Cele mai frecvente greșeli ale părinților în relația cu copiii lor. Drumul sigur spre eşec

Veronica Guzun, redactor
cele mai frecvente greșeli ale părinților

  Succesul copiilor este setat de părinți. De aceea, să fii părinte nu este doar cea mai grea meserie din lume, ci și cu cele mai multe responsabilități. Statutul social și economic, mediul în care cresc, nivelul educației –toate contribuie la viitorul succes al copiilor, dar cea mai mare influență o au părinții, spune un articol publicat de Business Insider.

  Iată cele mai frecvente greșeli ale părinților în relația cu copiii lor, conform unor cercetări psihologice:

  1. Nu încurajează copilul să fie independent

  Independența ajută adolescenții să facă față presiunilor semenilor. În 1997, Universitatea Vanderbilt a efectuat un studiu care arăta că adolescenții crescuți dependenți de părinți aveau o stimă de sine și încredere în forțele proprii foarte reduse. Pe de altă parte, copiii crescuți în spiritul independenței reușeau să își rezolve singuri problemele și să aibă relații interpersonale calitative. Alt studiu publicat de ”Journal Research on Adolescence” spune că adolescenții independenți sunt mai puțin influențați de mediu și fac față mai bine presiunii semenilor lor.

  2. Strigă la copil. Des și tare

  Disciplina verbală dură poate avea consecințe negative pe termen lung. Un studiu desfășurat de Universitatea din Pittsburgh în 2013 a găsit dovezi că țipatul, înjuratul, insultele adresate copilului pe termen lung pot avea influență asupra stării lui psihice.

  Studiul a durat doi ani și a demonstrat că agresiunea verbală are efecte negative comparabile cu agresiunea fizică. Copiii agresați au probleme de comportament și simptome depresive.
  Părinții se află într-un cerc vicios. Pe de o parte, comportamentul nepotrivit al copilului îi împinge să-i vorbească pe un ton ridicat, pe de alta, acest ton creează pe termen lung un comportament nepotrivit.

  3. Vor să țină totul sub control

  Un părinte implicat este un lucru bun și necesar, însă exagerările nu duc la nimic bun. Mai exact, duc la creșterea nivelului de anxietate la copii și chiar la depresie. Un studiu efectuat în 2013 pe 300 de studenți și publicat în ”Journal of Child and Family Studies” a arătat că studenții care aveau părinți ce voiau să știe fiecare pas al lor sufereau de depresie sau nu erau mulțumiți de viață.
  Acest tip de părinți sunt numiți ”părinți elicopter” sau ”părinți vultur”.

  4. Îi lasă pe copii să decidă singuri ora la care merg la culcare

  Orele neregulate de culcare pot afecta un creier în dezvoltare. O cercetare a University College London a găsit legătura între orele neregulate de culcare și hiperactivitatea, problemele de comportament, conflictele cu semenii și dificultățile emoționale.

  În plus, orele târzii de culcare și lipsa unui program clar de somn afectează sănătatea copilului pe termen lung, a demonstrat studiul.

  5. Sunt lăsați să se uite la televizor din bebelușie

  În 2007, ”The Journal of Pediatrics” a publicat un studiu care demonstra că expunerea îndelungată la televizor a copiilor de sub trei ani le afectează vocabularul și cooperarea. Copiii sunt mai agresivi cu semenii atunci când ajung la grădiniță. Timpul exagerat petrecut în fața televizorului este asociat și cu probleme de atenție precum și cu deficiențe de citire și de competență matematică. Nici măcar programele educative nu sunt recomandate copiilor sub doi ani și jumătate.

  6. Sunt autoritari

  În anii 60, psihologul Diana Baumrind a determinat trei tipuri de părinți: permisiv, autoritar sau democratic.

  Modelul recomandat este cel democratic, părintele care își ghidează copilul în mod rațional. Extremele sunt periculoase. Copilul crescut de un părinte permisiv nu învață ce însemnă limitele. Părintele autoritar, pe de altă parte este foarte exigenți și nu încurajează comunicarea deschisă.

  Un părinte autoritar poate cere copilului lui: ”vreau să iei numai note de 10 pentru că așa am zis eu”, fără să ofere un raționament acestei cerințe.

  7. Folosesc mult telefonul mobil în preajma copilului

  Un studiu publicat în 2016 în ”Journal of Translational Psychiatry” a arătat că părinții distrași pot afecta negativ dezvoltarea copilului. Conform Wall Street Journal, care citează medici din secțiile de urgență ale spitalelor, numărul copiilor ce vin cu răni serioase la medic a crescut în ultima perioadă și se crede că este din cauza faptului că părinții sunt distrași de telefoane în loc să-și supravegheze copiii.

  8. Sunt reci și distanți în raport cu copilul

  Pe acest subiect au fost efectuate nenumărate studii și toate au ajuns la concluzia că o relație rece între părinte și copil contribuie la apariția problemelor de comportament, la nesiguranță și probleme emoționale atât în copilărie, cât și în adolescență.
  De asemenea, copiii ce cresc cu părinți distanți se simt excluși social și anxioși.

  9. Își bat copiii. Și o palmă la fund este bătaie.

  Efectele lovirii copiilor sunt studiate încă din anii 80. S-a demonstrat că acest mod de a pedepsi copiii duce la hiperactivitate, agresiune și necooperare.

  În 2016, o analiză a University of Texas at Austin a confirmat, pe baza unor cercetări ce au durat 50 de ani, asupra a 160.000 de copii, că bătaia creează copiilor probleme de sănătate mentală și dificultăți cognitive.

  Citește și cărțile Laura Markham și află sfaturile ei practice pentru a fi părintele calm și înțelegător de care copilul tău are nevoie. Acestea sunt disponibile AICI.

  Dacă ți-a plăcut acest text, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa