Vrei un copil inteligent și responsabil? Lasă-l să greșească! Sfaturile unui CEO pentru părinți

Cristina Călin, redactor
copii-inteligenți

Vrem să le asigurăm copiilor noști un viitor fără griji. Este, practic, visul oricărui părinte. Numai că acest lucru depinde de noi până la un punct si  o mare parte din sarcină le va reveni lor, scrie entrepreneur.com. Cum îi ajutăm să ia decizii bune și să treacă mai ușor peste provocări? Iată sfaturile pe care Mark Casady, fost CEO al LPL Financial (o multinațională de succes) le dă părinților pentru a avea copii inteligenți.

Sportul îmbunătățește memoria copiilor

Învață-i să fie responsabili de mici

În funcție de vârsta pe care o au, ar fi bine  le setăm o serie de responsabilităţi pe care să îi ajutăm, iniţial, să le îndeplinească, încurajându-i se descurce, din ce în ce mai mult,  singuri. Mai târziu, ca adult, vor ști cum să gestioneze fiecare situație în care intră, vor avea tenacitatea necesară pentru a-și urma țelurile, vor ști să fie fermi și onești în relațiile cu cei din jur.

Lasă-ți copilul să dea greș

Este greu să vezi  cel mic suferă pentru că nu a reușit să facă ceea ce și-a propus, mai ales în zilele noastre,  când părinții respiră prin performanțele și victoriile celor mici. Dar, dacă vă lăsați copiii de orice vârstă să facă greșeli și să învețe din ele, vor ști, ca adulți, cum să treacă prin tot felul de situații, să reflecte asupra lor, să facă pași în spate atunci când este cazul. Ca părinți, ar trebui să exersăm mai des rolul de supraveghetor din umbră.

Copiii noștri, din ce în ce mai inteligenți

Încurajează-l să lucreze încă din liceu

În România, prea puțini copii muncesc  în vacanțele de vară din timpul liceului. Și totuși, modelul american pare de succes. Potrivit entrepreneur.com, este bine să lăsăm deoparte prejudecățile și să-i sprijinim să-și găsească o ocupație în perioada verii. Poate fi voluntariat într-un domeniu în care vrea să lucreze mai departe sau chiar un job. Ideea este să facă ceva în concordanță cu planurile lui de carieră.

Când încep să câștige bani, implicați-i în cheltuielile casei

Majoritatea tinerilor, când ajung la facultate, își caută și un loc de muncă cu normă întreagă sau part-time. Pentru a-i face să fie mai responsabili cu școala, e bine să-i lăsați pe ei să-și achite o parte din cheltuieli. Pot fi cărțile, chiria sau ieșirile în oraș. În orice caz, e bine să învețe să fie responsabili atât cu banii lor, dar, mai ales, cu timpul pe care îl au.

Lăsați copiii să se joace în natură! Vor fi mai creativi și mai inteligenți

Adaptați-vă așteptările

Toți visăm pentru copiii noștri cele mai strălucitoare cariere. Îi vedem medici de succes sau  antreprenori, dar poate acestea nu li se potrivesc. De aceea, este bine să fim suficient de flexibili, acceptăm că, deşi sunt ai noştri, nu ne aparţin şi sunt datori şi trăiască propria viaţă. Este important îi lăsăm  facă alegerile potrivite pentru ei chiar dacă acestea nu ne îndeplinesc aşteptările. Cel mai bine este le oferim oportunitatea de a testa cât mai multe domenii de activitate pentru a-şi descoperi calea pe care vor o urmeze. Ajută-ți copilul să își lărgească orizontul și să vadă mai multe posibilități.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa