Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

Mihaela Călin
te urăsc

TE URĂSC! Nici un părinte nu vrea să audă asta. Facem atât de mult pentru copiii noştri şi îi iubim necondiţionat. Pentru ei, să ne strige în faţă că ne urăsc, poate fi sfâşietor şi plin de furie. Iar pentru părinţi poate fi dificil, pentru că nu ştiu ce să facă într-o astfel de situaţie.

Jodie Benveniste, psiholog, specialist parental şi creatorul aplicaţiei Parenting Intuitiv consideră că părinţii ar trebui să vadă această situaţie ca pe o oportunitate de a-şi îndruma copiii într-un mod iubitor şi încurajator.

Cum îndrăzneşti!?

Mintea noastră sau mentalitatea noastră de părinţi pot să împiedice efectiv această situaţie. Dacă rămânem blocaţi la nivelul de: „cum îndrăzneşte!” sau „cât de crud!” sau „câtă lipsă de respect!”, putem ajunge prin a fi cuprinşi de sentimente de furie, tristeţe sau supărare, ceea ce poate înrăutăţi situaţia şi mai mult.

În schimb, dacă recunoaştem că băiatul sau fetiţa noastră are o izbucnire emoţională, deoarece încă învaţă să-şi exprime emoţiile, atunci putem vedea acest incident ca pe o oportunitate de învăţare. Există, de fapt, două oportunităţi cheie de învăţare aici.

Cum te simţi?

Dacă renunţăm pentru un moment la raţiune şi la sentimentele din inimile noastre, putem vedea situaţia într-o lumină mai iubitoare şi în plus putem folosi ocazia pentru a-l învăţa pe cel mic despre emoţii.

Izbucniri emoţionale pot apărea, deoarece copiii încă învaţă cum să-şi gestioneze şi să-şi exprime emoţiile în mod eficient. Îţi poţi ajuta copilul să-şi analizeze sentimentele şi poţi începe chiar prin a-l ruga să-ţi mărturisească despre experienţa sa.

Ai putea spune: „Văd că eşti furios” – asta ca să-şi recunoască sentimentele. Odată ce s-a liniştit, puteţi explora mai mult sentimentul. Ai putea întreba: „Cum te simţi?”

Poţi să-i spui cum te simţi tu când eşti furioasă şi puteţi vorbi despre alte modalităţi prin care copilul tău ar putea să-şi exprime acea furie, fără să-ţi arunce în faţă „Te urăsc”.

Chiar dacă cel mic nu poate exprima clar ceea ce se simte, a recunoscut cum se simte şi aţi deschis noi căi pentru o înţelegere mai bună.

De aceea nu spunem TE URĂSC

Intuiţia ta de părinte poate vedea această situaţie ca pe o oportunitate de a vă consolida valorile familiei. Iată ce ai de făcut: respiră adânc, coboară la nivelul copilului tău şi spune-i pe un ton calm, dar plin de iubire: „Înţeleg că eşti supărat, dar a-i spune cuiva „te urăsc” este dureros şi există şi alte modalităţi de a-ţi exprima modul în care te simţi acum”.

De asemenea, este un moment bun să vă consolidaţi valorile familiei sau ceea ce este important în familia dvs. De exemplu: „noi preţuim respectul, dragostea şi bunătatea în familia noastră, aşa că nu spunem „te urăsc”. Predarea valorilor copiilor le oferă un barometru pentru înţelegerea propriului comportament.

Situaţii de acest gen te pot şoca şi răni. Dar dacă nu o iei personal şi, în schimb, rămâi liniştită şi stăpână pe situaţie, poţi folosi această ocazie ca să-ţi înveţi copilul despre propriile emoţii şi despre valorile familiei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa