Conversațiile eficiente îi ajută pe părinți să creeze relații apropiate și longevive cu copiii lor. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care le poți spune, astfel încât copilul tău să aibă o zi fericită.
De multe ori, părinții nu își dau seama ce rol important joacă abilitatea comunicării în dezvoltarea copiilor. Ceea ce spui, cum spui și când spui este unul dintre cele mai importante beneficii pe care îl poți transforma într-o relație de durată și semnificativă cu copiii tăi. Comentariile negative pot modela adesea o conversație într-un mod în care nu îți dai seama. Cuvintele și conversațiile crează realitatea, viitorul și relațiile tale. Conversațiile primare cu cei mici sunt conversații atât cu ei direct, cât și cu alte persoane, când copiii sunt prezenți. Iar acele conversații pot fi schimbate. Poți începe prin utilizarea celor mai însemnate lucruri pe care le poți adresa copiilor tăi.
Cele mai importante lucruri pe care copilul să le audă de la tine
1. Îmi place de tine
Aceasta este o afirmație diferită de a-i spune că-l iubești. Este o afirmație care spune „Îmi place cine ești ca persoană.” Folosește-le pe amândouă.
2. Înveți repede
Învățarea este naturală. Copiii mici se pricep de minune la învățat. A învăța înseamnă a se juca pentru ei. Ceea ce le spui influențează modul în care vor privi învățarea mai târziu în viață, când poate fi mai dificilă sau frustrantă.
3. Mulțumesc
Curtoaziile simple sunt un semn de respect. Abilitățile sociale sunt esențiale în viață, iar cea mai bună pregătire pentru grație și tact începe la o vârstă fragedă.
4. Ce zici să cădem de acord asupra…
Este vorba despre stabilirea câtorva acorduri de bază, care anticipează modul în care lucrați împreună în cadrul familiei. Aceste acorduri te vor ajuta să eviți problemele comune și oferă un cadru în care să se rezolve problemele când apar.
5. Povestește-mi mai multe
Este o cerere îndreptată către copii, de a-și împărtăși gândurile, sentimentele și ideile cu tine. Implică, de asemenea, învățarea de a asculta, care îi arată că îți pasă.
6. Hai să citim
Atunci când îi citești celui mic, poți avea parte de mai multe beneficii. Îl ajuți să-și dezvolte aptitudinile de care are nevoie pentru a avea succes în viață. Îmbogățești relația pe care o ai cu cel mic și îi imprimi dragostea de a învăța. Iar cărțile oferă o poartă de acces către alte lumi, locuri, oameni și idei.
7. Cu toții facem greșeli
Din seria celor mai însemnate lucruri pe care poți să i le spui piticului tău face parte și această realitate. Nimeni nu este perfect. Rezolvarea problemelor și învățarea din greșeli sunt deprinderi vitale. Când ai un moment în care nu îți atingi standardele, este o oportunitate de a-i arăta copilului cum să-și asume responsabilitatea pentru greșeli și să meargă mai departe.
8. Îmi pare rău
Este un lucru pe care poți învăța să-l spui. Mai bine, învață să nu spui ceva, care ar putea să necesite mai târziu scuze.
9. Ce părere ai?
Întrebarea celor mici ce părere au le dă o șansă de a face parte din conversațiile familiei, permițându-le să învețe să-și exercite abilitățile de luare a deciziilor și să înceapă să-și asume responsabilitatea pentru abilitățile lor.
10. Da
Chiar dacă „nu” încă este o opțiune viabilă uneori, de multe ori, părinții refuză categoric. Dacă reușești să creezi un model de „da” în familia ta, vei descoperi că „nu” nu mai trebuie spus atât de des pe cât crezi.