Cele mai importante 10 minute din viața de zi cu zi a unui copil

Alexandra Irimiea
Mama din nou
Concediile de creştere a copilului se pot suprapune într-o familie

Sunt doar 10 minute, dar înseamnă atât de mult pentru un copil. Tu știi care sunt cele mai prețioase momente pentru copilul tău sau le ratezi și nici măcar nu-ți dai seama?

O zi are 24 de ore, dar totuși ne plângem mereu că e prea scurtă. Suntem tot timpul pe fugă, tot timpul ocupați să îndeplinim un program încărcat și, totuși, parcă suntem tot timpul în urmă.

Poate nu ne dăm seama, dar timpul este cea mai prețioasă resursă de care dispunem și pe care n-o mai putem recupera. Secundele trec una după alta, minutele la fel, orele, zilele, anii și te întrebi uneori dacă viața ta trece cu un rost sau… pe lângă tine.

În fine, cele 10 minute despre care vreau să-ți vorbesc nu au nicio legătură cu teoriile filosofiei de viață. Sunt 10 minute simple, practice, dar esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.

1. Primele 3 minute după ce s-a trezit

Este important ca, atunci când se trezește, cel mic să petreacă puțin timp cu persoana cea mai dragă din lume, mama sau tatăl lui. Să vă țineți puțin în brațe, să vă spuneți „bună dimineața”, să-l întrebi cum a dormit, dacă a visat ceva, dacă s-a odihnit. Tot acum aveți ocazia să discutați puțin programul ce urmează în ziua respectivă. Sunt 3 minute, cu siguranță nu veți întârzia la școală, la grădiniță sau la serviciu dacă le veți petrece împreună.

2. Primele 3 minute după ce a ieșit de la școală sau grădiniță

Alte minute esențiale pentru un copil sunt cele când abia a ieșit de la școală sau de la grădiniță. Cu siguranță i-a fost dor de tine și abia așteaptă să te vadă, să te ia în brațe, poate și să-ți povestească cum și-a petrecut ziua până la acel moment. Chiar dacă nu este cel mai vorbăreț copil din lume (și credeți-mă, știu cum e), tot își dorește să împărtășească experiența de peste zi cu tine. Așa că acordă-i toată atenția ta în aceste trei minute și pune-i întrebări, discutați, petreceți timp de calitate părinte-copil.

3. Ultimele 3 minute înainte de culcare

Chiar dacă doarme singur în pătuțul lui sau practicați co-sleeping, fiecărui copil îi place ca mama și/sau tatăl lui să-l pupe pe frunte înainte de culcare și să-i spună „noapte bună”. Nu mai vorbim de faptul că cei mici adoră să li se citească povești seara, ca să vină Moș Ene mai repede pe la gene. Însă, mai mult decât atât, aceste ultime 3 minute înainte de culcare sunt despre el și relația pe care o aveți. Întreabă-l ce a făcut în cursul zilei, ce i-a plăcut, dacă l-a supărat ceva, ce planuri are pentru a doua zi. Se va simți apreciat, iubit și va ști că poate să-ți spună orice pentru că se bazează pe tine.

4. Un minut doar cu mama lui

Orice copil are nevoie de mama lui! Asta este o axiomă. Și poate de multe ori ești cu el în cameră, fizic dar, de fapt, nu ești cu el, ci ocupată să calci rufe, să faci curățenie, să gătești sau să-l supraveghezi cum se joacă în parc. Nu spune nimeni că nu ai grijă de el sau că tot ce faci nu este spre binele lui, dar timpul petrecut de un copil cu mama lui este de neînlocuit. Nicio înghețată din lume și nicio jucărie nu va putea să compenseze lipsa ta. Încearcă, pe cât posibil, să petreci în fiecare zi cel puțin un minut în care să fii alături de el, să-l asculți, să-l ții în brațe. Cel puțin un minut pe zi, doar tu cu el, este esențial și nu-i deloc mult.

Iată 10 minute esențiale pentru viața de zi cu zi a unui copil. Nu sunt multe, dar înseamnă mult pentru el. Acordă-i-le în fiecare zi, fără ezitare, chiar dacă ai un program încărcat, chiar dacă ești pe grabă, chiar dacă ești stresată. În felul ăsta va ști că ești mereu acolo lângă el, chiar și când ești ocupată.

În 24 de ore, cât are o zi, încap 1440 minute. Oare nu poți să pui deoparte 10 pentru cea mai importantă ființă din universul tău?

Citește ”Cum să ne păstrăm copiii aproape” și află cum ne putem întări relația cu copiii noștri. Detalii AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa