Cel mai important lucru pe care îl poţi face AZI pentru copilul tău

Raluca Dumitrică
cel-mai-important-lucru-pontru-copilul-tau-totul-despre-mame

Nu amâna acest lucru! E mai important decât crezi!

Părinţii îşi doresc întotdeauna cele mai bune lucruri pentru copiii lor. Se străduiesc să investească cât mai multă afecţiune, timp şi răbdare în relaţia cu cei mici, ba chiar şi resurse materiale, totul pentru că la mijloc este o iubire fără margini. Dar tot părinţii uită uneori că efectele mari se pot obţine prin gesturi mult mai simple şi mai mici. Unul dintre acestea? Cina în familie!

Poate că veţi pufni în râs la aflarea acestei veşti, dar în sprijinul său vin şi specialiştii din Australia, Europa şi continentul nord-american ce s-au aplecat şi ei asupra fenomenului. Aceştia au studiat mai bine de 20 de ani cina luată în sânul familiei şi au ajuns la concluzia de mai sus din câteva motive simple.

Cina în familie, hrană pentru minte

Atunci când toţi membrii familiei se aşază la masa de seară, după o zi plină pentru fiecare dintre ei, nici nu-şi imaginează cât bine îşi fac lor înşişi şi fiecăruia în parte. Iar asta nu înseamnă doar că îşi asigură necesarul de vitamine şi nutrienţi pe care o masă gătită sănătos o oferă, ci şi că îşi umplu şi buzunarele afective şi cognitive care pot fi, astfel, doldora la capitolul cunoştinţe, trăiri, împliniri şi emoţii.

Astfel, studiile au relevat că discuţiile purtate la masă împreună cu părinţii au capacitatea fantastică de a îmbogăţi vocabularul copiilor de vârstă mică, cuvinte pe care adulţii nu le-ar fi folosit în alte circumstanţe ieşind la iveală la buza farfuriei. Potrivit studiilor, aproximativ 1000 de cuvinte rare au fost învăţate de copiii analizaţi de cercetători, număr net superior contingentului de aproximativ 140 de cuvinte mai puţin întâlnite pe care aceiaşi copii le-au deprins în urma citirii poveştilor din cărţile simple destinate orei de culcare. Şi copiii de vârstă mai mare au avut de câştigat de pe urma acestor conversaţii din timpul cinei, cercetătorii relevând că ei au obţinut performanţe şcolare mai bune decât în urma timpului petrecut concret la ore sau făcând teme.

Beneficii şi pentru trup şi suflet

Pe lângă aceste beneficii, s-a observat că cina în familie are un rol pozitiv şi în deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase, în prevenirea obezităţii şi în reducerea anxietăţii. Asigurând un climat relaxat, părinţii au posibilitatea să-i facă pe copii să accepte mai uşor alimente sănătoase şi să înţeleagă cât de importante sunt acestea pentru dezvoltarea lor optimă.

Cercetările au mai accentuat că cina în familie diminuează posibilitatea apariţiei depresiei, a unor probleme comportamentale asociate cu anii pubertăţii, dar şi a altor probleme de o gravitate majoră, precum consumul de droguri, violenţa, bullying-ul sau tulburările de alimentaţie. S-a mai observat că adolescenţii care iau cina în familie au o mai bună reprezentare a viitorului şi trec mai des prin stări pozitive, spre deosebire de tinerii de vârste similare care nu obişnuiesc să facă acest lucru.

Şi, pentru că orice om se simte bine atunci când se află înconjurat de cele mai importante fiinţe din viaţa lui, alături de care iubeşte, suferă, râde, plânge, învaţă şi speră, promiteţi-vă că, atunci când veţi răsturna mămăliga pe farfurie, veţi turna ceva în pahare sau când veţi scoate friptura din cuptor, veţi face aceste lucruri în formula completă şi veţi profita la maxim de prezenţa celor dragi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa