Ce înseamnă parenting necondiționat? Explicații de la cei care au adus conceptul în România

Parenting necondiționat înseamnă acceptare, iubire, empatie, ascultare activă și grijă față de propriile nevoi pentru a putea satisface nevoile celorlalți.

Psiholog Miruna Jovin
parenting neconditionat inseamna iubire

    Și tu te-ai întrebat vreodată ce înseamnă parenting necondiționat? Dacă da atunci ești în locul potrivit.

    Haide să vedem împreună ce înseamnă parenting necondiționat. Este o modă? Sau un curent? Sau doar un concept abstract inventat de un specialist oarecare?

    Iubire necondiționată pentru copilul tău este în primul rând o traducere. Conceptul a intrat în limba română odată cu traducerea cărții Unconditional parenting a lui Alfie Kohn de către editura Totul despre mame.

    Bine, bine, dar ce înseamnă totuși parenting necondiționat? Ei bine înseamnă să iubești pe cineva pentru ceea ce este ea/el și nu pentru ceea ce face. Asta așa pe scurt.

    Te iubesc pentru că ești o ființă umană. Te iubesc pentru că ești copilul meu. Te iubesc și când nu te porți frumos, te iubesc și când ești furios, supărat, trist sau când faci o greșeală.

    Înseamnă parentingul necondiționat răsfăț? Nu. Sau depinde ce înțelegem prin asta. Parentingul necondiționat înseamnă toate cele de mai jos și multe altele. Pentru că parentingul necondiționat este despre acceptare, înțelegere, nevoi îndeplinite.

    Parenting necondiționat înseamnă acceptarea copilului așa cum este

    Parenting necondiționat înseamnă acceptarea copilului sau a persoanei din fața ta așa cum este: cu emoțiile sale, cu experiența sa și cu ieșirile sale. Scriu și am în cap acei părinți care își amenință copiii că îi lasă în parc sau la școală dacă nu se comportă conform așteptărilor. Nu dragilor, asta nu este parenting necondiționat ci șantaj. Și dacă ar fi să pătrundem mai adânc în psihologie atunci vom afla chiar că este un abuz, o traumatizare.

    Recunoașterea nevoilor celuilalt

    Ce mai înseamnă parenting necondiționat? Recunoașterea nevoilor celuilalt. Este suficient să îi spunem copilului că înțelegem că își dorește să meargă în parc și că înțelegem că este supărat că nu se poate. Evident într-un mod autentic, adică chiar să gândim și să simțim asta. Dacă nu este așa atunci mai bine nu o facem. Pentru că ipocrizia nu înseamnă parenting necondiționat.

    Înseamnă să ne alegem luptele

    Și ce altceva mai înseamnă parenting necondiționat? Mai înseamnă să ne alegem luptele. Cred că este deja celebră povestea copilului care a decis să se îmbrace de seara în hainele de grădiniță pentru ca a doua zi dimineața să fie gata la timp pentru a pleca.

    Parentingul neconționat înseamnă o relație pe termen lung

    Înseamnă parentingul necondiționat o relație pe termen lung? Categoric, este elementul esențial al parentingului necondiționat. Pedeapsa și recompensa vor funcționa pe termen scurt, dar vor distruge iremediabil relația pe termen lung. Ce înseamnă asta concret? Înseamnă că dacă unui copil îi arăt înțelegere și empatie de la început voi putea să cer de la el același lucru când va fi mare. Dacă nu și dacă îi pedepsesc sau recompensez atunci pot să mă aștept ca nici ei să nu mă asculte când vor fi mai mari, mai puternici și mai puțin dependenți de noi.

    Parenting necondiționat înseamnă să îți cunoști propriile limite

    Știu că asta vi se va părea de necrezut și totuși parenting necondiționat înseamnă și limite. Da, eu am scris bine și voi ați citit la fel. Pentru că înseamnă, pe de o parte, să îți cunoști propriile limite, să le comunici blând și, pe de altă parte, să le accepți pe ale celui de lângă tine. Ce vreau să spun cu asta? Dacă știi că un copil este mai agitat după ora 18:00, încerci, în măsura posibilului, să nu programezi activități care îi solicită atenția și răbdarea în această perioadă. 

    Iubire necondiționată pentru copilul tău, cartea lui Alfie Kohn tradusă în limba română de către editura Totul despre mame o puteți cumpăra de AICI

    Cel mai important este să se simtă iubiți necondiționat

    Și cum putem să îi arătăm unui copil că îl iubim necondiționat? Nu există o rețetă pentru că orice am face noi să le arătăm mai important este ca ei să se simtă iubiți în mod necondiționat. Iar asta ține de fiecare individ în parte. Sunt câteva lucruri pe care le putem încerca. Și ele ar fi, într-o ordine aleatorie: 

    Ascultarea activă când nu doar auzim ci și înțelegem ce ne spune celălalt. Eu i-aș mai spune și ascultare cu toată ființa pentru că nu este un simplu schimb de informații ci este despre a fi prezent, atent, implicat.

    Empatia este și ea o formă de parenting necondiționat. Și când zic empatie mă refer la disponibilitatea de a încerca să înțelegi ce trăiește celălalt. Pentru că să simți ce simte cel de lângă tine este aproape imposibil. Suntem indivizi unici, cu experiențe unice și avem trăiri și reacții diferite. Putem însă încerca să ne punem în pielea celuilalt și să îi acceptăm emoția ”mă simt speriat când te aud cum țipi” va spune un copil. Cu puțină empatie din partea fiecăruia dintre noi lumea asta ar fi mai bună.

    Să avem grijă de noi și de nevoile noastre. Nu, nu vă trimit la shopping și la cosmetică deși dacă vă place puteți să încercați și asta. Ca să poți iubi necondiționat o altă ființă umană trebuie să înveți să te iubești pe tine cu toate bunele și relele. Să te iubești pentru că ești om, pentru că exiști și nu pentru ceea ce ai făcut, vei face sau vei spune.

    Și în final ce înseamnă parenting necondiționat? Înseamnă multă iubire asezonată cu respect și înțelegere și cu niște empatie presărată deasupra.

    Iubire necondiționată pentru copilul tău, cartea lui Alfie Kohn tradusă în limba română de către editura Totul despre mame o puteți cumpăra de AICI

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa