Ce trebuie să știi despre terapia comportamentală, înainte să-ți duci copilul la specialist

Veronica Guzun, redactor

În momentul în care tulburările de comportament ale copilului încep nu doar să te agaseze, ci deja să te îngrijoreze, ajungi să-ți pui nenumărate întrebări: ”Pe cine să întreb?”, ”Cui să mă adresez?”, ”Are o problemă sau doar mi se pare?”, ”De ce în societate e cuminte, iar acasă e de necontrolat?”. E normal să nu ai răspunsul acestor întrebări, la fel cum e normal să cauți un specialist care să te ajute și să-ți ajute copilul. Iată câteva informații despre terapia comportamentală oferite de psihologul clinician Carnigee Truesdale-Howard și publicate pe babble.com.

Mai întâi, ce este terapia comportamentală? 

Terapia comportamentală este o metodă de a diminua sau a elimina comportamentele nedorite prin învățare de noi comportamente” – explică Truesdale-Howard.

Există mai multe tipuri de terapii comportamentale: condiționarea clasică, aversiunea, expunerea, desensibilizarea sistematică și analiza comportamentală aplicată (ABA).
Tipul de terapie pe care o va folosi specialistul depinde de comportamentul pe care vrei să îl corectezi și de diagnosticul care stă în spatele acestui comportament. De exemplu, desensibilizarea sistematică este folosită pentru persoanele anxioase. Psihologul Truesdale-Howard consideră că orice comportament care trebuie corectat poate beneficia de terapia comportamentală. Nu e nimic rușinos în aceasta, ci este doar un instrument în plus în trusa ta de părinte.

Copiii cu rezultate bune la școală pot manifesta probleme de comportament acasă
Sunt copii care, în societate, se comportă exemplar, iar, când ajung acasă, sunt de nerecunoscut. De unde această diferență? “Această schimbare bruscă poate fi remarcată în special la copiii cu rezultate foarte bune la școală sau la copiii anxioși. Și unii și ceilalți consumă foarte multă energie mentală la școală, iar acasă își dau voie să se relaxeze. Aceasta mai înseamnă că acasă găsesc un mediu sigur în care își permit să scoată stresul din ei” – explică psihologul.

Terapia comportamentală va îmbunătăți relația cu copilul tău
Terapia comportamentală poate fi benefică atât copiilor, cât și adulților. Când copilul este în terapie, și părintele trebuie să facă eforturi să se schimbe: să fie mai atent la tonul cu care se adresează copilului, să-și seteze așteptări realiste, să respecte promisiunile, etc. Toate aceste ajustări duc la îmbunătățirea considerabilă a relației părinte-copil.

Care e rolul părintelui în terapia comportamentală a copilului?
Truesdale-Howard spune ce “rolul esențial al părintelui este să se asigure că tehnicile aplicate cu terapeutul sunt repetate și acasă și în mediile unde apare comportamentul nedorit. Doar așa pot fi remarcate și întărite rezultatele. Există îngrijorarea că un copil care merge la terapie comportamentală poate deduce că este ”rău” sau ”defect”. Pentru a evita această concluzie greșită, copilul trebuie ajutat de terapeut să facă deosebire între comportament și caracter. ”Le spun copiilor de fiecare dată că sunt minunați și doar un comportament necesită schimbare, nu trebuie să se schimbe ei în esență” – explică psihologul.

Și copiii vor să-și schimbe comportamentul
O mare parte dintre copii remarcă reacțiile negative ale celor din jur la comportamentul lor și, în timp, încep să se simtă vinovați din cauza aceasta. Așadar, atunci când sunt învățați în ce mod să-și schimbe un comportament negativ, copiilor le crește stima de sine, iar relația cu ceilalți se îmbunătățește” – menționează Truesdale-Howard.

Terapia comportamentală are un început și are un sfârșit
Cel mai important lucru pe care părinții trebuie să-l știe despre terapia comportamentală este că funcționează și poate fi de scurtă durată – explică psihologul. Ce trebuie reținut este că pentru rezultate e necesară consecvența și perseverența. E posibil ca acel comportament pe care se lucrează pentru a fi corectat să se înrăutățească la început și apoi să se schimbe în bine. Orice modificare observată este un semnal că lucrurile merg în direcția bună. Continuați!
Dacă vrei să vezi schimbări în bine la copilul tău, fii gata să te schimbi și tu”. Acesta este mesajul cu care psihologul Truesdale-Howard alege să-și încheie fiecare întâlnire cu părinții copiilor ce vin la terapie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa