Băiatul meu se joacă cu jucării de fetițe. Este normal?

Ramona Dinescu
jucării de fetițe

  Foarte mulți băieți se joacă cu jucării de fetițe pentru că, mai ales la vârsta preșcolară, ei descoperă jocul de rol ce face parte din dezvoltarea lor.

  Și băieții mei se joacă cu jucării de fetițe. Când cel mare avea vreo 2 ani, plimba zilnic căruciorul cu păpuși al fetițelor din parc. Cel mic a avut o perioadă de câteva luni în care jucăria sa de atașament era o păpușă bebeluș pe care o culca lângă el în pat, îi dădea lapte din biberonul lui și o legăna. Jucăria lor preferată este o bucătărie și sunt în stare să stea și câte o oră să se joace cu ea, ceea ce este extrem de mult pentru vârsta lor.

  JUCĂRII EDUCATIVE

  Mai mult decât atât, cel mic mă roagă să-i vopsesc și lui unghiile cu ojă atunci când mă vede pe mine că fac asta, sau să-i prind părul cu agrafe. Tatăl lor mi-a atras atenția într-o zi ”Eu știu că ți-ai dorit fetițe, dar nu transforma băieții noștri în niște fetițe”, lucru care m-a pus puțin pe gânduri.

  Dr. Roni Cohen Leiderman, un faimos psiholog specializat în dezvoltarea copiilor și autoare al mai multor cărți, susține că, la vârsta preșcolară, copiii învață să se prefacă, iar o parte importantă a acestui proces o reprezintă experimentarea rolurilor imaginare.

  Le place să se costumeze ca să arate ca mama, ca tata, ca un fotbalist sau ca o prințesă, ceea ce este absolut normal la această vârstă și nu se limitează la jocurile specifice în funcție de sexul fiecăruia. Este interesant cum, mai spune Dr. Leiderman, părinții se îngrijorează atunci când băieții se joacă cu jucării de fetițe sau se îmbracă cu haine de fetițe, dar nu au nimic împotrivă atunci când fetițele se joacă cu camioane sau se îmbracă în costume de cowboy.

  Vocea ta: De ce e bine ca băieții să se joace cu mașinuțe și fetițele cu păpuși?

  Se joacă cu jucării de fetițe pentru că are multă imaginație

  Faptul că un băiat se joacă cu jucării de fetițe demonstrează că voi, părinții, ați fost deschiși și l-ați susținut și i-ați oferit multiple oportunități care depășesc cu mult limita ”băiatului tipic”. Nicidecum nu indică orientarea sexuală a copilului, mai spune Dr. Leiderman. Adevărul este că orice băiat ar putea crește fiind gay, însă faptul că se joacă cu păpuși Barbie la vârsta de 2-3 ani nu îl va face să fie altfel decât un copil cu multă imaginație.

  Pentru ca pe viitor să-i încurajezi dezvoltarea imaginației într-un mod normal și sănătos, ar trebui să te asiguri că-i oferi posibilitatea de a se juca cu o varietate mare de jucării într-o varietate mare de feluri. De asemenea, cu toții ar trebui să fim atenți la stereotipurile sexuale ce apar în povești, la activitățile pe care le facem împreună sau la comentariile ce ne ies din gură de față cu copiii. Dr. Leiderman mai spune că în loc să-l ”șșim” pe copil atunci când plânge, de exemplu, mai bine îl facem să înțeleagă că a plânge nu este nimic anormal. Iar blândețea și delicatețea lui pot fi încurajate dacă le luăm un animal de companie sau le oferim posibilitatea să se joace cu sora sau fratele mai mic.

  Bineînțeles că și  în cazul în care noi, părinții suntem deschiși la experimentele băieților noștri, tot se vor trezi niște prieteni, membri ai familiei, sau oameni complet străini care vor veni cu comentarii. Toate aceste comentarii le poți primi cu respect sau le poți respinge cu umor, însă trebuie să-ți amintești mereu că trebuie să crezi în valorile și în judecata ta. Până la urmă dacă băiatul tău este fericit atunci când se joacă cu jucării de fetițe, sau chiar și atunci când se încalță cu pantofii tăi cu toc, gândește-te că te descurci excelent în rolul de mamă și de modelator al comportamentului și caracterului copilului tău.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa