Ce fac copiii pe calculator sau pe tabletă? Iată răspunsurile lor sincere!

Alexandra Irimiea
ce-fac-copiii-la-calculator-totul-despre-mame

Ce fac copiii pe calculator? Ce are atât de magic această tehnologie de reușește să-i farmece ore-n șir? Iată răspunsurile sincere ale copiilor, cei mai în măsură să-și dea cu părerea.

Orice părinte știe că nu este bine ca un copil să petreacă prea multe ore în fața calculatorului și speră ca, atunci când intră în lumea virtuală, măcar să fie cu folos, să învețe ceva, să facă lecții. Dar realitatea este de multe ori… amăgitoare.

Ce fac copiii pe calculator: interviuri directe

Am ales șase copii din anturajul meu, cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Iată ce întrebări le-am pus:
1. Ce faci tu pe calculator sau pe tabletă/telefon?
2. Faci teme pe calculator?
3. Cât timp stai pe calculator?
4. Ce îți place mai mult: să stai pe calculator sau să te joci cu jucării/ să ieși pe afară?

Iustin, 5 ani: „Mă joc. Jocuri din alea frumoase, cu mașini. Mă uit și la desene animate, cu Miska (desene rusești). Da, stau și pe telefon, mă joc Subi (n.r. Subway Surfers). Stai mult pe calculator? Da, mult, mult, mult! Îmi place să stau mai mult pe calculator și pe telefon decât cu jucării. De ce? Așa vreau eu!”

Denis, 5 ani: „Mă joc. Jocuri cu mașinuțe. Îmi plac cel mai mult mașinuțele de curse. Mai mă uit și la desene animate, cu cei trei purceluși. Da, stau și pe telefon, mă joc tot cu mașinuțe. Îmi place să mă joc și cu jucării și să stau pe laptop.”

Iulian, 9 ani: „Mă joc Agar.io sau alte jocuri pe Facebookul mamei. Mai stăteam și pe telefonul ei, pe contul de Facebook și vedeam mesaje de alții, dar acum a pus parolă fratele meu. Uneori mă mai lasă verișoara mea mai mare să mă joc pe telefonul ei. Stau cam două, trei ore pe zi, depinde… Nu fac lecții, doar mă joc. Îmi place și afară, și pe calculator, jumătate-jumătate, nu pot să aleg doar una”.

Raul, 11 ani: „Mă joc jocuri video, iar pe tabletă vorbesc cu un prieten și mai stau pe Facebook. Am două jocuri video: League of Legend și Smite. Da, fac și teme, nu chiar foarte multe, mai caut pe net la mate. Stau cam 2-3 ore pe zi, stau mult, dar când n-ai ce face, n-ai ce face. Îmi place mai mult să ies cu prietenii afară, dar cum sunt după-amiază nu prea am timp. Mâine, pentru că-i sâmbătă, o să mă duc cu câțiva colegi în oraș.”

Sara, 13 ani: „Mă joc. Am câteva jocuri: CS Go, SAMP și Minecraft. Când apuc stau mult, 10 ore… Uneori mai puțin – 6-7. Nu fac lecții pe calculator. Da, stau și pe tabletă tot ca să mă joc, însă aici am doar Minecraft. Pe telefon la fel – mă joc sau mai stau pe facebook. Să ies afară îmi place mai mult pentru că mai importanți sunt prietenii decât calculatorul.”

Andrei, 15 ani: „Mă joc. De toate – SAMP, Minecraft (mai puțin), Counter Strike 1.6 Furien și… Facebook, normal. Nu stau prea mult totuși, mai mult ies pe afară, e mai mișto să stai afară decât să stai pe calculator. Când vin de la școală, mă duc afară, intru pe calculator seara, cam o oră, două. În weekend stau mai mult. Mă joc și pe telefon, destul de mult, pun și melodii. Uneori stau pe telefon și afară, dar doar atunci când mă plictisesc, mai caut cu prietenii bancuri pe net.”

Ce fac copiii pe calculator: concluzie de mămică

Această cercetare empirică mi-a stârnit curiozitatea încă de la început și am realizat-o cu entuziasm. Concluziile mele nu au nici pe departe girul de savant, însă, ca mămică, nu pot să nu remarc câteva chestiuni:
1. Copiii se joacă pe calculator, nu învață, nu acumulează cunoștințe, nu îl folosesc într-un mod în care părinții speră/își doresc s-o facă.
2. Copiilor li se pare ceva firesc să folosească un calculator sau o tabletă.
3. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai atrași de calculator în detrimentul altor jocuri în aer liber.

Primul pe care l-am întrebat a fost copilul meu – Iustin, 5 ani. Interviul cu el a fost unul edificator, mi-am dat seama că este mult mai atras de calculator decât credeam eu. Dar care e soluția ca să folosească tehnologia în avantaj, fără să devină dependent și fără ca jocurile video să fie preferate în defavoarea socializării cu cei cei vârsta lui?

Cred că fiecare părinte și-a pus o astfel de întrebare, iar răspunsul nu e atât de complicat. Poate că ar trebui să lăsăm noi primii tehnologia deoparte atunci când suntem cu familia, să stăm mai degrabă de vorbă cu copilul nostru, să-l ascultăm, să ne jucăm cu el… chiar dacă obișnuința din vremurile noastre este să ne verificăm telefonul des, să intrăm pe Facebook oricând și să ne jucăm atunci când ne simțim plictisiți. Să nu uităm că noi, ca părinți, suntem primul model. Ar trebui să fim atenți la noi, mai înainte de a ne face griji cum este influențat cel mic atunci când intră în societate.

Citește și:
Cum pot folosi copiii ecranul şi tableta pentru a învăţa lucruri noi
Timpul petrecut în faţa ecranului: 8 întrebări fierbinţi cu răspunsuri de la specialişti
Noi recomandări, mai relaxate, privind copiii şi gadgeturile
Dependenţa de ecran: ce-i de făcut?
Vocea ta: Abilităţile copiilor online. Când Minecraft este Mindcraft

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa