Ce greșeli de disciplină fac mamele

Iulia Mirică
disciplina

Copiii vor face lucrurile bine de fiecare dată când pot, după cum afirmă psihologul Ross Greene, rugându-i pe părinți să-și aducă aminte că au de-a face cu cei mici.

Mămicile se vor comporta frumos de fiecare dată când pot, cu toate că, atunci când vine vorba de disciplină, nu le iese de fiecare dată. Mai jos, îți prezentăm unele dintre cele mai comune greșeli de disciplină pe care la fac mamele și pe care le regretă ulterior.

1. Disciplinarea unui copil cu comportament normal

Mămica unui băiat de 9 ani se plângea că cel mic scoate zgomote prostești, voci ciudate și efecte sonore uimitoare. Probabil că și tu te întrebi, ca această mămică, ce comportament este normal pentru copiii tăi.

Atunci când ai copii de vârste diferite, să spunem un bebeluș, un preșcolar și un adolescent, este greu să îți schimbi percepția și să-ți aduci aminte ce comportament este adecvat pentru fiecare dintre ei.

S-ar putea să te enervezi înainte de a-ți aminti că sunt doar lucruri pe care le fac copiii la vârsta lor. Iar apoi vei regreta că ai făcut greșeli de disciplină și că cei mici se poartă, de fapt, conform vârstei.

2. Urlete și țipete

Fiecare mămică își pierde firea în mod diferit. Un lucru este să țipi pe scări sau prin casă după cel mic, și alta este să țipi la el. Țipetele nu sunt o tehnică bună disciplinară și s-ar putea să simți că îl înveți să fie lipsit de respect atunci când țipi la el, așa cum nu îi oferi tu respect ca mamă când faci această greșeală de disciplină.

Țipetele sunt cel mai adesea un semn de frustrare și de epuizare mentală, mai degrabă decât o încercare reală de a rezolva o problemă. Îi spui să se oprească, în loc să îi spui ce ar trebui să facă în schimb. Țipetele îl fac pe cel mic să creadă că are dreptate.

3. Inconsecvența acțiunilor

S-ar putea să te trezești în situația în care îl alergi pe cel mic peste tot la o petrecere, pentru apleca spre casă.

Ai putea să-l înveți să numere până la trei, iar atunci să înceapă pregătirile de plecare. Această tehnică funcționează pentru multe mămici, însă cheia este consecvența și respectarea acțiunilor pe care le-ați stabilit.

4. Nu-l disciplinezi pe cel mic ca pe un individ

Atunci când ai mai mult de un copil, este ușor să îți setezi o disciplină universală, dar este un lucru pe care ar trebui să-l eviți. Copiii reacționează diferit la disciplină, unii copii find devastați doar dacă te uiți la ei în mod greșit.

5.Gândirea că disciplina și pedepsele sunt interșanjabile

Problema este că disciplina și pedepsele nu sunt interschimbabile, iar unele mame regretă faptul că nu s-au gândit la asta mai din timp. Disciplina este o modalitate de a-i învăța pe cei mici auto-controlul și limitele, în timp ce pedepsele se concentrează numai pe ceea ce este greșit și îi forțează pe părinți să găsească modalități de a penaliza comportamentul, în loc de a-l modifica.

Vestea bună este că greșelile pot fi remediate și poți folosi mai multe tehnici pozitive, care te vor face să te simți mai bine.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa