Ce sfaturi ne-ar da copiii

sfaturi

Părinții sunt întotdeauna o sursă interminabilă de sfaturi pentru copii, însă cum ar fi dacă și cei mici ne-ar putea da sfaturi? Cum ar fi dacă ne-ar putea învăța chiar ei cum să fim niște părinți mai buni?

Iată care sunt cele mai bune sfaturi de la copii pentru părinți:

1. Acordă-mi atenție: întotdeauna îți dorești să fiu atent la ceea ce îmi spui, dar de câte ori încerc să-ți atrag atenția, iar tu nu faci altceva decât să lucrezi, să faci curățenie și alte lucruri de oameni mari? Mi-aș dori ca atunci când am ceva de spus să te oprești din tot ceea ce faci și să-mi asculți grijile și punctul de vedere. Asta m-ar face să cred că îți pasă de mine.

2. Lasă-mă să experimentez: tu nu ai fost copil? Cum aș putea să experimentez, să explorez lucruri și locuri noi? Știu că-ți faci griji, dar din când în când aș vrea să mă simt liber să fac ce vreau.

3. Nu-mi spune să nu fac un lucru pentru că nu e bine: încă nu știu cum să fac diferența între un lucru rău și unul bun, iar dacă îmi interzici pur și simplu, mă voi simți frustrat. Explică-mi de fiecare dată ce se poate întâmpla dacă un fac un lucru greșit și lasă-mă să aleg. Nu învăț cel mai bine din propriile mele greșeli?

4. Nu-mi face promisiuni pe care nu ți le poți ține: dacă nu-ți respecți promisiunile, cum aș putea să mai am încredere în tine? Dacă m-ai ruga să fiu cuminte și eu n-aș face asta, tu cum te-ai simți?

5. Spune-mi că mă iubești mai des: am nevoie de iubire și îmbrățișări în fiecare zi, iar asta nu înseamnă că mă răsfeți prea mult. Tu ești adult și ai nevoie de afecțiune, de ce crezi că eu aș fi altfel?

6. Nu mă certa de față cu alții: m-aș simți umilit și frustrat sau poate aș crede că nu mă mai iubești. Asta m-ar face să sufăr și să nu mai cresc ca un adult plin de încredere.

7. Nu te certa cu alții în fața mea: asta mă sperie și mă face să mă simt anxios. De fapt, mi-ar fi frică și cred că m-aș simți și vinovat pentru că ție nu ți-e bine. Tu cum te-ai simți să mă vezi că sufăr?

8. Petrece timp cu mine: știu că-ți dorești să îmi asiguri un trai mai bun și să-mi faci toate poftele, dar eu am mai multă nevoie de tine decât de toate lucrurile materiale pe care încerci să mi le oferi.

9. Nu-mi spune că faci sacrificii pentru mine: eu vreau să te văd fericită, nu împovărată din cauza mea. Mama, cuvintele asta m-ar face să mă simt trist și vinovat. Nu face ceva de dragul meu.

10. Nu te supăra când plâng: când încep să dau apă la șoricei, să știi că nu-mi doresc altceva decât să fii lângă mine. Știu că uneori te gândești că sunt prea răsfățat, dar mai bine încearcă să-mi spui că mă iubești și, când mă liniștesc, să mă întrebi ce-am avut. Așa aș ști că tu ești acolo numai pentru mine și nu aș încerca să îți atrag atenția prin tot felul de teribilisme.

Haideți să ținem cont de aceste sfaturi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa