4 sfaturi pentru a contracara efectele negative care apar atunci când survine competiția între copii
După cum știe orice părinte, competiția începe de la cele mai mici vârste: „al meu mănâncă singur de la un an”, „al meu face deja la oliță, deși încă nu stă în funduleț”. Nici printre copii lucrurile nu stau diferit: „sunt cu trei zile mai mare decât tine”, „ursul meu e mai frumos decât ursul tău pentru că e roz”. Vă sună cunoscut? E clar, comparațiile cu cei din jur încep de la cele mai mici vârste, și tot de la cele mai mici vârste începe goana după rezultate bune. Suntem de acord cu faptul că, într-o anumită măsură, este bine să ne dorim să fim cei mai buni și să le transmitem această ambiție și copiilor noștri. Rezultatele bune ne aduc mai târziu în viață privilegii, promovări, recunoaștere. Dar ce ne facem atunci când efectele negative ale competiției le depășesc pe cele pozitive?
Iată patru situații în care competiția are efecte nocive asupra copiilor noștri și patru sfaturi pentru a contracara aceste efecte.
Competiția între copii îi face anxioși
Nu-i așa că, pentru majoritatea dintre noi, încercarea de a dovedi că suntem mai buni decât alții este o sursă de stres și de anxietate și nu o sursă de entuziasm? De ce ar fi altfel pentru copiii noștri?
Sfat: Discută din timp cu copilul tău și explică-i faptul că este inevitabil ca într-o competiție unii participanți să piardă și alții să câștige. Explică-i că scopul adevărat al unei competiții este ca fiecare dintre participanți să își îmbunătățească performanțele personale. Spune-i celui mic că tu îl vei aprecia la fel de mult, indiferent de rezultatul obținut, și fii alături de el în cazul în care are un eșec. Încurajează-ți copilul să se implice și în activități în care miza este cooperarea cu ceilalți, nu competiția.
Competiția îi îndepărtează pe copii de prietenii lor
Mda, și nouă ne este greu să ne împrietenim la cataramă fix cu colegul de serviciu care își dorește să fie promovat în postul la care visăm zi și noapte, nu-i așa? Acest lucru este valabil și pentru copilul nostru: îi va fi greu să fie prieten cu un alt copil care are aceeași miza ca el, cum ar fi premiul întâi la un concurs.
Sfat: Discută cu cel mic despre această problemă cu care te poți confrunta indiferent de vârstă. Învață-l să privească competițiile ca pe o bună ocazie de a-și îmbunătăți propriile performanțe, și nu de a-și întrece prietenii sau colegii. Explică-i copilului tău că ceilalți participanți la concurs nu sunt adversarii lui, ci sunt copii care au aceleași preocupări ca el și cu care are multe în comun.
Competiția între copii. Rezultatul este singurul lucru care contează
Ce se întâmplă atunci când procesul de obținere a unui rezultat este considerat prea puțin important și tot accentul se pune pe rezultatul obținut? În astfel de situații, copiii merg la concursuri doar pentru a lua premii și învață exclusiv pentru note sau recompense. Pe termen lung, această atitudine este nocivă: copiii nu descoperă ce le place cu adevărat, nu au pasiuni adevărate, nu au motivații interioare pentru a învăța sau pentru a practica un sport, spre exemplu. Ei depind exclusiv de factori exteriori, cum sunt premiile și notele.
Sfat: Fii alături de copilul tău și ajută-l să descopere bucuria de a învăța sau de a se pregăti pentru o competițe. Discutați despre lucrurile care îi aduc bucurie și satisfacție de-a lungul acestui proces, întreabă-l ce îl fascinează și care sunt momentele cele mai interesante. Succesul trebuie să fie o consecință, nu un scop.
Copilul este apreciat dacă are rezultate bune și devalorizat dacă are rezultate proaste
Nu puțini dintre părinții de azi au primit în copilărie declarații de iubire și mesaje de apreciere din partea părinților cu precădere în momentele în care au venit cu coronițe sau diplome acasă. Dacă aceste mesaje pozitive vin numai în astfel de situații, copilul poate ajunge la concluzia că este iubit și apreciat numai pentru rezultatele obținute, nu și pentru cine este el cu adevărat.
Sfat: Nu confunda rezultatele cu persoana și acceptă-ți copilul așa cum este. Arată-i că îl iubești necondiționat, indiferent de notele din catalog. Notele, diplomele și premiile spun destul de puțin despre adevărata valoare a copilului tău. Adu-ți aminte că principalul predictor al reușitei în viață este inteligența emoțională, nu media de la sfârșit de an.
Pe post de încheiere, vă recomandăm acest film (în limba engleză) despre „parenting necondiționat” al autorului american Alfie Cohn. Veți afla de ce este important ca părinții să le ofere dragoste necondiționată copiilor și de ce trebuie să îi iubim pe copiii noștri pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac.
Dacă vreți să aprofundați efectele negative ale competiției, vă recomandăm volumul No Contest. The Case against Competition, semnat de Alfie Cohn.