Iată câteva replici ale părinților pe care nu credeai vreodată că le ve rosti. Pornim în aventura maternității gândindu-ne că ne vom înconjura copilul cu un ocean de dragoste și atenție. Că îi vom spune mereu că îl iubim, așa cum nu ne-au spus părinții noștri. Că îi vom spune mereu cât suntem de mândri de el, așa cum nu ni s-a spus nouă când eram copiii. Că îi vom aminti în fiecare zi cât e de frumos, deștept și minunat și cât de norocoși ne simțim că suntem părinții lui.
Citește ”Cum să crești un copil energic” și află ce replici ale părinților îți recomandă Mary Sheedy Kurcinka dacă ești mama unui copil plin de energie. Detalii AICI.
Ai făcut caca? versus te iubesc!
Dar ne oprim mirați într-o zi, cam la vreo trei-patru ani după ce am devenit mame sau tați, și numărăm că în ziua care tocmai se încheie am zis de vreo douăzeci de ori Nu vă bateți!, de treizeci de ori Potolește-te!, de vreo cincizeci de ori Nu mai țipați! și de vreo două sute de mii de ori Nu face asta!
Cum rămâne atunci cu Te iubesc, copilul meu, ești cel mai minunat copil din lume pentru că ești al meu? Sigur că le mai spun și asta băieților mei, la ceas de seară, când totul se liniștește și laptele cald și-a făcut efectul relaxant și somnifer. Dar am decis să fiu sinceră astăzi și să vă povestesc care sunt cele mai frecvente replici pe care copiii mei le aud de la mine. Pentru că nu știu cum să NU le mai repet și mă gândesc că o listă cât se poate de sinceră mă poate ajuta să mă aud mai bine. Si poate, dacă pufnesc și eu în râs, auzindu-mă cât de serioasă și matură am devenit, am să reușesc să le înlocuiesc cu ceva mai jucăuș.
Așadar, dacă ați fi o muscă bâzâind în colțul bucătăriei mele, m-ați auzi foarte des folosind următoarele replici ale părinților, cum le zic eu:
Nu mai țipati!
cu variantele Nu mai țipati, va rog! Nu mai țipati la mine! Sau chiar Nu mai țipati unul la altul! Desigur că și eu țip, adăugându-mă vacarmului general. E adevărat că la mine acasă se țipă mult. Nu știu de ce, băieților mei li se pare că orice distracție e mai distracție cu mulți decibeli (pe care îi produc tot ei) și orice ceartă e mai ceartă cu același fundal sonor. Pe scurt, se țipă și de bucurie, și de supărare. Uneori în același timp. Iar singura idee inteligentă pe care eu, adultul, o am, este să țip la rândul meu, total ineficient: Nuuuu maaaaaai țiiiiipați!!!
Potolește-te!
Chestia asta o spun atât de des încât au ajuns să și-o spună copiii între ei. Ocazional, înlocuiesc cu Ajunge! sau Gaaataaa! Funcționează, sau mai degrabă nu funcționează, într-o multitudine de situații: când insistă să se suie pe masa din bucătărie, când sting și aprind frenetic întrerupătoarele, când se reped cu săbiile asupra câinelui, când bat cu lingurile în farfurii, când fac toate acele lucruri minunate care îi fac să fie niște copii normali. Iar eu, ca orice mamă normală, îi implor să se potolească. Ador acest rol!
Auuuuuu!
Din păcate pentru mine, și aceasta e o replică care îmi condimentează zilele. Cum, pe voi nu vă bat copiii voștri? Hmmm, poate am greșit eu undeva, dar e clar că sunt de câțiva ani victima sistematică a violenței domestice: sunt lovită cu jucării, mușcată, trasă de păr, colorată cu carioca. Mi se trântesc sertare peste mâini și uși în nas, mi se prind cârlige de degete și alunec fatal pe gresia udată (intenționat, da?) de copiii mei. Uneori mă trezesc mânjită cu vomă sau caca, dar asta e OK, asta nu doare. Așa că mă veți auzi des, cu o voce plângăcioasă, zicând Auuuu, de ce mă lovești?
Ai făcut caca?
Cu siguranță nu mă așteptam ca maternitatate, această stare sublimă, să fie atât de legată de aceste cuvinte. Cam de câte ori pe zi rostesc cuvântul caca? De vreo opt – zece ori. Cam de câte ori pe zi am ocazia să văd, să miros, să ating, să mă ocup practic de acest subiect? Cam tot de atâtea ori.
Am socotit așa: dacă sunt într-o perioadă bună, apuc să le spun copiilor mei te iubesc măcar o dată pe zi. Ceea ce face ca raportul dintre ai făcut caca? și te iubesc să fie cam de 1 la 10. Dacă, însă, copiii mei ar înțelege câtă dragoste este în fiecare ai făcut caca? pe care-l rostesc poate raportul s-ar echilibra. Și eu cred că știu, altfel de ce ar face caca, fiecare, de câte trei-patru ori pe zi?
Citește ”Cum să crești un copil energic” și află ce replici ale părinților îți recomandă Mary Sheedy Kurcinka dacă ești mama unui copil plin de energie. Detalii AICI.