Cel mai frumos ”truc” de parenting de la părinții din cea mai fericită țară

Magda Popescu
familie fericita

Danemarca a fost votată din nou cea mai fericită țară din lume. Nu datorită situației financiare, nici datorită longevității, ci pentru că le oferă cetățenilor săi cel mai armonios mediu în care să trăiască. De aceea, părinții din Danemarca sunt adevărate surse de inspirație. Sunt oameni fericiți, cu copii fericiți. Starea de spirit și pozitivismul sunt ”contagioase”, de aceea transmit tuturor părinților cel mai frumos truc de parenting!

Se numește „hygge” (pronunțat hooga) și înseamnă în esență „să ai timp de calitate petrecut împreună cu cei dragi”.

Familiile daneze își rezervă timp de a petrece cu familia nu doar din când în când, de sărbători, în concediu sau în vacanțe. Timpul de calitate petrecut împreună cu cei dragi este o activitate regulată. Este înrădăcinată în cultura lor de familie. Masa în familie este o regulă pe care nu o încalcă aproape niciodată. Orice moment al zilei îl savurează cu partenerul sau copiii. Ceaiul și cafeaua sunt întotdeauna momente bune de socializare. Iar privitul stelelor din grădina casei vine la pachet cu poveștile despre ziua care s-a închiat.

Hygge înseamnă timp de calitate petrecut cu cei dragi și este cel mai frumos truc de parenting împrumutat de la părinții din cea mai fericită țară

Hygge este de fapt despre senzația de confort, de a fi tu însuți lângă cei dragi, de a-i asculta, de a le vorbi, de a simți împreună toate momentele. Și nu este greu deloc, mai ales dacă asta face parte din viața de zi cu zi a vieții de familie. Sunt momente care ne pot face mult mai fericiți.

Hygge nu este despre gesturi mari sau despre planuri extravagante. Este despre a petrece timp împreună și despre a te bucura de lucrurile mici din viața ta. Lucrurile care vă fac să vă simțiți calzi și liniștiți.

Mici lucruri pe care le puteți face pentru a face ca momentele petrecute împreună să fie speciale

  • Lăsați tehnologia deoparte. Timpul petrecut împreună nu implică și telefoane sau tablete
  • Jucați-vă cu cei mici pe jos. Aranjați locul de joacă în așa fel încât să vă simțiți confortabil. Covoare moi, haine călduroase sau răcoroase, în funcție de moment, lumină difuză
  • Masa în familie este un moemnt bun de a vă întâlni. Faceți din acest obicei, momentul zilei voastre

Însă hygge nu este doar despre confort, este despre a fi împreună și a trăi momentul în care sunteți unii lângă ceilalți.

În Danemarca, copiii sunt educați pentru a trăi aceste momente. Sunt încurajați să lucreze ca o echipă, să-și organizeze timpul în așa fel încât să poată petrece zilnic câteva momente împreună cu familia, să-i prețuiască pe cei dragi. De aceea, hygge a ajuns cel mai frumos truc de parenting transmis de părinții danezi.

Există chiar și un colegiu din Marea Britanie care acum îi învață pe elevi reguli daneze care te ajută să fii fericit.

”Hygge ar putea reîntregi familii sau prietenii vechi. Dar poate însemna și timpul de calitate petrecut cu tine însuți, cu ajutorul unei cărți de calitate. Funcționează cel mai bine atunci când există un spațiu intim în care te simți bine și în siguranță. Este un concept foarte simplu și înseamnă a-ți face timp să te bucuri de plăcerile simple din viață, alături de cei dragi”,  explică Susanne Nilsson, lector la Morley College London.

Autor al cărții „Un an de viață danez: Descoperirea secretelor celei mai fericite țări din lume”, Helen Russell mai spune: Hygge mi se pare și despre a fi bun cu tine, indulgent. A renunța la a te pedepsi sau la a-ți nega și a-ți interzice lucruri.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa