresărire este prezent de la naștere, dar dispare în 3-6 luni.

Indicii date de plânsul bebelușilor

Plânsul este cel mai rapid mod prin care cel mic îți poate spune că e obosit, îi este foame, îl doare ceva sau este pur și simplu agitat.

Plânsul de foame

De obicei, bebelușul se trezește și îi este foame, începând să plângă. Este un sunet scurt, cu tonalitate joasă și are o durată de sub o secundă. Dacă nu îi răspunzi repede, plânsul devine mai intens. Hrănește-l pe cel mic imediat.

Plânsul de durere

Acest tip de plâns apare mult mai brusc decât plânsul de foame. Este de două ori mai lung, continuu și nu are tonalități schimbătoare. Verifică dacă trebuie să îi schimbi scutecul, dacă este prea cald sau rece și verifică dacă îl deranjează vreo piesă vestimentară.

Plânsul de oboseală

Între două și trei luni, plânsul bebelușului va deveni mai variat și s-ar putea să dezvolte un plâns de oboseală. Poate fi o variantă mai ușoară a plânsului de nemulțumire. Leagănă-l pe cel mic sau cântă-i ceva liniștitor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa