Dacă ai fost predispusă alergiilor alimentare atunci când erai copil, probabil că îți aduci aminte că timpurile erau diferite, iar mămicile celorlalți copii nu se fereau să le pună acestora în pachețel diferite alimente, interzise pentru tine.
În prezent, însă, conștientizarea alergiilor alimentare a atins alte cote, cu toate că nu fiecare părinte al unui copil cu alergii alimentare știe de la început cum se simte copilul său. De aceea, ți-am pregătit câteva incursiuni în viața văzută de copiii cu alergii și ce și-ar dori aceștia să le știe și părinții lor.
1. Nu vrem să fim în centrul conversațiilor voastre
Mulți părinți vorbesc despre problemele medicale ale copilului lor, ca și cum acesta nu ar fi în cameră. Părinții presupun faptul că, dacă lor le este confortabil să vorbească despre acest lucru, atunci și copilului îi va fi ușor să fie centrul unei conversații. Dar s-ar putea să nu îi fie. Desigur, părinții trebuie să pledeze pentru sănătatea și siguranța copilului lor. Dar dacă nu este o conversație care trebuie neapărat să aibă loc atunci, evit-o. Schimbă subiectul și lasă de înțeles că puteți vorbi despre asta mai târziu.
Chiar mai bine, îl poți întreba pe cel mic cum ar fi reacționat el. Întreabă-l ce să le răspunzi oamenilor care sunt curioși cu privire la alergii. Oferindu-i o gamă largă de posibilități, asigură-te și că cel mic știe că este în siguranță mereu în preajma ta.
2. Nu vrem să vedem mâncare pe care nu o putem mânca în fața noastră
Încurajează-l pe cel mic să decidă pentru el însuși cum să rezolve o problemă legată de alergia sa. Dacă un anumit aliment nu este disponibil pentru el, întreabă-l care ar fi un bun substitut sau modul în care și-ar dori problema rezolvată. Pur și simplu, evită să pui alimente tentante în fața copiilor cu alergii, așteptându-te să le reziste.
3. Vrem să ne fie subliniate abilitățile, nu slăbiciunile
Fără îndoială, unele alergii severe pot avea un efect devastator. Dar copilul tău are nevoie de tine pentru a trece peste temerile și preocupările tale, astfel încât să poți să-l apreciezi cu adevărat pe prichindelul care stă în fața ta. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să pretinzi că cel mic nu este alergic, ci doar să îndrepți conversațiile pe care le ai cu alte persoane concentrate pe ceea ce a realizat cel mic.
Atunci când oamenii te întreabă ce face copilul tău, menționează cât de greu lucrează la gimnastică sau că a câștigat o nouă centură la karate. Vorbește despre prietenii buni pe care îi are cel mic sau cum învață înmulțirea la școală. Laudă-l pe cel mic în mod regulat pentru cât de greu muncește pentru anumite lucruri și asigură-te că știe cine este. Alergiile sale îl fac unic, dar și realizările și personalitatea sa îl transformă într-o persoană specială.
4. Nu vrem să retrăim traumele
Părinții copiilor cu alergii alimentare au avut de multe ori parte de situații înfricoșătoare – i-au văzut pe cei mici cum se chinuiau să respire sau au fost nevoiți să fugă la camera de urgențe cu ei. Dar copilul tău nu este o persoană cu care ar trebui să povestești trauma. Te poți baza pe propriul terapeut sau pe un grup de prieteni, de asemenea.
Copilul tău poate avea nevoie de un sprijin emoțional pentru experiențele înfricoșătoare pe care le-a avut și are nevoie de tine să fii puternică și mereu la dispoziția lui. Dar dacă cel mic crede că ești supărată și nu vrei să porți acea conversație, s-ar putea să se închidă în el.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver