Ce faci când animalul de companie al copilului moare?

Cristina Călin, redactor
animalul-de-companie

Animalul de companie al copilului tău este parte din sufletul lui, iar moartea acestuia este o adevărată dramă pentru micuț. Noi, părinții, trebuie să știm să gestionăm această situație, pentru că efectele asupra psihicului său se pot resimți chiar și în viața de adult. O echipă de cercetători de la Universitatea Buffalo, New York, SUA, a descoperit că animalul de companie este asimilat de către copil celui mai bun prieten, potrivit livescience.com.

Cât de reală este depresia copilului mic?

Unul dintre copiii participanți la studiu, un băiețel de 13 ani, a mărturisit că, atunci când pisica lui a murit, a simțit că și viața lui s-a terminat. Micuții se proiectează în centrul afecțiunii animalului și îl descriu ca pe un frate sau un prieten de suflet cu care au legături foarte strânse.

Totuși, în ciuda momentelor grele prin care trec atunci când prietenii lor blănoși mor, copiii par să aibă un simț al realității destul de dezvoltat. Un rol deosebit îl aici și părinții care trebuie să le explice celor mici care este durata medie de viață a celui pe care îl aleg animal de companie. De exemplu, porcușorul de Guineea în rare cazuri trăiește mai mult de cinci ani și este bine să îl pregătească pe copil de la început.

Cele mai iubitoare animale de companie

Familia, sprijin emoțional necondițional

Familiile copiilor sunt cele care i-au ajutat să treacă mai ușor peste dramă. Potrivit cercetătorilor pregătirea unei ceremonii simbolice ajută la conștientizarea și la o despărțire mai lină. Parte din proces ar putea fi plantarea unui pom în amintirea animalului de companie dispărut. Copiii nu trebuie împiedicați să țină doliu și dacă vor să fie singuri pentru o perioadă est„e bine să le permitem acest lucru. De asemenea, dacă simt nevoia să vorbească despre acest lucru, să-și descarce sufletul trebuie ascultați. Totuși, nu trebuie sâcâiți cu întrebări. Au nevoie să audă doar ”Sunt aici, lângă tine! Când vrei să vorbești, eu te voi asculta.”

Animalele copilului: cum să nu-ţi moară peştii din acvariu

Pentru a face ca durerea să fie cât mai suportabilă, în măsura în care se poate, vorbiți cu copilul înainte ca evenimentul nefericit să se producă. Asigurați-l că voi și veterinarul ați făcut tot ceea ce era posibil pentru a-l salva, iar în cazul în care animalul era foarte bătrân, explicați-i (din nou) care este speranța lui de viață. Spuneți-i că, poate, așa a fost mai bine pentru prietenul lui. Aceste discuții pot avea loc chiar în prezența unui veterinar, care îi poate lămuri mai bine copilului nelămuririle.

Animalele de casă, sursă de fericire şi de beneficii pentru toată familia

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa