Boala comparației. Ce faci când cel mic te compară cu alți părinți?

Iulia Mirică
comparatie parinti

  Probabil că nimic nu te scoate mai tare din minți decât felul în care copilul tău te compară cu alți părinți. Evident, în ochii lui, tu ești părintele cel rău, iar restul sunt buni și foarte buni. Și ți-ar plăcea ca în acele momente să se gândească măcar o secundă cât de mult te-ai chinuit când l-ai născut, câte nopți nedormite ai petrecut alături de el, cum ai avut grijă de fiecare dată când a avut nevoie, adică aproape tot timpul tău.

  Însă părinții reușesc destul de bine să facă față când vine vorba de boala comparației, mai ales că spun rareori ceea ce gândesc, scrie scarymommy.com. Iar argumentele celor mici sunt uneori și exagerate, noroc cu mămicile care își dau seama când piticii lor mint și încearcă să le păcălească pentru a obține ceva. Mai jos, ți-am pregătit câteva exemple de gânduri ale mămicilor, în funcție de comparațiile cu alți părinți făcute de cei mici.

  Ce gândesc părinții și ce spun, de fapt

  Copil: Sunt singurul din clasă care nu are telefon.
  Ce gândesc părinții: Oh, cresc un mic mincinos care încearcă să mă manipuleze. Nu o să-i iau niciodată un telefon.
  Ce zic părinții: Ei bine, dragule, păcat. Dar lucrurile bune vin la cei care așteaptă, iar tu trebuie să mai aștepți puțin pentru un telefon.

  Copil: Andrei are voie să stea treaz până la 11 în fiecare seară.
  Ce gândesc părinții: Nici nu e de mirare că Andrei întârzie la școală, la joacă și nu se poate concentra la școală. Andrei are nevoie de somn, asta e problema lui.
  Ce zic părinții: Sunt sigură că nu stă treaz atât de mult, iar 20:30 este ora la care se merge la culcare în casa asta. Ah, uite! Au mai rămas doar patru ore!

  Copil: Sunt singurul care are un sendviș, o legumă și un fruct la pachet. Toți ceilalți copii au lapte cu ciocolată și chips-uri.
  Ce gândesc părinții: Am ajuns să cresc un mincinos, mă mir că nu i-a crescut nasul până acum. Să spună merci că nu primește salată la pachet tot anul.
  Ce spun părinții: Primim ce este posibil și nu ne supărăm. Nu mânca pachetul dacă nu îți place, dar o să îți fie foame și vei fi indispus.

  Copil: Părinții lui Andrei îl lasă să meargă, chiar dacă nu o să fie niciun părinte acolo.
  Ce gândesc părinții: S-o crezi tu că funcționează argumentul ăsta cu mine! Nici nu te născuseși când încercam să folosesc argumentul ăsta cu părinții mei. Știu ce se întâmplă când nu există vreun părinte care să supravegheze mai mulți puști de 13 ani. Lucruri rele, lucruri pe care nu ai voie să le faci până la… 25 de ani.
  Ce spun părinții: Am spus nu. Și e răspunsul final. Până când mai crești, poți să-ți aduci prietenii în casa noastră plictisitoare sau să te joci singur. Este alegerea ta.

  Copil: Am mai multe responsabilități decât au ceilalți copii.
  Ce gândesc părinții: Nu ai idee ce ușor este totul pentru tine. Pe vremea mea, trebuia să spăl fiecare farfurie, să ajut la curățenia generală din casă și să împăturesc și rufele uscate. Du-te și hrănește odată câinele!
  Ce spun părinții: Te ajută să-ți construiești caracterul. Înveți să fii o persoană muncitoare și sunt foarte mândră de tine.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa